Hoe leren wij u met onze drones en crawlers te werken?

16-03-2021

Een drone (ROV’s) besturen is heel makkelijk! Maar de juiste beelden verkrijgen uit werken met een onderwaterdrone blijkt toch moeilijk te zijn. Dus hoe kunnen onze klanten klaargestoomd worden om goed met de drones overweg te kunnen, om van hieruit ook de best mogelijke resultaten voor zichzelf te halen? Daar gaat bij ons een cursus aan vooraf. Wat dit inhoudt leest u in een interview met Rob van der Heijden, dé man van de cursussen van H2O Drones!

Een korte intro over Rob zelf: Rob heeft samen met Karst Beens H2O Drones het ‘testprogramma onderwaterdrones’ binnen Rijkswaterstaat opgestart en onlangs met succes afgerond. Met de start van het testprogramma kreeg H2O Drones dan ook versneld zijn vorm.

Naast onderwaterdrones is hij zelf ook bezig met andere soorten drones, waaronder vliegende drones. Rob werkt primair bij Rijkswaterstaat en is deels zelfstandig ondernemer, ook op het gebied van ROV’s/onderwaterdrones.

In dit interview leest u ervaring die wij hebben opgebouwd, de inhoud van cursussen die wij aanbieden, tips die wij u nu al mee kunnen geven en nog veel meer! Wij hebben dit zo goed mogelijk voor u op papier gezet, zodat u het interview nog eens kunt nalezen.

Laten we beginnen met een introductie! Kan jij iets over jezelf vertellen Rob?

“Ik ben Rob van der Heijden, ik ben al 4-5 jaar bezig met het opdoen van ervaring in de wereld van de verschillende soorten onderwaterdrones. Ik kwam regelmatig situaties tegen waar een kijkje onder water belangrijk was. Daarin heb ik veel opties geprobeerd maar dit bleek half werk te zijn, met wisselvallige resultaten. Dit moest simpelweg beter kunnen! Zo ben ik vanzelf bij ROV’s terechtgekomen, specifiek portable onderwaterdrones.”

Oké, welk proces heb je (in die 4-5 jaar) doorgelopen om bij deze producten uit te komen?

“Er waren veel ontwikkelingen op het gebied van drones en AI (Artificial Intelligence). Tijdens het onderzoeken en in de voorbereiding van het testprogramma kwam ik Karst Beens tegen, die zelf opzoek was naar een bedrijf in een nieuwe markt. Vanaf het begin was er bij ons een overeenkomst in de toekomstvisie voor onderwaterdrones, daarop zijn we een  samenwerking aangegaan om de overlap in onze visie te kunnen samenbrengen en invulling te geven aan het testprogramma.

Er was overal wel interesse in onderwaterdrones maar niemand die echt het voortouw wilde nemen of in de markt een partij die invulling kon geven aan het testprogramma. “De echte inzet van onderwaterdrones is begonnen in het testprogramma binnen Rijkswaterstaat, waar ik nu veel ogen heb kunnen openen.”

Mooi, hoe heb bij Rijkswaterstaat de potentie van ROV’s kunnen laten zien, zorgen dat het een ‘eye-opener’ werd?

“Rijkswaterstaat werkt voornamelijk met duikers om inspecties te doen. Ook wel in potentieel gevaarlijke situaties voor de duiker. Ongeveer 40% van de assets van Rijkswaterstaat liggen (deels) onder water. Om te weten hoe het hier mee staat moeten deze regelmatig geïnspecteerd worden. Bijvoorbeeld het bekijken van met stroming of bij drugsdumpingen kan heel gevaarlijk zijn. Hier zitten bijv. veel chemicaliën in en dit kan heel gevaarlijk worden voor een duiker. Risico’s vermijden was voor Rijkswaterstaat toch een kernpunt, en hoe? Via onderwaterdrones.”

Kan je ons vertellen wat jouw werkzaamheden zijn bij H2O Drones?

“Ik doe inspecties die geen relatie hebben met RWS, wegens mogelijke belangenconflicten. Zo heb ik bijvoorbeeld bij de Shell (Rheinland) in Duitsland inspecties uitgevoerd, en nog wat kleine klussen hiernaast kunnen doen.

En zo ook de nodige ervaringen opgedaan, ook minder leuke: in Duitsland ben ik eens goed de mist in gegaan. Hier dacht ik in een kanaal te zitten waar wij al de hele dag in bezig waren, maar de afmetingen waren net anders en zo ben ik komen vast te zitten. Dit was absoluut niet fijn voor de klant, ook niet voor mij persoonlijk. Uiteindelijk hebben wij na veel pogingen de drone er weer uit weten te krijgen, maar deze had wel flinke schade. Dit zijn natuurlijk risico’s die je niet wilt nemen maar wel kunnen gebeuren, en hier zal ik mij niet snel meer in vergissen. Achteraf een heel goed leermoment dus.”

Ik ben niet de enige die wel eens een drone beschadigd heeft, zo zijn er nog veel meer verhalen. Een van onze drones is bijvoorbeeld door een schip geraakt. Deze was gelukkig nog te repareren.

