Duizenden duikers en onderwaterdrones

22-11-2022

Wij inspecteren duikers zo vaak, dat het wellicht een van de meest uitgevoerde inspecties is door ons. Dan hebben we het niet over mannen in kikvorspakken met zuurstoftanks, maar over duikers in de waterbouw. Deze vorm van infrastructuur is in Nederland zo’n beetje overal ingezet waar water is. De reden: het is efficiënt en goedkoop. Datzelfde geldt voor onze inspecteertechnieken.

Wat is een duiker?
Om wat fundering te leggen in deze blog, leggen we eerst uit wat een duiker in de waterbouw nu precies is. Duikers creëren een waterdoorgang voor twee waterwegen onder een weg of pad door. Ze komen in verschillende vormen, zoals halfrond, in een boog of in een rechthoek. Duiker zijn deels daardoor simpel te herkennen. Maar ook als je een sloot ziet die eindigt in een nauwe doorgang aan de zijkant van een weg, dan heb je een duiker te pakken. Een brug doet in principe hetzelfde, maar op veel grotere schaal. Een duiker is dan een goedkopere en makkelijkere optie.

 

Hier inspecteren we een duiker

 

Door heel Nederland zijn ongeveer tussen de 200.000 en 400.000 duikers te vinden. De reden voor de vage schatting is de frequente plaatsing van de duikers. Er zijn dus zoveel duikers, dat het precieze aantal niet duidelijk is. Duikers zijn ook niet bepaald een uitvinding van de eenentwintigste eeuw. In 1996 te Vlaardingen werd een van de oudste duikers ontdekt bij een opgraving. Deze was niet van gewapend beton of plaatstaal gemaakt, maar van een oude boomstamkano. De geïmproviseerde duiker was ingegraven in een dijk en voorzien van een klep, waardoor water bij vloed buiten de deur werd gehouden. Later bleek uit onderzoek dat de kano rond 70-125 jaar na Christus is gemaakt. Ze waren er dus al vroeg bij.

Duikers en onderhoud
Tegenwoordig vind je duikers dus overal. Net zoals ieder andere infrastructuur moeten duikers geïnspecteerd worden om de status van onderhoud te bepalen. Scheuren of een overvloed aan slib kunnen namelijk de functie van een duiker belemmeren. De traditionele manier van inspecteren gaat als volgt: afdammen, droogpompen, slib wegzuigen en dan pas droog inspecteren. Het is noodzakelijk dat dit gebeurt, want een duiker die instort of verstopt zit, zorgt voor nog meer ellende.

Het is dus van belang dat de duiker droog staat voor een inspectie. Hierdoor kan een robot over een schone bodem – dankzij het verwijderen van het slib – met een camera inspecteren. Dat geeft een goed beeld en is vrijwel het beste alternatief op een mens na, maar een persoon een duiker sturen is ongewoon en soms ook gevaarlijk. Dan maar een manier die veel tijd en geld kost.

H2O Drones biedt een beter alternatief
Maar daar komen wij in beeld. Wij maken gebruik van nieuwe inspectietechnieken die door ons zijn ontwikkeld in combinatie met onderwaterdrones (ROV’s). Hierdoor bieden wij een goedkopere, efficiëntere en minder tijdrovende inspectiemogelijkheid. Deze succesvolle innovatie heeft zich keer op keer bewezen bij inspecties van duikers. Afdammen, droogpompen, slib wegzuigen en dan pas droog inspecteren, zijn verleden tijd.

Als wij gaan inspecteren, gebruiken we afhankelijk van de situatie een specifieke onderwaterdrone met accessoires die de natte duiker kan inspecteren op oneffenheden en mogelijke risico’s. Nu drijft er gewoonlijk een hoop troep in een duiker, zoals takjes, blaadjes en afval. Dit in combinatie met het al troebele water, zorgt voor weinig zicht, ondanks onze met led-verlichte 4K-lowlight camera’s. Daarom zijn wij uitgerust met sonar. In de onderstaande video leggen we uit hoe we bijvoorbeeld slib kunnen meten in een duiker door middel van sonar.

Sonar kan onafhankelijk van de transparantiekwaliteit onderwater zicht creëren, waarbij vaak meer te zien is dan met het blote oog. Geen enkel scheurtje of vorm van erosie is veilig voor onze sonarsoftware. Dankzij deze optie kan deze vorm van inspecteren soms een beter resultaat opleveren. En dat goedkoper en sneller dan de traditionele manier van inspecteren.


Wekt dit nu je nieuwsgierigheid en ben je benieuwd naar onze onderwaterdrones en service? Neem dan contact met ons op of neem een kijkje op onze socials:

Overige nieuwsberichten