Waar je aan moet denken bij het schoonmaken van een drone

15-12-2020

Het belang van een schone drone is cruciaal!

Om de waterkwaliteit optimaal te houden, zijn regelmatige tankinspecties en -reinigingen een noodzaak. Helaas kunnen de traditionele tankbewerkingen gepaard gaan met tal van kosten en problemen, zoals het inhuren van duikers, het aftappen van tanks en het opschorten van de service.

Ook is het voorkomen van aantasting in de natuur belangrijk. Het liefst is er zo min mogelijk invloed van een onderwaterdrone op het leven onder de watergrens. Als de waterkwaliteit verandert door invloed van slechte bacteriën die nog op de drone zitten kan dit de ecologische samenstelling veranderen.

Met een onderwater drone van Deep Trekker kunnen de gebruikers nauwkeurige inspecties van bovenaf uitvoeren – zonder tanks af te tappen of buiten gebruik te stellen. Bovendien houdt het gebruik van robots de duikers weg van onnodige risico’s en complicaties.

Met behulp van de live-video-feed van de ROV-camera kunnen de piloten de inspectie voltooien terwijl ze alles wat de ROV ziet, opnemen. Gelijktijdig kunnen foto’s of video’s worden gemaakt en spraaknotities bij de video worden opgenomen voor archiverings- en revisiedoeleinden. Met Deep Trekker kunnen consistente en nauwkeurige inspecties worden uitgevoerd met een minimum aan tijd en financiële interferentie. Impact op drinkwater en natuur staat dan ook voorop, en een drone schoonhouden is makkelijker dan een mens!

Met de DT640 VAC kunnen gebruikers een tankvloer reinigen. Met de zuigkop kunnen operators effectief sediment en slib reinigen via een pomp en een slang die aan de zuigkop is bevestigd.

 


Een van de grootste risico’s van duikers in tanks sturen is het risico van besmetting door hun apparatuur, of persoonlijke bacteriën als ze geen strikte procedure volgen. Er zitten veel “hoekjes” op een duikpak dat bacteriën en andere potentieel schadelijke stoffen voor het drinkwater kan bevatten.

“Het is leuk om mijn duikers te redden van onnodig klimmen of het betreden van een tank die in goede staat was,” voegt Jake Spaulding van Mountain West Commercial Diving toe, “Het is zo veel leuker om de ROV naar de top van een toren te hijsen dan om een duiker met uitrusting op een ladder van 22 meter omhoog te sturen. Nu sturen we alleen nog maar duikers als we weten wat er nodig is.”

Door hun gebruiksgemak, draagbaarheid en de mogelijkheid om grondig gereinigd en gedesinfecteerd te worden, zijn de Deep Trekker onderwaterrobots ideaal voor het inspecteren en schoonmaken van onder andere drinkwatertanks. Bij het werken aan drinkwatertanks zijn er specifieke procedures die moeten worden gevolgd om de reinheid en veiligheid van het water te garanderen. Weet u niet wat een goede procedure is voor drinkwatertanks of leidingen? We hebben de belangrijkste stappen voor het reinigen van een ROV dat door professionals in de industrie wordt gebruikt, hieronder geschetst.

 

1. CONTROLEER OF DE APPARATUUR UITSLUITEND VOOR HET GEBRUIK VAN DRINKWATER IS BESTEMD.

Het is absoluut noodzakelijk dat de ROV en aanverwante apparatuur alleen voor drinkwater wordt gebruikt. Zoek een proces dat voor u en uw bedrijf werkt om te controleren welke voertuigen uitsluitend voor drinkwater worden gebruikt. Het kan ook nuttig zijn om een systeem te hebben om bij te houden waar en wanneer elk voertuig is gebruikt om te dienen als verdere bevestiging. Gebruik dan ook nooit onnodig drones voor verschillende doeleinden, reiniging geeft nooit 100% uitsluiting!

 

2. HET VERKRIJGEN VAN NIEUWE (ONGEBRUIKTE) PLASTIC BLADEN.

Plastic platen zijn noodzakelijk voor een grondige reiniging van het voertuig. Het gebruik van plastic platen voorkomt dat het voertuig en de bijbehorende apparatuur op de grond wordt geplaatst, en blijft hierdoor schoon. Hoewel deze platen desinfecteerbaar zijn, is het belangrijk dat deze plastic platen ongebruikt zijn om de reinheid verder te controleren.

Het voertuig en de kabel, evenals eventuele snoeren, touwen of extra apparatuur, zullen later op deze platen worden uitgespreid om ze te reinigen.

