Search & Rescue met ROV’s: een samenwerking met Signi Zoekhonden

06-07-2021

Signi Zoekhonden is een stichting die vermiste mensen opspoort. Kortgeleden is er een samenwerking ontstaan tussen dit search & rescue-team en H2O Drones. Nederlandse wateren zijn namelijk niet altijd even veilig voor duikers en soms onvoorspelbaar. “Daar komt een onderwaterdrone goed van pas”, zegt Esther van Neerbos van Signi Zoekhonden.

“We zijn een stichting die vermiste mensen opsporen. We begonnen met honden en uiteindelijk zijn we een heel team gaan uitbouwen, omdat we niet alleen mensen willen lokaliseren, maar ook thuisbrengen”, vertelt Van Neerbos. Het is alleen voor duikers niet altijd even makkelijk om overal veilig te opereren in Nederland. “Daarom is het gebruik van onderwaterdrones waardevol voor ons”, vult Van Neerbos aan.

Ze vertelt dat het samenwerken met de drones soepel verloopt. “We hebben hem een keer gebruikt om een vermist persoon te vinden en om spullen te zoeken die als bewijsmateriaal zouden kunnen dienen in een moordzaak”, vertelt Van Neerbos. De onderwaterdrone heeft daar ook bewijsmateriaal gevonden wat nu wordt onderzocht door de politie.

Diepe plassen kosten volgens haar vaak veel tijd. “We hebben daarom een drone ingezet, omdat de duiktijd op diepte relatief kort is. Een drone is daarentegen niet beperkt in zoektijd op diepte en duikers wel. Die plas namelijk was 23 meter diep.” Ze praat verder over een missie die dichtbij een vaargeul plaatsvond. Een zelfde soort missie die gevaarlijk kan zijn voor duikers. “Als er dan een schip aankwam, konden we de drone gewoon terughalen. Anders moest het vaarverkeer daar worden stilgelegd.”

Het voordeel van drones is dat ze soms op plekken kunnen komen waar de veiligheid van een mens in gevaar is. “We hadden laatst ook een vermist persoon dat vast was geraakt in een stuw. Dat is voor mensen in het algemeen al een onveilige plek. Duikers konden daar dan moeilijk komen, maar de drone kan daar veilig bij. Het is van groot belang dat het veilig kan”, zegt Van Neerbos.

Het inzicht wat de drone tijdens een missie geeft, is waardevol, beaamt Van Neerbos. “Het is gewoon super beeldmateriaal wat de drone maakt. De beelden zijn haarscherp en de sonar werkt ook goed. Wijzelf hadden al enige ervaring met sonar, dus dan is het samenwerken met een drone nog makkelijker.” H2O Drones heeft ook cursussen gegeven aan de stichting, zodat ze bekend konden raken met de onderwaterdrones.

“Een combinatie van ons werk en dat met de drone is vrijwel perfect. Als wij met de boot een indicatie hebben van een interessant onderzoeksgebied, laten we daar een boei los zodat de drone snel en efficiënt het gebied onderzoeken”, zegt Van Neerbos. “Als we dan iets waardevols hebben gevonden, moeten we dat in delen onderzoeken. Duikers kunnen we niet de hele tijd onderwater houden. Een drone kan dat dan weer wel en als we een belangrijk iets hebben gevonden, kunnen we een paar uur ongestoord onderzoeken”, vult ze aan.

Van Neerbos vindt de samenwerking met H2O Drones het werk in ieder geval een stuk makkelijker maken. “De onderwaterdrone dient als een soortschakel tussen de onderwaterwereld en wat er bovenwater gebeurt. Dat geeft meer dynamiek”, vertelt ze.

Vol passie vertelt ze over haar werk. “Onze stichting bestaat nu ongeveer zestien jaar, maar we doen dit werk al bijna dertig jaar. De belangrijkste drijfveer voor ons is dat we de nabestaande een vorm van rust kunnen geven bij het verwerken van een vermissing. Daarom is ons team ook zo gemotiveerd en halen we altijd het onderste uit de kan.”

Overige nieuwsberichten