Scheepsinspectie met een ROV en juiste afstemming accessoires!

08-12-2020

De zeescheepvaart blijft de primaire transportmethode van miljarden euro’s aan goederen. In zo’n enorme industrie is veiligheid ongelooflijk belangrijk. Met behulp van een onderwater drone, of ROV, kunnen operators, of bestuurders, veilig en efficiënt inspecties van onderwaterschepen uitvoeren.

WAAROM IS DE SCHEEPSINSPECTIE ZO BELANGRIJK?

De inspectie van zeeschepen onder water is om vele redenen belangrijk;

 • Bespaar geld en tijd door te begrijpen wat er onder uw schip gebeurt zonder tussenkomst van duikers.
 • Maak optimaal gebruik van de noodzakelijke duiktijd van een duikteam door een voorinspectie met een onderwaterdrone.
 • Beheer uw brandstofefficiëntie proactief door het uitvoeren van regelmatige ROV-inspecties van uw romp om optimale reinigings- en verfschema’s te bepalen.
 • Het uitvoeren van regelmatige rompinspecties is een manier om schade en corrosie op en onder de boot te voorkomen.
 • Het uitvoeren van casco-inspecties kan inzicht geven in het al dan niet in gevaar brengen van de structuur en belastbaarheid van uw schip.
 • Onderwaterschipinspecties bevestigen dat uw romp vrij is van zeepokken en ander zeeleven.
 • Zorg voor gemoedsrust!

 

WAT IS EEN ONDERWATERDRONE?

Onderwaterrobots of ROV’s zijn onderwaterdrones die de gebruikers in staat stellen om zware milieuproblemen in te lezen. Deep Trekker ROV’s zijn draagbaar, betaalbaar, van hoge kwaliteit en gemakkelijk te gebruiken, en bieden oplossingen voor verschillende onderwaterprojecten.

 

Als innovators in de onderwater ROV-industrie kan Deep Trekker het juiste robotsysteem leveren voor uw behoeften. Commerciële kwaliteit, lage onderhoudskosten en duurzaam, Deep Trekker onderwaterrobots zijn eenvoudig te transporteren en in te zetten.

Als de officieel gecertificeerde distributeur van Nederland en België zijn wij (van H2O-Drones) hier de ideale stap tussen, wij hebben veel expertise en ervaring. Hiermee kunnen wij iedereen op maat helpen, situaties inschatten en bepalen wat de juiste vervolgstappen zijn.

 

Deep Trekker biedt drie gloednieuwe, innovatieve onderwater-drones: de DTG3, PIVOT en de REVOLUTION.

Intelligent en geavanceerd is de DTG3 de beste in zijn klasse. De mini onderwaterdrone is gebouwd om operators de mogelijkheid te bieden snel te kunnen inzetten en visueel te inspecteren binnen de onderwateromgeving. Met een diepte tot wel 200 meter gaan de voertuigen op batterijen tot 8 uur mee! De uiterst wendbare onderwaterrobot wordt in één koffer vervoerd en is gebouwd om lang mee te gaan. De camera biedt uitstekende real-time 4k live videobeelden, zelfs bij weinig licht. Hiernaast is deze ook klein, en kan deze in alle gangen, sluizen en pijpen die 500mm groot zijn.

De REVOLUTION is een volledig verbeterde ROV. Met een groter laadvermogen en geavanceerde stabilisatiesystemen is de REVOLUTION een serieus voertuig. Met een diepte tot wel 300 meter beschikt de onderwaterdrone over een groot aantal uitgebreide sensorintegraties. De gepatenteerde draaikop stelt operators in staat om de 4K-UHD camera, manipulatoren en sonar te draaien terwijl ze gestabiliseerd in het water blijven drijven.

De Pivot zit hier tussenin. Dit is eigenlijk een middenklasse mini-ROV. Met 6 propellers is deze onderwaterdrone uiterst wendbaar. Dit maakt de Pivot ook een stuk stabilier en krachtiger. Voor acties waar meer stroming in het water zit is deze uiterst geschikt. Ook de sonarintegratie is op de Pivot toepasbaar. Deze ROV heeft opties voor bijna alle DeepTrekker accessoires, en is door één man inzetbaar.

 

HOE KAN EEN ONDERWATER DRONE, HELPEN BIJ DE INSPECTIE VAN ZEESCHEPEN?

Rompinspecties zijn belangrijk, maar hoe moeten ze worden uitgevoerd? In de hele scheepvaartindustrie wordt droog dokken (een schip op het droge zetten) meestal gebruikt voor de inspectie van de romp. De procedures die door de regelgevende instanties en de bedrijven zijn vastgesteld, zijn geldig en bestaan om ervoor te zorgen dat de schepen goed en veilig werken. Als u uw schip echter volledig uit het water haalt wanneer het niet nodig is, kan dat veel tijd en geld kosten. Vanuit financieel, bouwkundig en inspectie-technisch oogpunt is het belangrijk om tussen de verplichte droogdokkingen door uw romp te inspecteren terwijl deze in het water ligt. Met een onderwater drone kunt u snel ogen onder water krijgen en de scheepsrompen in een oogwenk inspecteren – zonder dure en tijdrovende droogdokking.