 

3. HET VERKRIJGEN VAN EEN ONTSMETTINGSOPLOSSING.

Ontsmettingsmiddel is essentieel voor het goed schoonmaken- en houden van de drone. Er zijn verschillende richtlijnen waar dit aan moet voldoen, en dit kan per autoriteit verschillen. Een chlooroplossing is vaak de meest gekozen oplossing, en dit wordt dan ook door ons aangeraden.

 

4. DESINFECTEER PLASTIC PLATEN MET BEHULP VAN DE DESINFECTERENDE OPLOSSING.

Met behulp van een goedgekeurde desinfectieoplossing moeten de kunststofplaten grondig worden gereinigd. Ongebruikte beschermende wegwerphandschoenen en -kleding zijn tijdens deze procedure nodig om het betrokken personeel te beschermen.

 

5. DRONE EN KABEL WORDEN OP EEN SCHOON EN GEDESINFECTEERD GRONDZEIL GELEGD EN MET DESINFECTIEMIDDEL BESPROEID.

Leg het voertuig en de kabel op een schoon en gedesinfecteerd grondzeil. Spuit het materiaal grondig af met de desinfectievloeistof.

Alle plastic touwen en kabels, die gebruikt worden om bijvoorbeeld een voertuig op te hijsen, worden op dezelfde manier behandeld. Alle gedesinfecteerde snoeren, kabels en apparatuur worden op schone, gedesinfecteerde grondplaten geplaatst terwijl andere onderdelen worden behandeld.

 

**Let op: deze procedures zijn slechts richtlijnen en niet volgens de officiële voorschriften. De regelgeving verschilt enigszins van regio tot regio, dus het is belangrijk om met uw lokale autoriteiten te overleggen over de beste praktijken. Wij bieden u hier dan ook handvaten, waar rekening mee gehouden kan worden.

 

VAN INSPECTIE NAAR ACTIE

Effectieve inspectie en reiniging is cruciaal voor goed wateronderhoud. In wateropslagtanks zit het water vrijwel stil. Na verloop van tijd zakt het sediment naar de bodem. Zelfs uw drinkwater heeft enkele deeltjes en mineralen in zich. Kleine hoeveelheden sediment hebben geen invloed op de kwaliteit van het water of de gezondheid van degenen die het drinken, het heeft ook bijna geen invloed op de structurele integriteit van de opslagtank.

Maar omdat dit sediment zich in de loop van de tijd opbouwt en zich mengt tot dikker slibmateriaal, kan het invloed hebben op de kwaliteit van het water en op de structuur van de tank. Elke tankfabrikant raadt aan de watertoren regelmatig te inspecteren en de tanks vervolgens te reinigen om de integriteit op lange termijn te garanderen.

Met een robot, zoals de DT640, kunt u de reiniging van de tanks efficiënt en met regelmatige tussenpozen uitvoeren om te voorkomen dat er zich in de loop van de tijd bezinksel of slib ophoopt. De lage kosten van het voertuig maken het realistisch om een doorlopend onderhoudsprogramma voor wateropslagtanks te hebben, hetzij als dienstverlener of als de gemeente zelf.

 

VOORDELEN VAN EEN ROV

Zonder een ROV wordt de inspectie en reiniging van watertanks meestal uitgevoerd door commerciële duikers. Dit houdt in dat er een team van duikers en spotters wordt ingezet om de afgesloten ruimte te betreden. Dit kan zowel riskant als duur zijn.

Bovendien is het plaatsen van een menselijke duiker in het drinkwater niet de meest hygiënische optie. Het is moeilijk en duur om een heel duikpak te saneren, dat mogelijk ook in niet-drinkwatertoepassingen is gebruikt voordat het de tank ingaat.

Opties die voor drinkwatertanks gelden, zijn vaak ook van toepassing op beschermde natuurgebieden. Hier mogen uiteraard geen negatieve effecten verschijning op de aquacultuur. Door het schoonmaken- en houden van een onderwater drone zijn die negatieve effecten niet van toepassing, en kan er veilig en makkelijk geïnspecteerd worden. Dit geeft unieke kansen omdat niet iedereen in beschermde gebieden mag inspecteren, zonder bewijs dat er geen negatieve neveneffecten meeslepen aan het onderzoek.

Deep Trekker ROV for High Arctic Research | Hydro InternationalBron: Hydro-international.com

Ook onder een ijslaag zijn onze drones ‘gewoon’ inzetbaar. Het is makkelijk en het grootste gedeelte van de kou blijft u bespaard! In deze gebieden waar de mens nauwelijks komt is het dan ook belangrijk dat de invloed hier naar een minimum gebracht wordt.


Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het schoonhouden van een drone? Of wilt u weten welke middelen wij gebruiken, of hoe wij de drone in ‘schone’ gebieden inzetten? Neem dan contact op via Facebook of LinkedIn!

 

 

Overige nieuwsberichten