Dit was voor ons ‘nieuw leren’ in trainingen en veel oefenen.”

Dit is dus ook het cursusaanbod vanuit H2O Drones?

“Ja, zo ben ik door H2O Drones gevraagd om trainingen voor hun klanten te organiseren.”

Wat kan je ons vertellen van de cursus? Beginnend bij de opbouw van de trainingen?

“We beginnen met wat je moet weten, wat je moet zien en hoe dat kan. Daarna gaan we verder met het te water laten van de drone. Zo zie je natuurlijk de drone niet meer als deze onder water is, je moet dus leren vertrouwen op de instrumenten en hier mee om kunnen gaan. Zeker het leren kijken naar bijv. de sonar, een digitaal beeld, is moeilijk. In een dag leg ik veel uit, maar laat ik mensen ook oefenen. Met meer uren wordt je hier vanzelf beter in. Het is echt oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

-Dit is niet alleen zo bij onderwaterdrones, dit heb ik ook gemerkt bij bijvoorbeeld vliegende drones. Daar moet je ook veel oefenen om het (juiste) gevoel te krijgen.-

Ook komt er een stukje techniek bij kijken, hoe werkt de drone zelf? Hoe werkt de sonar? Wat kan wel en wat kan (nog) niet?

Het onderdeel onderhoud is ook belangrijk. Bijvoorbeeld het schoonmaken en wat moet je doen bij foutmeldingen? Wat gebeurd er als er iets in een propeller komt?

De antwoorden hierop zijn makkelijk, maar je moet ze wel weten.”

Heb je tips voor het gebruiken van een drone?

“Bij bepaalde inspecties kan je wat veranderen aan het gewicht, zo kan je de normaal gesproken neutrale gewichtsverdeling van de drone positief of negatief maken.

Bijvoorbeeld bij een scheepsinspectie is het makkelijk als de drone te zwaar is, en vanzelf langzaam naar beneden drijft. Door met de motoren tegenwicht te bieden krijg je een stroming aan de onderkant van de drone. Doe je dit andersom en is de drone te licht, krijg je stroming aan de bovenkant, waar je de inspectie doet. Dit kan ervoor zorgen stof en vuil op de romp van het schip loskomt en het zicht belemmert. Bij bodeminspecties is het eigenlijk precies andersom, dan wil je ervoor zorgen dat je stof en vuil van de bodem niet omhoog brengt en dit een troebel beeld veroorzaakt.

Wat wordt bij de drones het meest onderschat?

Wat het meest onderschat wordt is toch het te water laten van de drone en niet meer weten waar de drone dan is, en welke kant die op kijkt.

Daarvoor leer ik om met de sonar te navigeren op herkenningspunten.

Er zijn uiteraard hulpmiddelen die het makkelijker kunnen maken, zoals een GPS die werken met hydrofoons. Dit werkt met geluid, akoestische sensoren. Het probleem hiervan is wel dat er met verstoringen in het water een nieuwe situatie is begonnen, en dit de plaatsbepaling kan verstoren. Dit is dus ideaal op rustige plekken, waar geen dieren of boten zijn. Verstoringen maken dit moeilijk om te gebruiken.”

Welke vragen worden jou het meest gesteld? (FAQ)

  • “Hoe weet ik waar mijn onderwaterrobot is?”
  • “Hoe kan ik de sonar gebruiken? M.b.t. afstanden en aflezen data.”
  • “Waar moet ik op letten bij onderhoud en foutmeldingen?”

Voorbeeld: “Kan een visdraad (lijn) schade veroorzaken als deze in de motor komt van de ROV?” Nee, door de magnetische overbrenging kan het geen kwaad. De motoren vragen meer stroom als er iets tussen zit en krijg je foutmelding in beeld omdat er te veel stroom wordt gevraagd. Maar door de magneetkoppeling kan dat niet direct kwaad, je weet dan wel dat je de inspectie even moet pauzeren om de aandrijving weer vrij te maken.”

Er zijn dus weinig vragen over de controller, lijkt dit op een game-controller?

“Ja, in zekere zin wel. Je moet wel het verschil leren tussen de manier waarop je de controller gebruikt. Het gaat hier om de beste beelden, niet om het snelst varen. Bij de game-controllers moet je voor andere spellen andere knoppen indrukken. Dat heb je bij de drones ook. Een andere drone kan andere functies hebben, dit bedien je dus met andere knoppen.

Dit gedeelte leg ik wel uit in de theorie, maar voeren we vooral uit in de praktijk.”

Wat is een veelgemaakte fout bij de besturing van de drones?

“Heel zenuwachtig of te veel besturen: steeds alles tot in de puntjes willen corrigeren. Een kleine beweging onder water gaat nog even door, nadat je de actie hebt uitgevoerd. Dit gaat altijd zo onder water. Er zit geen vertraging in de besturing maar de onderwaterdrone beweegt zelf nog door, zoals je bij een auto gas loslaat en toch nog blijft rijden. Daarnaast zit je ook nog met stromingen bij je inspectie.

De een is hier beter in dan een ander, dit kan ik in de praktijk altijd wel snel zien, en zo nodig mensen toch blijven aansturen.”

