Waarom is alleen een sidescan sonar niet genoeg?

05-01-2021

Wat is een sidescan sonar?

Een sidescan sonar is een sonar die gehangen wordt aan de zijkant van schepen, vandaar de naam. Ook kan deze onder schepen of apart bevestigd worden. Deze sonar maakt beelden van de bodem van de zee, rivieren of meren. Dit zijn beelden die dan ook van bovenaf gemaakt worden. Een sidescan sonar heeft vaak scherpe beelden en is handig voor snelle analyses van bodems. Er zijn veel verschillende soorten sidescan sonars, en voor specifieke productinformatie en de juiste afstemming raden wij u dan ook aan de website van Blueprint Subsea te bekijken!

Figure 1 from Development of a side scan sonar module for the underwater simulator | Semantic Scholar

Makkelijk uitgelegd: een sidescan sonar maakt sonarbeelden van de bodem van bovenaf. Dat laat zeer gedetailleerd beeld zien.

Wat kan een sidescan sonar?

Een sidescan sonar kan dus bevestigd worden aan de zijkant of onderkant van schepen voor bodemanalyses. Meestal worden er aan beide zijkanten van een schip een bevestigd, voor overlappende beelden en een breder spectrum. Deze sonar kan verschillende beelden van de bodem maken, en objecten op de bodem vinden.

Zie hier een van de beelden gemaakt door Blueprint Subsea

Met deze beelden kan zowel omvang als vormgeving in kaart gebracht worden, waardoor een redelijk beeld ontstaat van de objecten op de bodem. Hierdoor kan vaak gezien worden wat een object is, en hoe deze er precies bij ligt.

Waarvoor kan deze het best gebruikt worden?

De sidescan sonar kan het beste gebruikt worden voor algemene bodemscans. De hele bodem kan gescand worden en bij afwijkingen van normaliteit kan een goed beeld gebruikt worden voor een analyse van objecten. Zo kunnen wrakken, drenkelingen en gesteenten opgespoord worden. Voor inspectie van grote gebieden zijn deze sonars ideaal, ze scannen goed de bodem in detail mee en leveren een prima beeldkwaliteit voor verdere analyses. Een goed product dus!

Wat ontbreekt voor een goede analyse?

De sidescan sonars zijn dus goed, en kunnen makkelijk ingezet worden voor bodemscans. Maar ook hier zitten nadelen aan:

  • Alleen beeld van bovenaf
  • Moeilijk situaties inschatten

Doordat beeld alleen van bovenaf is kan wel de grootte van objecten in kaart gebracht worden, maar niet de hoogte. Of een stuk gesteente een of drie meter hoog is kan veel verschil maken bij reddingsoperaties.

Daarnaast kan ook niet de situatie van objecten op de bodem in kaart gebracht worden. Zo kan bijvoorbeeld de bodem van een wrakstuk kapot zijn, of volledig zijn vastgelopen. Dit valt van bovenaf niet te zien.

Side-scan sonar image of shipwreck "Aid" in Estonia

Dit is een van de beelden die gemaakt kunnen worden met de sidescan sonar!

Uit dit beeld valt te zien dat er een wrakstuk van een schip op de bodem ligt, en wat de grootte van dit wrakstuk is. Hoe hoog dit wrak is, hoe de bodem en zijkanten erbij liggen is vanaf hier niet te bepalen.

Hoe kan een ROV dit gat invullen?

De bovenstaande situaties laten een gat achter in analyses plannen voor operaties. Met een ROV met forward looking sonar kunnen deze gaten in de analyses en beelden snel en accuraat in kaart gebracht worden.

Deze onderwaterdrones kunnen naar de bodem varen en de situatie in kaart brengen, waardoor de analyse van beelden compleet wordt! Door de aanvullingen van onderwaterdrones (ROV’s) zijn er beelden van bovenaf, en 360 graden beeld van alle mogelijke hoeken om situaties heen. Dit kan door middel van een forward looking sonar  of met de 4k – UHD camera.

Dit brengt de analyses voor operaties een stuk beter in beeld, waardoor reddingsoperaties of bergingen in gang gezet kunnen worden.

Mooiste wrakduik' nu ook online in 360 graden te bezichtige... - De Standaard MobileBij deze afbeelding is de staat van een scheepswrak goed in beeld gebracht, van de bovenkant was niet zo goed duidelijk geworden hoe dit wrak er bij lag.

Met drones zijn de beelden ook van de zijkant te bekijken, en kan de staat van wrakken makkelijker bepaald worden.

Inzetten van onderwaterdrones bij reddingsoperaties (van drenkelingen)

Ook kan het verschil maken bij reddingsoperaties van drenkelingen. Een drenkeling is over het algemeen moeilijk te zien op beelden van sidescan sonars. Er kan van bovenaf een inschatting gemaakt worden van de beelden en bepaald worden dat het een drenkeling is, maar met realtime beelden van de drenkeling is er veel meer zekerheid.

Tritech's StarFish Sets the Standard in Search & Rescue | Tritech | Outstanding Performance in Underwater TechnologyDit is een sidescan sonarbeeld, vermoedelijk van een drenkeling. Om precies te weten wat zich hier afspeelt moet er iets of iemand naar de bodem gestuurd worden. Daarvoor is niks sneller en efficiënter dan een onderwaterdrone van Deep Trekker!

Wanneer bepaald wordt dat er een drenkeling op de bodem ligt moet normaliter een duikteam ingeschakeld worden om de situatie precies te bepalen en de drenkeling uit het water te halen. Wanneer een onderwaterdrone standaard in het assortiment toegevoegd wordt kan binnen 5 minuten een drone onder water zijn om een analyse uit te voeren, veel sneller dus! De beelden van de onderwater drone kunnen ook vanaf het droge meteen bekeken worden, waardoor de situatie ingeschat kan worden en de juiste handelingen bepaald kunnen worden.

Ook biedt dit een mogelijkheid om de drenkeling meteen naar boven te halen, met de grijpers die op de REVOLUTION bevestigd kunnen worden kan de drenkeling voorzichtig naar boven gehaald worden, en binnen 10 minuten van de assessment al boven zijn! Dit is een enorme tijdswinst en is dus heel efficiënt, en eigenlijk onmisbaar in de toolkit van de search en rescue afdelingen.


Wilt u meer informatie of in contact komen met ons? Volg ons dan op onze sociale mediakanalen om altijd op de hoogte te blijven! Dit kan op Facebook en LinkedIn.

 

Overige nieuwsberichten