Hoe kan een ROV zorgen voor zekerheid bij het redden van drenkelingen?

19-01-2021

Hoe worden drenkelingen nu gered?

Drenkelingen op en onder water worden nu gered met oproepkrachten bestaande uit een duikteam en supervisors. Op basis van analyse wordt er een raster uitgezet waarin de duiker moet zoeken. Als dit bijvoorbeeld een raster is van 25 vierkante meter moet elke meter stuk voor stuk afgezocht worden. Dit is arbeidsintensief en kost veel tijd, tijd die drenkelingen niet altijd hebben!

Er is altijd een reserveduiker die ook ingezet kan worden om af te lossen of het proces te versnellen, maar er moet ook gedacht worden aan de veiligheid van de duikers zelf. Extra gewonden zit niemand op te wachten tijdens een reddingsmissie. Belangrijk is dus om effectiviteit en veiligheid met elkaar te combineren voor een ideale uitkomst, maar hoe kan dit?

Wie is verantwoordelijk?

De Kustwacht regelt ‘grote’ gebieden waaronder de kustgebieden (Waddenzee Noordzee), de stromen bij Zeeland en het IJsselmeer. Daarnaast zijn er nog 2 mogelijkheden, een veiligheidsregio schakelt het KNRM in, (dit gaat echter alleen om de binnenwateren, waaronder rivieren en meren.) of de veiligheidsregio gaat zelf over tot actie zonder communicatie met het KNRM.

In het laatste geval doet de desbetreffende veiligheidsregio beroep op eigen materiaal. Hier kiezen ze vaak wie of wat het snelste ter plaatse is om benodigde acties uit te voeren. (Citaat van veiligheidsregio Midden-West Brabant: “Dit zal in de praktijk dan ook gebeuren door de best uitgeruste partij”) Dit gaat over het uitvoeren van Search- and Rescue missies.

 

Wat zijn hiervan de resultaten?

Als eerste moet gesteld worden dat wij diep respect hebben voor de mannen en vrouwen die in deze sector werken! En als zij een methode hebben die helemaal niet werkt was dit natuurlijk allang opgeheven. De resultaten zijn dus niet louter negatief.

De resultaten variëren per actie en situatie. In troebel water is het moeilijker zoeken voor een duiker, en moet deze extra voorzichtig doen om ook zichzelf veilig te stellen. Op de tast zoeken hier duurt dan ook heel lang. In situaties met helder water is het zoeken vaak al makkelijker en kan de duiker beter uit de voeten.

Het gewenste resultaat is altijd om de drenkeling levend uit het water te krijgen! Maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Als een drenkeling al enkele minuten onder water vastzit is de overlevingskans heel klein. Dat is heel vervelend, maar ook dan is het zaak om deze drenkeling boven water te krijgen. Dit biedt zekerheid en afsluitingsmogelijkheden aan familie en vrienden van de overledenen.

Hoe kunnen wij helpen?

Het gewenste resultaat wordt dus nog niet altijd behaald! dit is een groot probleem, dat wij kunnen verkleinen. Met de onderwaterdrones zijn er meer mogelijkheden onder water en dit zal dan ook de reactie- en  zoektijd verbeteren!

Zo kunnen wij:

De zoektijd verminderen:

  • Wij kunnen de zoektijd verminderen door voor de duiker uit te scannen met de sonar, en zo het zoekgebied verkleinen. (zicht tot wel 30 meter op de sonar!!)
  • Zicht geven in troebel water, waardoor beelden niet louter op de tast zijn.
  • Meehelpen met het zoeken in een ander gebied, waarbij de zoektijd gehalveerd wordt.

De risico’s voor de duikteams inperken:

  • Veiligheid- en risicoanalyse voorafgaand aan de duik uitvoeren, en gevaarlijke plekken aan de duiker aanwijzen.
  • Zelf onveilige gebieden betreden.
  • Tijdens de duik de duikers kunnen monitoren op veiligheid, en eventueel met problemen kunnen helpen.

Helpen met het bovenhalen van drenkelingen:

  • Met de grijper kunnen wij ons bevestigen aan de drenkeling, en deze helpen naar boven te krijgen.
  • Wij zijn de ogen in het achterhoofd van de duiker.

Lees meer over wat wij kunnen betekenen in de Search-  and Rescue sector!

Het verschil van H2O-drones:

Wij bieden zoals hierboven staat dus veel verschillende voordelen, die voor ieder zelf af te wegen zijn. Onze belangrijkste standpunten gaan vooral om veiligheid, van iedereen op en onder water. Dit kan door het inspecteren voor en na een duikactie, het analyseren van beelden en situaties en het evalueren hiervan.

De ROV’s kunnen tegen een stootje, en stuur je liever een (mogelijk) onveilige situatie in. Aan de drones hangen dan wel een prijskaartje, dit kan je niet zeggen over mensenlevens!


Wilt u weten wat wij nog meer voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of volg ons op Facebook of  LinkedIn.

Overige nieuwsberichten