Koelwaterleidingen en de uitdagingen die achter deze techniek zitten

22-02-2022

We vertellen vaak over de industrieën waarin wij werken. Omdat ons product nog vrij onbekend is, is het gebruik van onderwaterdrones vaak verrassend. Toch liggen toepassingsgebieden zoals havens of met water gevulde leidingen zeer voor de hand. Ook zijn er gebieden waar we met onze drones kunnen werken die in eerste instantie niet altijd voor de hand liggen.
Koelwaterleidingen zijn eigenlijk nooit prominent aanwezig, maar vitaal op de achtergrond. Wij onderzoeken al een tijdje welke toepassingsgebieden er zijn die een directe impact hebben op ons dagelijks leven. Een van de eerste ideeën waren koelwatertanks en -leidingen.

Op de onderstaande afbeelding kunt u zien welk proces het koelwater doorloopt. Industriële processen bestaan meestal uit het koelen van machines. Machines die gekoeld moeten worden, zijn overal te vinden. Van voedselfabrieken tot autofabrikanten. Dat is waarom het een van de meest voorkomende dingen is. De meeste mensen denken waarschijnlijk niet veel na over koelwaterleidingen, maar het is voor ons allemaal van essentieel belang.

 

Heeft u ooit nagedacht over welke bedrijven koelwaterleidingen en -tanks nodig hebben? Vóór dit onderzoek wisten we al hoe belangrijk koelwater is in verschillende industrieën. Maar pas in de loop van de tijd werd duidelijk dat koelwater een groter probleem is dan wij dachten en steeds belangrijker wordt. Vooral in het kader van duurzaamheid is het legen van koelwatertanks niet meer van deze tijd. Op dit moment wordt het koelwater steeds geleegd en opnieuw gevuld. Dit heeft duidelijke nadelen voor het milieu, maar dat niet alleen! Het afvoeren van koelwater vergt veel inspanning en geld, aangezien extra machines moeten worden aangeschaft en gebruikt. Het probleem is echter dat koelwater niet gewoon kan blijven stilstaan en dat het legen ervan tot nu toe de veiligste methode is.

Het probleem is dat het koelwater de tank verlaat om de machines te koelen. Op zijn weg terug in de tank, geeft het de warmte weer af. Dit kan een aantal problemen veroorzaken.  Er zijn vier potentiële problemen die speciale aandacht nodig hebben.

  1. Corrosie
  2. Kalkaanslag
  3. Groei van bacteriën en ander levend materiaal
  4. Opstopping door vaste stoffen

Om de recycling van koelwater mogelijk te maken, moet het water worden gezuiverd met verschillende chemicaliën. Verschillende bedrijven zijn al bezig met de fabricage van pompen die de toevoer van chemicaliën regelen. Deze pompen kunnen tot zeventig procent van de kosten besparen.

Dit roept misschien de vraag op welke andere voordelen onze drones kunnen bieden. In de eerste plaats kunnen onze drones de koelwatertanks en -leidingen visueel inspecteren zonder ze te hoeven legen. Dit werkt op dezelfde manier als de inspectie van hemelwaterafvoer leidingen. U kunt er hier meer over lezen.

Maar niet alleen inspecteren is mogelijk met onze drones! We kunnen ook de waterkwaliteit meten. Dit betekent dat de werking van de pompen ook gemakkelijk kan worden gecontroleerd.


Voor vragen of opmerkingen kunt u hier contact met ons opnemen.

Of volg ons op een van onze sociale media kanalen:

Overige nieuwsberichten