Zie jij dan ook dat bepaalde groepen mensen hier beter in zijn?

“Ik denk dat jongeren de besturing wat sneller onder de knie hebben. Inderdaad omdat zij in de modernere tijd zijn opgegroeid met gamen en de besturingen. De besturing van de joysticks en de controller in het algemeen hebben ze vaak sneller door.

-Dit zie ik ook bij vliegende drones, daar kunnen soms kinderen al beter vliegen dan ik, gewoon omdat zij dit gevoel vanuit spelletjes hebben aangeleerd.-”

Is het dan verstandig om alleen jongere mensen op cursus te zetten, of hier toch ook meer ervaren werknemers naartoe te sturen?

“Ik denk dat een mix wel goed is, over het algemeen kom ik 2 types tegen die elkaar kunnen aanvullen:

  • Zij die heel goed met de drone overweg kunnen maar niet precies weten wat ze moeten zien en wat ze zoeken
  • Zij die minder met de drone overweg kunnen maar precies weten wat ze zoeken.

Hier zie ik vaak wel een leeftijdsverschil in, de wat jongere mensen die ik opleid zijn toch wel beter met de drone, maar de meer ervaren werknemers weten precies wat ze in beeld moeten krijgen.

Daarom lijkt een mix hiervan mij ideaal. Vaak inspecteer je met 2 personen, dit is toch veel makkelijker. Dan kan je dus de krachten bundelen. Hoe deze invulling wordt gegeven kan voor iedereen verschillen, maar als je beter wilt worden moet je veel oefenen en ervaring opdoen. Zelfs na 3 jaar oefenen merk ik dat ik bepaalde handelingen nu makkelijker uitvoer dan een jaar geleden.”

Kan je als afsluiting nog iets vertellen over H2O Drones?

“Ik denk dat H2O Drones klantgericht goed kan schakelen en ze zeker in deze nieuwe markt nieuwe oplossingen kunnen vinden. Ze weten heel goed wat de apparatuur wel en niet kan. Ze hebben bewust voor kwaliteit gekozen met Deep Trekker, die leveren nu echt een van de beste drones ter wereld.”

Top! Bedankt. Heb je zelf nog iets extra’s toe te voegen? Iets dat belangrijk is maar nog niet aan bod is gekomen?

“H2O Drones heeft een aantal inspecties uitgevoerd waar vooraf niet duidelijk was wat er uit zou komen. Zo hebben ze tijdens het testprogramma van RWS een pre-dive inspectie uitgevoerd. Daar moesten ze een stuw nakijken, of deze nog goed op de plek zat. Dit zijn schotten van ongeveer 2,5 meter breed. Hier waren twee lege duwbakken tegen enkele schotten van de stuw gebotst. Hierdoor was het niet duidelijk of de schotten nog op de zogenoemde jukken lagen. Als ze er half afhingen is er extra stroming, wat een risico voor de duiker kan zijn.

Bij de inspectie is gebleken dat alle schotten nog op de jukken lagen, maar enkele jukken wel scheef waren. Ze waren niet eraf gevallen of beschadigd, maar een en ander was wel wat krom. Dit betekende dus dat het voor de duiker veilig was om te inspecteren, en dat hier dus meer zekerheid uit was gekomen.

Bij een andere inspectie zat onze kabel vast om stalen pinnen op de bodem. Dit was vervelend, maar als een duiker hier tegenaan was gezwommen in plaats van onze drone had dit nare gevolgen kunnen hebben.

We zijn zelfs een keer een drone kwijtgeraakt door omstandigheden bij een stuw, daar werd de drone zo een erosiegat ingezogen en wij konden hier niets aan doen. Daar wilden ze eerst een duiker in een kooi naar beneden sturen. Het is ook maar goed dat we dat niet gedaan hebben, want door de sterke stroming konden wij zelfs onze onderwaterdrone hier niet uit krijgen. We weten niet wat er gebeurd was als hier een duiker naar beneden was gegaan. Je kan hier dan maar beter een drone verliezen dan een mensenleven.

In de situaties waar wij een drone zijn kwijtgeraakt had je in principe ook een duiker kunnen verliezen. Dat is een afweging die je moet maken, een fout kan iedereen maken maar risico’s kan je afwegen. Je kan boven water niet overzien wat er onderwater afspeelt, veel duikers kunnen ook bevestigen dat de situatie anders was dan ze hadden voorgesteld. Dit kan voor een groot deel opgevangen worden met een scan vooraf aan een duik (of een volledige inspectie met een drone).”

Als afsluiting willen wij Rob van harte bedanken voor het interview! Door zijn uitgebreide verhalen en goede antwoorden is er veel duidelijk geworden. Nu heeft iedereen een goed beeld van de cursussen en de ervaringen die hiermee gepaard gaan. Zelfs onze medewerkers hebben hier wat van kunnen opsteken!


Nieuwsgierig geworden? Neem dan nu hier contact met ons op voor eventuele vragen!

Volg ons ook op Facebook en LinkedIn voor onze nieuwste ontwikkelingen!

Overige nieuwsberichten