Inspectie bluswatertanks: innovatie onderwater

25-01-2023

Bluswatertanks moeten om de zoveel tijd worden geïnspecteerd. Het onderhoud is van belang, want het houdt gigantische hoeveelheden water. Een lek of scheur kan catastrofale gevolgen hebben. Maar ook de coating van de tank moet op den duur worden geïnspecteerd. Een hoop verschillende soorten inspecties, die tijd, geld en energie kosten. Wij hebben daarvoor de oplossing ontwikkeld: inspecteren door middel van ROV’s.

H2O Drones is een onderwaterdronespecialist en een ervaren inspecteur van de onderwaterwereld. Ons werk is nauwkeurig en gemakkelijk inspecteren van onderwaterassets. Met gemakkelijk bedoelen wij een snelle werkwijze, waar een enkele ROV-operator aan te pas komt en waarbij de klant vanaf de kant kan meekijken bij de inspectie. Zo proberen wij onderwaterinspecties te innoveren. Bijvoorbeeld bij een bluswatertank.

Soorten inspectie van bluswatertanks
De huidige manier van het inspecteren van een bluswatertank is verdeeld in drie onderdelen. De A-controles, de B-controles en de C-controles. Bij de A-controle wordt de buitenzijde gecontroleerd van de bluswatertank. Dat is op het moment bij de meeste gevallen niet uitvoerbaar. Als we kijken naar de B-controle dan ligt daar onze aanpak. Dit is een duikinspectie en daar voelen onze onderwaterdrones zich als een vis in het water. Dan nog de C-controle. Hierbij wordt de watervoorraad aan de binnenkant geïnspecteerd, terwijl de tank leeg is gepompt. Een probleem hierbij zijn de vele risico’s die eraan zijn verbonden. De kelder kan problemen krijgen door de opwaartse krachten van grondwater. Het gevolg daarvan zijn flinke beschadigingen.

De beste én veiligste optie
Het liefst inspecteer je bluswatertanks mét het water erin, om aantasting te voorkomen. Dan lijkt de B-controle de beste optie. Niet alleen een flinke onderneming, maar ook een gevaarlijke. Duikers moeten zich in de tank bevinden om te inspecteren. Ongevallen met duikers zijn helaas voorkomend in de inspectiesector. Waarom mensen risico laten lopen als je dit kan vermijden én een nauwkeuriger resultaat kunt behalen?

Daar komen wij in beeld. Onderwaterinspecties door middel van een ROV wordt steeds meer gebruikt in Nederland. Het is veilig, snel en nauwkeurig zonder dat mensenlevens gevaar lopen. Gewapend met ultramobiliteit, een 4K-lowlight camera en sonar, voeren wij de inspectie razend vlug en effectief uit. Kijk gerust eens naar onze ROV’s.

In de video hieronder leggen we uit hoe we dat doen.


Heb je vragen ? Of over ons werk met onderwaterdrones in het algemeen? Neem dan hier contact met ons op.

Of volg ons op Social Media, om altijd op de hoogte te blijven!

Facebook

LinkedIn

YouTube

Overige nieuwsberichten