Hoe onze sonar doorslaggevend was bij een damwand inspectie onderwater!

25-05-2021

Onlangs werden onze diensten ingezet om een stalen damwand te inspecteren. Dit naar aanleiding van een verzakking van de verharding achter de kade. De mogelijke oorzaak van de verzakking was niet bekend, de damwand bovenwater vertoonde geen gebreken. Een mooie klus voor onze drone met sonar dus!

Tijdens onze inspectie bleek dat lokaal voor de damwand grote spoelgaten waren ontstaan door schroefwerking van afmerende schepen. Op een van deze plekken bleek de damwand op een diepte van 6 meter minus waterpeil deels bezweken. De damwand was hier meer dan 80 centimeter bezweken richting voorzijde. Dit was de directe oorzaak van het verzakken van de verharding achter de kade.

Slecht zicht door troebel water!

Tijdens de inspectie was al snel duidelijk dat met een paar ogen of een camera alleen de damwand niet geïnspecteerd kon worden. Het zicht was beperkt tot circa 40 centimeter. Troebel water maakte het zicht beperkt, dat betekent dus dat gebreken die alleen over grotere lengtes waar te nemen zijn, niet met het blote oog zijn te herkennen. Vandaar onze stelling:

De juiste sonar is voor een goede inspectie onmisbaar!

 

Sonarbeelden van de ROV

Vanuit de sonarbeelden was op het eerste gezicht ook niks mis met de damwand. Dit was eigenlijk een bevestiging van de camerabeelden. Zo ontdekten wij geen scheuren, breuken of elementen die kapot waren.

Maar toch was er wél iets aan de hand, iets dat wij op het einde van de inspectie pas vonden!

In de damwand hebben wij op een diepte van 5 meter een bezwijking gevonden! Bovenwater was de damwand prima op de plek gehouden door de verankering, maar 5 meter beneden waterpeil was de damwand deels bezweken. Dit was alleen te zien bij het uitzoomen van de sonar, waardoor op langere afstand beelden vergeleken kunnen worden.

Door de langere afstand was goed te zien dat de damwand zelf niet meer recht liep. Dit konden wij mooi uitmeten met een programma! (zie hieronder de foto!).

 

Waardoor was deze missie met een drone een succes?

De missie was eigenlijk door drie factoren een succes:

-Revolution ROV

-Sonar

-Ervaring van de drone-operator

Zonder sonarbeelden was het ons nooit opgevallen dat de damwand een kromming heeft. Dit kan namelijk alleen op grotere afstand gezien worden. Met alleen ogen of een camera was dit dus niet gelukt. Hiervoor gebruiken wij de sonar van Blueprint Subsea!

Om de kwaliteiten van een goede sonar te benutten, is het van belang dat deze op de juiste onderwaterdrone gemonteerd is! In dit geval De Revolution ROV bevat accessoires waardoor deze recht in het water kan hangen, op dezelfde plek. Juist daardoor kunnen beelden goed bekeken worden, tijdens en na de inspectie.

Dat komt ook door de draaikop die in de Revolution zit! Zo kunt u recht in het water blijven hangen, maar wél de voorkant van de drone bewegen. In de kop van de drone zit namelijk de camera en de sonar. Zo kunt u vanaf een plek toch bewegen, en de ideale beelden uit een inspectie krijgen.

Het laatste punt is natuurlijk ook belangrijk: De ervaring van de drone-operator.

Zo zag onze drone-operator dat er een kromming zat, doordat hij ging uitzoomen met de sonar. Door ervaring in te zetten en op verschillende mogelijke oorzaken van een probleem te zoeken komt er veel resultaat. Daarnaast had onze operator ook de drone zo goed onder de knie, dat de juiste beelden gemaakt werden. Dit betekent simpelweg dat alleen de machine zelf niet genoeg is, want zelfs met de beste apparatuur moet de mens toch goed kijken naar de beelden. De onderwaterdrone is hierbij het beste hulpmiddel!

Eigenlijk is het een makkelijke conclusie: Zonder de sonar op de Revolution was dit nooit opgevallen!

Verwerking in rapportage!

Dan is het leuk dat de beelden gemaakt zijn, maar dan? Dit hebben wij voor onze opdrachtgever in een rapportage uitgewerkt waar de precieze oorzaak en gevolg staan uitgewerkt. De damwand was dus deels bezweken, wat heeft geleid tot een verzakking achter de damwand!

Naast dit in onze rapportage verwerkt te hebben, hebben wij er ook een advies aangehangen, om het probleem op te lossen en eventueel in de toekomst te voorkomen. Geheel vrijblijvend, maar H2O Drones heeft al meer dan 30 jaar ervaring met werk onderwater, en verstand van de assets. Zo helpen wij de wereld met elke opdracht beter en veiliger te maken!

De beeldrapportage kunt u in onze YouTube-video hieronder zien!


Wilt u ook een damwand inspecteren? Of een (online) demo? Neem contact met ons op over de mogelijkheden! Volg ons ook op sociale media om altijd op de hoogte te blijven van onze ontwikkelingen! Facebook, LinkedIn en YouTube.

Overige nieuwsberichten