Wat kan (en moet) er gebeuren in havens?

02-03-2021

Inspecties op de havens is iets dat periodiek moet gebeuren. Als je vaak onderwater inspecties houdt kan je schade en slijtage volgen door de tijd heen, en weet je wanneer iets opgelost moet worden. Dit zorgt ervoor dat je op tijd bij het probleem bent en onnodige oplopende kosten kunt ontlopen.

Schade aan steigers bij havens, hoe voorkom je dit?

Steigers moeten stevig genoeg zijn om tegen waterdruk te kunnen. Ze slijten na een tijd, aangroei van mos zorgt ervoor dat een steiger minder stabiel en stevig wordt. Het niet onderhouden van steigers kan leiden tot ernstige ongevallen. Een steiger kan namelijk instorten doordat de palen niet goed zijn onderhouden. Dit kan ook gebeuren als er iemand op de steiger staat of wanneer er een boot aan de steiger vastzit. Je kunt je de schade al voorstellen! Dat zou natuurlijk zonde zijn.

Wat een onderwaterdrone hierbij kan bijdragen.

De aangroei op een steiger kan zich ook wortelen in het hout. Dit kan je niet zomaar aan de buitenkant van de paal zien. Met het gebruik van de accessoires voor onze onderwaterdrones kun je die aangroei makkelijk weghalen en zien of de steiger gelijk onderhoud nodig heeft, of misschien later. Hetzelfde geldt voor de kademuren, deze kunnen onopgemerkt erg beschadigd zijn. Ook hierbij is een onderwaterdrone ontzettend handig, we kunnen daarmee zien wat er (bijna) beschadigd is en hoe dit opgelost moet worden.

Waarom is een regelmatige bodemonderzoek belangrijk?

Je kunt een bodemonderzoek uitvoeren om de kwaliteit van de bodem te bepalen, bijvoorbeeld door een monster van de bodem te nemen en deze te onderzoeken. Echter is het ook belangrijk om regelmatig een bodemonderzoek uit te voeren om te kijken wat er op de bodem ligt. Er kan bijvoorbeeld een winkelwagen of een ander object liggen dat er niet hoort. Deze bodemvreemde materialen kunnen vastraken in de schroef van een schip, wat erg vervelend is en ernstige schade aan een schip kan brengen. Ook gaat dat veel geld kosten om te repareren.

Een onderwaterdrone is hierbij ideaal. Het kan makkelijk door het water bewegen en een eventueel monster van de bodem nemen. Ook heeft de drone een sonar die makkelijk een onderwaterscan maakt. Je ziet dan gelijk of- en wat voor bodemvreemde materialen er in het water te vinden zijn.

In het volgende filmpje zijn er beelden te zien van een inspectie bij havens met onze onderwaterdrone.


Meer informatie over onderwaterdrones, of een drone kopen of huren? Neem dan hier contact met ons op.

Volg ons ook op Facebook en LinkedIn voor onze nieuwste ontwikkelingen!

Overige nieuwsberichten