In veel opzichten is een onderwaterdrone of ROV het perfecte instrument om te gebruiken bij inspecties. Eigenlijk zijn er teveel onderscheidende punten om de nadruk op te leggen. Dit is dan ook een onderwerp dat in verschillende blogs wordt opgedeeld! In dit blog gaan we het hebben over:
- Veiligheid
- Bereikbaarheid
- Zicht
Veilig inspecteren met onderwaterdrones!
ROV’s bieden in veel verschillende werkvelden veiligheid. Zo is er veiligheid onderwater, én op de kant.
Een onderwaterdrone kan overal ingezet worden waar een duiker ook bij kan. Situaties die voor duikers (mogelijk) onveilig zijn kunnen wel geïnspecteerd worden met een ROV. Dit betekent niet dat een onderwaterdrone alle inspecties van een duiker hoeft over te nemen! Een ROV kan ook juist ingezet worden voor een pre-dive inspectie. Met deze inspectie kan een duikgebied veilig verklaard worden, en dus is er zekerheid over de situatie van de duiker.
Ook kan eventueel de duiker gemonitord worden met de drone. Door de duiker altijd in beeld te houden kan deze vanaf de kant geholpen worden door mogelijke gevaren aan te wijzen die de duiker niet heeft gezien. Ook kan de lijn waaraan een duiker vast zit in de gaten gehouden worden, mocht deze ergens achter vast blijven hangen is dit makkelijk te zien met een extra paar ogen onderwater.
Door veiligheid onderwater te verbeteren, is de kans op een succesvolle inspectie ook groter. Dit betekent vaak dat de veiligheid bovenwater ook beter is. Zo zijn er veel minder onzekerheden, en kunnen assets goed geïnspecteerd worden. Assets met een slechte staat van dienst kunnen op tijd onderhouden worden.
Bereikbaarheid onderwater met een ROV
Ook in bereikbaarheid zit een stukje veiligheid! Professionele duikers kunnen wel diep duiken, maar hebben i.v.m. decompressie ziekte veel tijd nodig om ook weer terug naar de oppervlakte te komen. Het kan dus wel eens gebeuren dat een inspectie niet volledig af is, en in meerdere delen uitgevoerd moet worden.
Een ROV werkt op batterijen, die wel 8 uur mee kunnen! De inspecties onderwater kunnen dus een stuk langer uitgevoerd worden. En in het geval dat de batterijen van de drone of van de controller leeggaan, kunnen deze opgeladen worden of in 3 minuten verwisseld worden voor reservebatterijen. Zo kunt u snel weer doorgaan met inspecteren.
Ook is een ROV veel minder beperkt tot een maximum diepte! Vaak hangt de maximum diepte af van de lengte van de kabel. Onze ROV’s kunnen namelijk tot 300 meter diep duiken! Iets dat eigenlijk in de Nederlandse wateren niet van toepassing is!
Als het erop aan komt, wat heeft u dan liever?
- Ongeluk met een ROV, resulterend in financiële schade.
- Ongeluk met een duiker, resulterend in zware verwondingen of erger…
Een ROV kunt u alle situaties insturen, in het ergste geval kost dit geld. Zo brengt u dus nooit mensenlevens in gevaar!
Kijk tot wel 60 meter vooruit in troebel water?
Zicht is eigenlijk het belangrijkste in een succesvolle inspectie! Logisch, om te inspecteren moet je iets kunnen zien.
Maar vaak is het zicht onderwater vrij slecht, zeker dicht bij de bodem. Wanneer het zicht minder dan een meter is gaat een inspectie heel lang duren, en is de kans groot dat cruciale punten gemist worden. Zeker zaken die alleen op een grotere afstand uitgemeten kunnen worden hebben goed zicht nodig.
Maar wanneer dit er niet is? Dan zie je met een ROV net zo weinig als met een duiker. De camera is van 4k-kwaliteit, echt wel goed dus. Maar deze camera kan niet door slib heen kijken, net als de ogen van een mens dat niet kunnen.
Onze ROV’s kunnen voorzien worden van een sonar! Met de sonar kan in wateren met slecht zicht alsnog een volledige inspectie worden uitgevoerd. De sonar kan zelfs zo afgesteld worden dat u 60 meter vooruit kan kijken. (Dit is verder dan een olympisch zwembad lang is!). Zo kan een inspectie waar een breder spectrum nodig is wél goed uitgevoerd worden.
De sonar kan live bekeken worden, en bijsturen in een inspectie is dus altijd mogelijk. Heeft u iets opvallends of afwijkends gezien op de sonar? Dan kunt u altijd naar de locatie toe varen en hier overschakelen op de camera, om een close-up beeld te krijgen. Door regelmatig te wisselen tussen sonar en camera heeft u altijd het juiste beeld bij u!
Kortom: Een ROV biedt veiligheid, zekerheid, kan grote klussen aan en heeft altijd zicht!
Hierdoor is een onderwaterdrone vaak de juiste keuze voor uw klus. Welke onderwaterdrone het meest geschikt is? Dat hangt volledig af van uw werkveld. Wij bespreken graag met u de mogelijkheden, en kijken in een gesprek mee met de beste opties, ook als dat betekent dat u bepaalde opties niet nodig heeft!
Volg ons op onze sociale media kanalen, om de laatste ontwikkelingen te zien in de wereld van de onderwaterdrones!