Een dag op een raffinaderij, een kijkje achter de schermen…

21-09-2021

Wij hebben al eens vermeld dat wij met Shell in Duitsland werken. Voor deze opdrachten moeten we natuurlijk de raffinaderij bezoeken. Maar niet alleen voor Shell; ook voor andere klanten moeten we steeds weer andere raffinaderijen bezoeken. Deze bezoeken zijn vaak vergelijkbaar, maar het blijft elke keer weer spannend. Waarom? Dat lees je verder in de blog!

Wat is een raffinaderij?

Voordat we uitleggen hoe een dag op een raffinaderij eruit ziet, leggen we eerst even kort uit wat een raffinaderij precies is.

In het kort: een raffinaderij verwerkt natuurlijke producten tot andere hoogwaardige producten. In het geval van Shell of BP is dat voornamelijk ruwe olie, die wordt verwerkt tot brandstof of stookolie.

Bij dit proces worden vaak ontvlambare, giftige en bijtende stoffen gebruikt. Daarom is voorbereiding voorafgaand aan een bezoek aan de raffinaderij belangrijk. Niet iedereen mag het terrein betreden en ook op het terrein zelf is niet overal vrije toegang.

 

De voorbereiding

Om op het terrein te worden toegelaten, moet van tevoren een veiligheidscontrole worden uitgevoerd. Deze vindt online plaats.

Tijdens de veiligheidscheck worden verschillende video’s met veiligheidsinstructies afgespeeld. Daarna moet een korte test worden afgelegd waarin de kennis uit de video’s wordt getoetst. Aan het eind ontvangen degenen die de veiligheidscontrole hebben voltooid een certificaat waarmee zij de raffinaderij mogen betreden.

Maar niet alleen het certificaat is een vereiste om de raffinaderij te mogen betreden, ook een lijst van alle voorwerpen die men bij zich heeft is vereist. Het is belangrijk dat het serienummer van elektronische apparatuur wordt vermeld.

Als aan al deze eisen is voldaan, mag de raffinaderij worden betreden. Maar dit was niet de laatste veiligheidsmaatregel. Op de hele locatie moet ook veiligheidskleding worden gedragen.

De veiligheidskleding bestaat uit: Jas, schoenen en broek. Deze moeten brandvertragend zijn. In een aantal gevallen zijn ook handschoenen verplicht. Deze zijn ook brandvertragend én snijvast.

Bovendien moeten op het terrein altijd een helm en een veiligheidsbril worden gedragen.

Werken op de raffinaderij

Als alle voorbereidingen zijn voltooid, mag het terrein worden betreden. Er zijn veel gebieden op het terrein die niet voor iedereen toegankelijk zijn, zelfs niet om door te lopen. Daarom is het belangrijk om de instructies van de verzorger of het ingangspersoneel op te volgen.

Eenmaal ter plaatse is veel wel weer hetzelfde als bij andere operaties.

Met onze drones kunnen we verschillende dingen inspecteren op een raffinaderij. Voor Shell, bijvoorbeeld, inspecteren en reinigen we leidingen. Daarvoor gebruiken we onze zuigrobot, die zand van de bodem van de leiding stofzuigt. Hierdoor hoeft de pijpleiding niet meer droog te staan en kan deze in gebruik blijven.

Ook hebben we voor een afvalwaterbedrijf diverse watertanks op het terrein van BP geïnspecteerd. Meer informatie over de inspectie van (afval)watertanks is ook te vinden in een van onze oudere blogs.

Een raffinaderij biedt voor ons onbegrensde mogelijkheden en daarin zijn we nog volop bezig met ontwikkelen.

 


Heeft u vragen over ons werk en de mogelijkheden in een raffinaderij? Neem dan hier contact met ons op

Of volg ons op sociale media via:

Overige nieuwsberichten