Hoewel duikers ook een alternatief bieden voor droogdokken, zijn er mogelijke nadelen. Naast de financiële verantwoordelijkheid van het inhuren van een professionele duiker, kan het tijdstip van inhuren en het plannen van deze duiker onbetaalbaar zijn. Misschien wel het belangrijkste is dat een ROV mensen uit de weg houdt. Houd duikers uit kleine, lastige of verraderlijke omstandigheden door een onderwater ROV te gebruiken voor scheepsinspecties. Dit geeft meteen een extra dimensie aan veiligheid, immers: als er geen mensen onder water zijn kunnen er onder water ook geen ongelukken met mensen gebeuren. Een simpel principe, maar hier valt nog veel winst te behalen.

Er zijn ook verschillende accessoires aangeboden door Deep Trekker om uw ROV te maximaliseren voor onderwaterromp inspecties.

 • Met de diktemeter van Cygnus kunt u de dikte van staal op rompen, tanks of andere metalen oppervlakken evalueren. De sonde drukt op het oppervlak van de romp, waarbij een nauwkeurige meting wordt gedaan op de aangroei op de buitenlaag door vuil en zeeleven.
 • De hulpcamera’s voegen meer hoeken toe aan uw 4k-video’s. Met de op maat gemaakte hulpcamera’s kunnen gebruikers schakelen tussen de hoofdcamera en de hulpcamera om deze te bekijken en op te nemen. Dit scheelt in de operatietijd, wat geld bespaart.
 • Hulpverlichting voegt 1000 lumen toe aan de totale verlichtingscapaciteit van de DTG3. De extra verlichting is belangrijk voor het inspecteren in donker of diep water.
 • Sonaropties bieden operators een manier om zicht te krijgen in donker of troebel water, waar de camera’s en verlichting niet genoeg zijn.
 • De laserscaler-optie biedt operators een referentie om te meten hoe groot een potentieel probleem is. Dit is een handig hulpmiddel voor nauwkeurigere inschattingen en zorgt voor een betere benadering van nauwgezette oplossingen.
 • Het gebruik van onderwaterdrones heeft ook toepassingen die zich uitstrekken tot hele scheepsvloten. Met de ROV’s zijn havenautoriteiten en grensbeveiligers in staat om een efficiënte casco-inspectie uit te voeren op elk afzonderlijk schip om door hun wateren te varen zonder dat er een mens het water in hoeft, of de hoge kosten en vertraging van droogdokking hoeven te maken.

 

DE BESTE TIPS VOOR DE INSPECTIE VAN ZEESCHEPEN IN HET WATER MET EEN ROV!

Wanneer de ROV’s worden verscheept, worden ze aangepast om neutraal te blijven drijven in het water. Dit gezegd hebbende, door gebruik te maken van de kleine metalen plaatjes die aan de handgrepen van de drone zijn bevestigd, kunt u meer gewicht toevoegen of gewicht verwijderen om uw drone op positief of negatief drijfvermogen in te stellen. Verwijder een plaatje onder elk handvat van de ROV om uw toestel positief te laten drijven. Dit betekent dat wanneer het apparaat in het water staat, het niet langer op de diepte blijft waar u het naartoe hebt gereden, maar langzaam in het water stijgt naar de oppervlakte. Dit kan helpen bij het uitvoeren van een rompinspectie om er zeker van te zijn dat u dicht bij de romp van het schip blijft en niet naar beneden zakt.

Als u uw onderwater drone eenmaal hebt ingesteld op positief drijfvermogen, kunt u overwegen om de rupswielaccessoire toe te voegen. (Nee, dit zijn niet dezelfde wielen als die van onze pijp- en buizen systemen.) De rupswielen vervangen de bovenste handvatten van een drone. Als het naar de romp toe zweeft, zijn er wielen aan bevestigd, zodat u het langs de romp van het schip kunt rijden. Door uw camera direct naar boven te richten kunt u nu een duidelijk beeld krijgen van eventuele afwijkingen in uw romp, met het beste close-up beeld! Dit alles kan nu makkelijk zonder risico om de drone of het schip te beschadigen.

Verlichting, verlichting, verlichting! Door extra verlichting toe te voegen aan uw ROV kunt u ervoor zorgen dat u overal en op elk moment van de dag een complete casco-inspectie kunt uitvoeren. Genieten van een nachtelijke cruise en per ongeluk iets raken? Wilt u er zeker van zijn dat de romp in orde is voordat u uw boot ’s nachts in het water laat liggen? Hulplampen op uw ROV kunnen ervoor zorgen dat u, waar u ook bent of op welk moment van de dag dan ook, uw inspectie tijdig kunt afronden.

Mocht het water naast donker ook te troebel zijn? Of is verlichting alleen niet genoeg? Gebruik dan de Oculus-sonar. Hiermee zijn inspectie in de minst zichtbare plekken mogelijk. Door directe verbinding met de controller is een goed beeld alsnog mogelijk, en is dataverwerking makkelijk.

De DTG3 ROV 4K-UHD camera heeft een 270 graden gezichtsveld voor, achter, boven en beneden. Soms moet u echter direct vanaf de zijkant een opname maken. Met diverse hulpcamera’s kunt u uw ROV uitrusten met zijdelings gerichte camera’s. Vervolgens rijdt u de ROV gewoon bij de romp en legt u beelden vast vanaf verschillende uitkijkpunten om een nauwkeurige weergave te krijgen van de toestand van uw schip.


Het gebruik van onderwater ROV’s voor scheepsinspectie heeft vele voordelen. Bekijk onze sociale media pagina’s om altijd op de hoogte te blijven wat wij voor u kunnen doen, en wat de voordelen zijn van onderwaterdrones!

U kunt ons volgen op Facebook of LinkedIn, zo weet u altijd waarmee wij u kunnen helpen, en blijft u makkelijk met ons in contact.

Overige nieuwsberichten