Mogelijkheden inzet sonar bij al uw inspecties onder water!

20-04-2021

Onderwaterdrones werken vaak in troebel of zelfs zwart water. Wanneer er dus geen zicht is via de camera moet dit op een andere manier.  Sonar is hier de beste uitkomst! Met de sonar is er wél zicht onder de watergrens, en kunnen veel verschillende objecten geïnspecteerd worden. Zijn er wel goede beelden gemaakt met de camera? Ook dan kan de sonar als extra check gebruikt worden. Zo weet u zeker dat alles klopt en er geen onverwachte gevaren optreden.

Zicht in de slechts mogelijke omstandigheden onder water!

rijkswaterstaat-testprogramma

Dankzij de sonar kunnen we ook zicht hebben terwijl het water bijvoorbeeld niet helder genoeg is voor onze camera. Wanneer water te troebel is om goede beelden te verkrijgen met de camera, kan je dankzij de sonar toch nog alle informatie verkrijgen.

We kunnen meer dan 30 meter! vooruit kijken in het troebele water. Wat de staat van het water is, is van tevoren vaak moeilijk te zeggen, daarvoor is het natuurlijk optimaal om altijd een sonar bij je inspectie te hebben, die wij altijd mee zullen nemen!

Inspectie op (mogelijke) schade…

Inspectie_natte_leidingen-foto2

Bodeminspecties kunnen regelmatig uitgevoerd worden om er zeker van te zijn dat er geen bodemvreemde materialen te vinden zijn. Ook kan er gekeken worden naar mogelijke objecten die schade kunnen veroorzaken aan schepen of duikers.

Naast bodeminspecties kunnen ook pijpleidingen geïnspecteerd worden. Scheuren en beschadigingen kunnen snel op de sonar gezien worden, waarna een evaluatie kan plaatsvinden over de gevolgen hiervan.

 

De sonar is dus een hulpmiddel voor veiligheid! Met de sonar kan eigenlijk altijd verder vooruit gekeken worden dan met de camera, hierdoor is het vaak dus ook sneller om een inspectie op de sonar te doen.

 

De Side Scan sonar

Een Side Scan sonar is een sonar die gehangen wordt aan de zijkant van schepen, vandaar de naam. Ook kan deze onder schepen of apart bevestigd worden. Deze sonar maakt beelden van de bodem van de zee, rivieren of meren. Meestal worden er aan beide zijkanten van een schip een bevestigd, voor overlappende beelden en een breder spectrum.

 

De Side Scan Sonar maakt eigenlijk een foto, een momentopname. Hier kan ook niet live meegekeken worden met  bewegende beelden. De forward-looking sonar kan dit wel! Met deze sonar kan er op objecten afgezwommen worden en kan elke situatie accuraat ingeschat worden. 

Monitoring duikers en bewegende objecten

Naast inspecties die de ROV volledig zelfstandig kan doen, kunnen wij ook duikteams monitoren in (troebel) water met de sonar. Zo kan een potentieel gevaarlijke situatie snel opgemerkt worden en kan deze voorkomen worden. Daarnaast kan de ernst van een situatie snel ingeschat worden. Mogelijke problemen kunnen zo onderwater bekeken worden, waardoor problemen vaak sneller opgelost kunnen worden.

Niet alleen mensen, maar ook andere bewegende objecten kunnen op de sonar gezien worden. Bijvoorbeeld vissen, maar ook de plaatsing van objecten op de bodem kan via de sonar live meegekeken worden!


Heeft u vragen die hier niet behandeld zijn? Of wilt u een gesprek met een van onze experts? Neem dan hier contact op, of volg ons op onze sociale media: Facebook LinkedIn!

Overige nieuwsberichten