Moeten duikers of ROV’s gebruikt worden voor onderwaterinspecties bij dammen, dijken en kades?
Bij het uitvoeren van onderwaterinspecties voor offshore-infrastructuur moeten de eigenaren van de dammen ernaar streven om zowel ROV’s als duikers te gebruiken voor een veilige, efficiënte en betaalbare bedrijfsvoering.
Onderwaterdrones (ROV’s)die onderwaterdammen inspecteren
Iedereen in beheer van dammen, dijken en kades, begrijpen het cruciale belang van regelmatige (dam)inspecties. Er bestaat wereldwijd een toenemende bezorgdheid over de veiligheid van de dammen. Er worden minder nieuwe dammen gebouwd en veel bestaande dammen verouderen en beginnen tekenen van slijtage te vertonen.
Zeker in Nederland en België, de landen van het water en waterwerken is het cruciaal om de dammen (en dijken) goed te onderhouden. Wanneer deze in slechte staat verkeren kan het rampzalige gevolgen hebben. Dit gebeurt gelukkig niet vaak, maar wanneer er iets mis gaat heeft dit grote gevolgen, voor alles in de directe omgeving. Dit moet natuurlijk voorkomen worden, door regelmatig onderhoud en inspecties.
Daminspecties kunnen vele gebieden bestrijken, maar misschien wel het moeilijkst uit te voeren zijn de gebieden die zich moeten richten op het oppervlak van de dam onder de waterlijn. Onderwaterinspecties zijn niet alleen cruciaal voor het controleren van bestaande damwanden op scheuren en tekenen van veroudering, maar ze zijn ook nodig tijdens de bouw van nieuwe dammen.
Remotely Operated Vehicles (ROV’s) worden gebruikt voor onderwaterinspecties in verschillende industrieën, en de offshore-industrie wordt zich steeds meer bewust van het nut ervan.
De REVOLUTION onderwaterdrone is in staat om op dieptes tot 300 meter te werken en kan verschillende taken uitvoeren zoals video- en fotodocumentatie. Daarnaast beschikt het over ingebouwde sensoren voor watertemperatuur, (auto)kompasrichting en (auto)diepte. Het heeft ook een gepatenteerd pitching systeem dat zorgt voor een nauwkeurige rotatie en wendbaarheid tot 180 graden om gemakkelijk zijdelingse bewegingen uit te voeren.
Lees meer: inspectie bij hydro-electrische dam
DAMMEN, DIJKEN EN KADES
Als landen met grote kustgebieden en veel rivieren en andere waterwegen is het belangrijk dat de strijd tegen het water niet verloren gaat. De dammen en sluizen beschermen het binnenland tegen het water uit rivieren, en reguleren waterstroom met geweldige technieken. Een aantal van deze constructies worden jaarlijks zoveel gebruikt dat deze eigenlijk niet stil kunnen komen te liggen. Maar aan de andere kant is het door dit grote gebruik weer belangrijk om de constructie zo goed mogelijk te houden, en goed te monitoren.
Bij dijken denkt men vaak aan de dijken aan de kust en rondom rivieren. Dit zijn echter de dijken op het land, en er zijn ook genoeg dijken in of op het water (zoals bijvoorbeeld de afsluitdijk). Deze vergen ook veel onderhoud door een grote stroom en druk van water en daarnaast vaak ook verkeer. Door de grote impact die de afsluitdijk heeft op economisch en ecologisch gebied voor Nederland moet deze goed onderhouden worden, en dat kan uitsluitend via nauwkeurige data en continue-onderzoek.
De kades gaan over alle kades, van havens tot stadskanalen. In Amsterdam mag niet altijd alles over de kades met angst voor instortingsgevaar. Eerder dit jaar zakte er al een kade in, met grote gevolgen voor het verkeer op het land als in het water. Door inspecties van kades kunnen dit soort situaties voorkomen worden, wat veel geld zou besparen. Maar bij mogelijk instabiele situaties wilt u toch geen mensenlevens op het spel zetten?
(Foto van NOS.nl)
ROVS OF DUIKERS? INTEGREREN, NIET VERVANGEN!
Duiker vs. Drone / ROV?
Niet iedereen is ervan overtuigd dat onderwaterdrones en onderwaterrobots de weg naar de toekomst zijn. Voor onderwaterinspecties zijn echter zowel ROV’s als duikers nodig voor veilige, efficiënte en kosteneffectieve offshore-inspecties. Op dit moment is in de duikveiligheidseisen vastgelegd dat er voor elke duik drie duikers moeten zijn die gekwalificeerd zijn, plus supervisors aan de oppervlakte. Het is daarom erg duur om een duikteam te onderhouden.
ROV’s moeten samen met de duikers worden gebruikt om de onderwaterstructuur visueel aan te geven. ROV’s zijn vooral nuttig wanneer de diepte groter is en de veiligheid van de duikers in het gedrang kan komen. Deep Trekker ROV’s kunnen tot 8 uur onder water werken via accu’s aan boord. Het is klein genoeg om te transporteren naar duikplaatsen en vereist geen groot team om te werken. In dit opzicht is een ROV kosten effectiever.
Wanneer duikers in het water nodig zijn voor reparaties of inspecties, bieden onderwaterdrones zekerheid door een extra set ogen in het water te zijn voor de veiligheid, beveiliging en begeleiding van duikers.
“We hebben kostbare duiktijd kunnen besparen door een onderwaterdrone te gebruiken om de exacte locaties te lokaliseren waar we ons op wilden concentreren”. – Frank Hauser
Of bedrijven willen beginnen aan de vooruitgang in de onderwaterinspecties is de vraag. Eén ding is echter duidelijk: ROV’s zijn niet bedoeld om duikers te vervangen, maar om de risico’s van hun vak te beperken. H2O-drones is van mening dat het gebruik van een onderwaterdrone (ROV) in combinatie met duikers het mogelijk maakt om inspecties beter, sneller en effectiever uit te voeren – in termen van veiligheid, efficiëntie en betaalbaarheid.
Klik hier als u meer wilt weten over welke drone of robot u kunt inzetten!
Benieuwd naar extra inzichten en expertise? Neem contact met ons op, of bezoek ons op sociale media via Facebook of LinkedIn.