De oplossing waar iedereen naar zoekt: sonar en ROV’s

29-03-2023

Bekend met een bluswatertank, duiker, of schip? Dan is het prettig om inzicht te hebben in de status van deze bouwwerken. De netgenoemde objecten zijn maar een voorbeeld van wat wij kunnen inspecteren met onze ROV’s dankzij sonar. Droogpompen of dokken is verleden tijd, dankzij deze ontwikkeling op het gebied van onderwaterinspecties.

Het belang van inspecteren is voor ons preventief. We willen weten of er schade is aan een onderwaterasset die risico kan vormen op de korte of lange termijn. De ene constructie hoef je minder vaak te inspecteren dan de andere, omdat het gebruik ervan nu eenmaal lager ligt. Een brug hoef je niet iedere keer te inspecteren als een auto eroverheen rijdt.

Je beste vriend aan boord
Schepen zijn daarom een apart geval. Onbekende schade aan een schip kan nare gevolgen hebben. Op de hoogte zijn van de status van de boeg of het vlak voordat je uitvaart, is bruikbare informatie. Een kleine lekkage, wat roest of veel aangroei zijn schadefactoren die je nauwlettend in de gaten wilt houden voor een optimale vaart. Maar het schip in een droogdok leggen of eronderdoor zwemmen om een oogje in het zeil te houden, zijn nu niet direct de makkelijkste en goedkoopste opties.

Terwijl jij droog aan boord staat, al leunend op de potdeksel, de ROV te besturen of het werk door ons laat doen, is dan een betere optie. Niet alleen is het gemakkelijker, maar ook veel nauwkeuriger.

Tot 200 meter kraakhelder zicht
Die nauwkeurigheid is te danken aan sonar. Onze ROV’s zijn uitgerust met dit hoogstandje van techniek om ieder haarscheurtje te ontdekken. Het zicht in de meeste wateren is ver van helder, wat onderwater onderzoek doen met het blote oog moeilijk maakt.

Sonar kijkt dwars door drijvend sediment en andere verstorende factoren heen. Zo kun je tot wel 200 meter afstand objecten waarnemen op dezelfde kwaliteit als 10 centimeter. Een tool die al vaak heeft gezorgd voor het opsporen van schade aan onderwaterinfrastructuur, schepen en tijdens search & rescue-missies.

Keer op keer bewijst de techniek van sonar op onze ROV’s zich bij onderwaterinspecties. We horen niets anders dan positieve geluiden terug wanneer we onze rapportages aanleveren met sonar. Tenminste, we horen wel dat het soms lastig is de sonar af te lezen. Daarom leggen wij uit wat zichtbaar is op de sonar en vergelijken dat met onze 4K-camerabeelden, als dat mogelijk is. Transparantie is van groots belang voor ons.

 

Hieronder is een video te zien van een scheepsinspectie met zowel 4K-beelden, als sonar. Oordeel zelf over de kwaliteit van onze sonar en wie weet ziet je een oplossing in je eigen omgeving!

Overige nieuwsberichten