Handige tips voor het inspecteren van drinkwatertanks met drones!

01-12-2020

Het bekijken van watertankinspectie door het gebruiken van een onderwater ROV of onderwaterdrone. Steden, gemeenten en aannemers gebruiken deze onderwatercamera’s om de staat van de tanks te documenteren en voor eventuele beveiligingsproblemen snel in te kunnen grijpen.

 

INSPECTIES VAN WATERTANKS VOOR VEILIG DRINKWATER

Veilig en schoon drinkwater is misschien iets wat we hier in Nederland als vanzelfsprekend beschouwen, maar wat we achter de schermen niet beseffen is dat er veel tijd en geld in wordt gestoken om ervoor te zorgen dat dit doorgaat. Reservoirs, watertorens en pijpleidingen spelen allemaal een grote rol in het water dat uit de kraan komt. Deze systemen moeten allemaal regelmatig worden geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke bacteriën in onze huizen terechtkomen.

 

CONVENTIONELE WATERTANKINSPECTIE

Vroeger waren duikers verplicht om de inspecties te voltooien – maar doordat de veiligheid van duikers een grote prioriteit is, is het regelmatig inspecteren van deze tanks te duur en eigenlijk niet meer realistisch. Dit is een van de redenen om voor uw inspecties over te stappen op een micro ROV zoals de DTG3!

 

ROV-WATERTANKINSPECTIE

Bekijk hier een demo over het inspecteren van drinkwater tanks!

 

Bij het inspecteren van watertanks voor drinkwater komt veel kijken. Er moet met veel verschillende zaken rekening gehouden worden en fouten kunnen grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid.

Om u op weg te helpen hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet om tijdens uw inspecties in de gaten te houden.

 

HYGIËNISCHE OMSTANDIGHEDEN:

De constructie van watertorens en wateropslagfaciliteiten zijn ontworpen om de kans op verontreinigingen die in het drinkwater terechtkomen tot een minimum te beperken. Zelfs met deze protocollen is het essentieel om eerst de sanitaire omstandigheden van de tank te onderzoeken en eventuele problemen zo snel mogelijk op te lossen.

 • Zorg ervoor dat er geen insecten e.d. in de opslagruimte zijn gevallen.

Het gebruik van de grijparm kan helpen om objecten uit de tanks te verwijderen.

 • Inspecteer het dak en de zijwanden om er zeker van te zijn dat deze waterdicht zijn en geen openingen hebben. Inspecteer de beugels die de overloopbuis verbinden met de constructie om er zeker van te zijn dat ze goed vastzitten aan zowel de constructie als de overloopbuis en dat ze niet beschadigd zijn door corrosie (roest).

Met behulp van de 270 graden rotatie van de camera kunnen snelle vegen van het dak en de wanden van de tank met gemak worden uitgevoerd.

rov Water Tank Inspection

 • Toegangsluiken voor daken moeten worden gecontroleerd om een goede werking en pasvorm te garanderen, te controleren of de daken goed gedraineerd zijn en niet de neiging hebben om water vast te houden.

Het controleren van de buitenkant van de tank is net zo belangrijk als de binnenkant. Gelukkig is het kijken naar de buitenkant van de tanks vrij eenvoudig terwijl u daarbij aan de binnenzijden gebruik kan maken van onze drones, terwijl u zelf droog buiten kunt blijven.

 • Controleer of er zich slib verzamelt op de bodem van een tank, en hoeveel. De afzettingen moeten periodiek worden verwijderd om microbiële groei te voorkomen, om corrosie te minimaliseren en om te voorkomen dat er vuil in het distributiesysteem terechtkomen.

Veel drinkwater tanks zullen slib op de bodem ontwikkelen, wat belangrijk is, is dat er voor gezorgd wordt dat het slib zich niet opbouwt om met het water te gaan mengen. Door gebruik te maken van nieuwe en geavanceerde systemen op de drone kan ervoor gezorgd worden dat het slib op de bodem blijft liggen. Dit kan zelfs als u vlak boven het slib hangt, waardoor het slib zich niet kan mengen met het schone water.

Camera Water Tower Inspection

Inspectie van de constructie:

Hier schittert de DTG3 ROV. Met zijn kleine afmetingen past hij in gebieden die te klein of te gevaarlijk zijn voor duikers om te gaan. De 270 graden draaiende camera met LED-schijnwerpers kan efficiënt alle gebieden van het interieur en ingewikkelde gebieden van de tank inspecteren. Hieronder vindt u een korte lijst met gebieden die u met de DTG3 onderwaterdrone grondig kunt inspecteren:

 • Controleer de gehele constructie op waterlekken, inclusief alle luiken, stijgleidingen en torenpoten.

De hoge definitie en het heldere LED-schijnwerper verlichten uw onderzoeksgebieden, zelfs in de donkere watertanks. Controleer efficiënt de integriteit van het hele systeem, met optionele diktemeter of laserscaler.

 • Controleer of de ankerbouten niet zijn verroest om de sterkte ervan drastisch te verminderen. Controleer of er zich geen vuil, gras of onkruid heeft opgehoopt op de ankerbouten.

Internal-Water-Tank-Inspection

 • Controleer alle lassen en naden op scheuren.

