Waarom is het gebruik van onderwaterdrones (ROV) makkelijk?

09-02-2021

Hoe gebruik ik een drone/ ROV?

Onze veelzijdige ROV ’s zijn gemakkelijk te bedienen met de controller. Het vereist zeker een goed positioneringsgevoel en wat ervaring om de onderwaterdrones optimaal te kunnen gebruiken, maar wij bieden 1-dags cursussen aan waarin iedereen dit gevoel snel onder de knie kan krijgen. Bijna iedereen kan dus snel leren hoe een van onze drones het beste ingezet kan worden, wat de opties zijn en hoe deze opties het beste benut kunnen worden!

Maar voordat de drone gebruikt kan worden moet deze eerst klaargemaakt worden voor een operatie. In het onderstaande schema zijn de stappen te zien die nodig zijn om de ROV volledig operationeel te krijgen. Vaak kunnen de eerste stappen overgeslagen worden voor sneller gebruik door de onderwaterdrones deels gebruiksklaar te houden.

 

""(zie hier de REVOLUTION)

Stappenplan gebruiksklaar maken:

Het eerste gedeelte is van toepassing als de drones nog niet deels gebruiksklaar zijn en zullen dan ook zeker in de beginfase vaak herhaald worden. Voor de beste gebruiksduur worden uiteraard alle spullen steeds goed opgeborgen in de daarvoor bestemde koffers. Bij veel gebruik kan dit wel eens overgeslagen worden, als het vervoer niet voor problemen of beschadigingen kan zorgen.

  • De drone, controller en tetherkabel uit de koffers halen.
  • De spullen breed uitstallen voor optimaal ruimtegebruik.

(Deze stappen kunnen overgeslagen worden als de spullen anders opgeborgen zijn, onder andere voor tijdsbesparing.)

  1. De ROV en tetherkabel met elkaar verbinden
  2. De controller aansluiten (op de drone) en aanzetten
  3. De verschillende opties van de drone kalibreren, (optioneel: testen op het droge uitvoeren)
  4. Eventueel accessoires op de drone bevestigen en deze juist afstemmen.
  5. De drone voorzichtig het water in brengen.

Uit ervaring kunnen wij zeggen dat de accessoires het meeste tijd gaan kosten. Het is dan ook verstandig om dit van tevoren al eens gedaan te hebben, waardoor de tijd op locatie optimaal gebruikt kan worden.

 

Mogelijkheden op en onder water

Het makkelijke aan het gebruik van onze onderwaterdrones is dat de inspecteurs zelf kunnen bepalen wat ze zien. Zij die de drone besturen kunnen alles in beeld brengen wat ze willen, en hoe ze dit ook willen. Dit geeft vrijheid want er kan een plan opgesteld worden wat geïnspecteerd moet worden en dit kan dan ook meteen uitgevoerd worden.

Communicatie tussen de duiker en iemand op de kant is dan ook niet meer nodig, je hebt letterlijk zelf de besturing in handen.

Dit brengt ook een nadeel met zich mee: de ROV is zo goed als de operator hiervan. Dat wil zeggen dat het niet uitmaakt met welk materiaal er gewerkt wordt als deze niet goed (genoeg) word ingezet. Daarom bieden wij iedereen die wij een onderwaterdrone of robot verkopen een cursus aan om de drones goed te leren kennen! Dit word met een van onze eigen drones gedaan, waardoor die van u nooit risico lopen op beschadigingen.

Met de 1-dags cursus garanderen wij dat u de werking van de drone volledig onder de knie heeft. Mocht dit toch niet het geval zijn plannen wij een dag extra in om te helpen met het leren van de werking. Een investering moet namelijk optimaal ingezet worden, anders is het product toch een minder waardevolle asset, en dat willen wij uiteraard voorkomen!

 

Wat zijn de grootste voordelen van het gebruik van een ROV?

Op een van de vele posts van ons op LinkedIn hebben we grafisch in kaart gebracht wat de voordelen van een onderwaterdrone zijn ten opzichte van een duiker. (De onderstaande afbeelding om het ook hier even te benadrukken)

""

Het kan er zo op lijken dat wij de duiker willen vervangen, wat echt niet ons doel is. Wij willen veiligheid onder de waterlinie. Door ingezet te worden als tool voor duikers kunnen wij hen juist helpen in plaats van vervangen. Inspecties gaan sneller en zijn makkelijker met een ROV, maar een duiker in het geheel vervangen is zeker nu nog onmogelijk. Daarom zijn wij juist (ook) een verlengstuk van duikers, wij kunnen de duiktijd verminderen en onveilige situaties met een ROV opzoeken, niet met duikers (mensenlevens).


Voor vragen over de onderwaterdrones, het gebruik hiervan of wat voor u de beste optie is? Neem dan nu contact op met ons of volg ons op Facebook en LinkedIn!

Overige nieuwsberichten