De laserscaler is een ideaal hulpmiddel voor scheuren, roest en sediment om de grootte in te schatten. Twee lasers zijn 25 mm uit elkaar gepositioneerd boven de camera en worden weergegeven op uw handheld controller. Met deze referentiepunten kunt u bij scheuren of roest de ernst ervan documenteren. Het verschil tussen een scheur van 10 centimeter of 20 centimeter kan van cruciaal belang zijn bij het repareren van de tank.

 • Controleer alle bouten en klinknagels op corrosie en lekkage.

 

Coating systeemvoorwaarden:

Het onderzoeken van de coating (verf en afwerklaag aan de binnenzijde van de watertank) is een uiterst belangrijke stap om uw wateropslag te inspecteren. De regelgeving en certificering rond coatinginspecties is veel duidelijker dan de algemene inspecties van watertanks. We hebben hier dan ook slechts een paar gebieden geschetst die u met de onderwaterdrones of ROV’s kunt inspecteren.

 • Als er sprake is van continue roestvorming, benadert u het percentage van het roestgebied en bepaalt u het karakter van de gebieden (losse verf, vlekkerig, algemene corrosie, geen verf). Bepaal de omvang, de aard en de diepte van de putten.

Een ander voorbeeld waar de camera en laser scalers van pas komen. Met de digitale videorecorder kan al dit bewijsmateriaal eenvoudig worden bevestigd aan uw rapporten.

 • Betonconstructies dienen te worden geïnspecteerd op tekenen van betonverval (kleurverschil, scheurvorming, lekkage, etc.).
 • Constructies met een glaslaag moeten worden geïnspecteerd op scheurvorming, corrosie en andere tekenen van aantasting van de coating.

Water-Tank-Coating-Inspection

 

VEILIGHEIDSVOORWAARDEN:

Met de Deep Trekker ROV is er geen bovengrondse stroomvoorziening nodig, zodat u desgewenst uw gehele inspectie vanaf de top van de watertoren kunt uitvoeren. Vaak zijn deze drinkwater tanks zeer hoog – uw veiligheid is uiterst belangrijk.

 

 • Controleer de ladderbeugels om er zeker van te zijn dat er voldoende aanwezig is, dat ze niet beschadigd zijn door corrosie en dat ze zowel aan de constructie als aan de ladders vastzitten.
 • Controleer de staat van alle bordessen en catwalks (bruggen) om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn, dat ze goed afvloeien en niet beschadigd zijn door corrosie.

 

VEILIGHEIDSKWESTIES:

De toegang tot wateropslagconstructies moet worden beperkt tot geautoriseerd personeel.

 • Controleer of de veiligheidshekken deugdelijk zijn en of de poorten en sloten goed werken, buitenste ladders moeten ten minste 2.5e meter boven de grond uitsteken.
 • Controleer of alle deuren en toegangsluiken vergrendeld zijn.

 

Waarom een watertankinspectie uitvoeren met een onderwaterdrone?

Onderwaterrobots hebben de potentie om de traditionele aanpak van watertankinspecties te verbeteren. Ons team heeft de volgende voordelen ondervonden van het gebruik van ROV’s ten opzichte van de traditionele methoden (het inzetten van een duikteam zonder onderwaterdrones):

 

 1. Het gebruik van een ROV neemt de risico’s weg die verbonden zijn aan het betreden van een beperkte ruimte, waarvoor vergunningen, planning en papierwerk nodig zijn.
 2. Watertanks hoeven niet te worden geloosd of bijgevuld om ROV-inspecties uit te voeren.
 3. Na een drone-inspectie kunnen, indien herstelwerkzaamheden nodig zijn, de beelden worden bewaard en gebruikt. Dit kan helpen om een betere planning te maken, wat op de lange termijn tijd en kosten besparen.
 4. ROV-beelden bieden het soort gedetailleerde, close-up beelden dat nodig is om de interne conditie van een tank te inspecteren.
 5. Onze onderwaterdrones hebben verbeterde functies en hulpstukken die monsters kunnen verzamelen van de binnenkant van een tank en de wanddikte kunnen meten.

 

Breng de drone gemakkelijk mee naar de top van de toren of hijs hem aan de zijkant. Zonder dat er een generator nodig is, kunt u al uw inspecties uitvoeren vanaf de lanceerplaats boven op de toren – of nog steeds op afstand vanaf uw inspectievoertuig als u dat liever hebt. De digitale videorecorder zal uw gehele duik documenteren, inclusief de diepte, watertemperatuur en koers om direct aan uw klant te geven of als documentatie bij uw eindrapport te voegen.

Elke gemeente of regio kan andere eisen stellen aan een goede inspectie van de watertank, we hopen dat ons blog u een beginpunt geeft om te begrijpen hoe u kunt zorgen voor een goede en veilige inspectie van onze wateropslagfaciliteiten. Of u nu een gemeente bent, een particulier inspectiebedrijf, iemand die een inspectiebedrijf wil starten, of gewoon iemand die geïnteresseerd is in het onderzoeken van onderwaterdrone zorgen voor een ongeëvenaarde wendbaarheid en zullen u tijd en geld besparen. Dit alles in combinatie met goede en accurate dataverwerking geeft uitstekende handvaten voor het inspecteren van drinkwater-faciliteiten.


Heeft u nog vragen over het inspecteren van drinkwater-faciliteiten, of over een ander onderwerp? Wij staan graag voor u en uw vragen klaar, en u kunt ons altijd bereiken op Facebook en LinkedIn!

Overige nieuwsberichten