Levens redden met innovatie

15-03-2022

Search & Rescue-missies brengen altijd gevaar met zich mee. Dat komt doordat de redder zich vaak begeeft op onbekend terrein. Dat kan leiden tot tijdverlies, wat het verschil kan maken tussen leven of dood. In het ergste geval voor de redder kan de missie levensgevaarlijk worden. Daarom willen wij helpen met het minder risicovol maken van dit soort onderwatermissies.

Met deze instelling gaven wij een demonstratie aan de brandweer van Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Zij zijn tegenwoordig steeds vaker bezig met het zoeken naar slachtoffers die te water zijn geraakt en zetten duikers in om hun te assisteren. Maar waarom hebben ze dan de hulp nodig van een drone? Het antwoord verschuilt zich in de eerste alinea: veiligheid! Echter, vervangt de drone de duikers niet compleet. We ondersteunen de duikers eerder.

De drone zal eerder het water in gaan dan de duiker. Zo kunnen we de omgeving checken op veiligheidsrisico’s. Denk bijvoorbeeld aan obstakels waar de duiker achter kan blijven hangen of plekken waar hij niet in moet zwemmen vanwege krapte of stroming.

 

Wat biedt onze onderwaterdrone voor Search & Rescue?
Naast de veiligheid kunnen we ook helpen met het efficiënter maken van de missie. Op het moment wordt voor een Search & Rescue-missie het zoekgebied in rasters verdeeld. Dit raster helpt voor het oriënteren en moet er voor zorgen dat geen enkele plek niet wordt onderzocht of dubbel wordt onderzocht. Terwijl dit een efficiënte methode is, kost het wel veel tijd om zo’n raster te maken. Maar met onze drones, zijn rasters niet meer nodig.

Dat komt door onze sonarsoftware! Een duiker heeft namelijk onderwater in de meeste Nederlandse wateren niet meer dan een tot twee meter zicht. Zelfs met licht verbeteren deze omstandigheden zich amper. Sonar heeft daarentegen een bereik van zestig meter en geen last van donker of troebel water. Kortom: met sonar wordt de missie een stuk gemakkelijker en kan deze sneller verlopen, waardoor het slachtoffer eerder kan worden gered of opgespoord. Er zijn geen voorbereidingen nodig, alleen enkele minuten om de drone klaar te maken voor de duik.

 

De brandweer van Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond
Projectleider Rick Koedoot van Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond was verantwoordelijk voor het aanschaftraject van de ROV REVOLUTION onderwaterdrone van H2O Drones. Hij bevestigt dat de drones voornamelijk worden ingezet om duikers te ondersteunen en voor het opsporen van menselijke slachtoffers die te water zijn geraakt.

“We hebben natuurlijk duikteams bij de brandweer, maar dat is een risicovolle taak”, vertelt Koedoot. “We willen zo risicoloos werken als we kunnen, ondanks het gevaarlijke werk.” Hij benadrukt dat de onderwaterdrones van H2O Drones hun duikers goed kunnen helpen. “De ROV’s, oftewel onderwaterdrones, zijn uitgerust met sonar en hebben daardoor bijzonder goed zicht onderwater, zelfs als het donker of troebel water is. Dat is van belang voor een risicoanalyse”, legt hij uit.

Zoals Koedoot vertelt, gaan de drones een risicoanalyse maken voor onze duikers, zodat ze weten wat ze te wachten staat onderwater. “Hierdoor kunnen het aantal potentiële ongelukken significant worden ingeperkt. We willen weten wat de drones zien onderwater, zoals obstakels. Dan kunnen wij bepalen of het gevaarlijk is voor een duiker.” Duikers kunnen namelijk blijven hangen achter obstakels onderwater, wat voor een levensbedreigende situatie kan zorgen.

 

“De samenwerking is super. De communicatie verloopt soepel en we konden vragen en uitvoeren wat we wilden en werden daarin goed begeleid. We hadden natuurlijk vragen en wilden ook wat testen doen en ook dat kon uiteraard. Dat was erg behulpzaam en leerzaam.”

Rick Koedoot, brandweer Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond

 

Ook menselijke slachtoffers opsporen onderwater is waar de drone voor zal worden ingezet. Dit kan ook snel en efficiënt worden gedaan dankzij de sonar. Hoe Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond bij onderwaterdrones op zich als oplossing kwam, is een ander verhaal.

Daniël Boender, duikcoördinator bij de brandweer van Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, deed voor zijn scriptie in 2014 onderzoek naar de veiligheid van duiken en Search & Rescue-missies. Via hem is de brandweer bij het idee gekomen om onderwaterdrones met sonar in te zetten. Vaak als zij zochten tijdens een Search & Rescue-missie naar een slachtoffer met duikers en geen succes hadden, kwam de politie om verder te zoeken. Zij deden dat met een bootje dat uitgerust was met sonar. “En daar zag ik wel wat mogelijkheden in”, zegt Boender. “Ze vinden dan heel snel het slachtoffer. Als wij dat drie uur eerder hadden, hadden wij het verschil kunnen maken”, vertelt hij. “De vraag kwam bij mij dan al snel: waarom hebben wij dat niet?”

Boender benadrukt dat duiken niet zonder risico is. “We hebben mensen verloren of bijna verloren tijdens missies. Ik ben toen Integrale Veiligheid gaan studeren om dit probleem te tackelen. En met succes.”

Het ging met trial and error volgens Boender. “We hebben heel veel mogelijkheden getest, maar niet alles was even effectief. Destijds waren dat interessante opties met potentie, maar er zat geen doorslaggevend model tussen.” Na de testfase en groen licht te krijgen om te innoveren binnen het duikteam, is hij via een tender terecht gekomen bij H2O Drones. “Al snel raakten we in gesprek en kwamen we tot de aanschaf van een drone. De volgende stap is om dit landelijk te maken. Deze innovatie viel zo goed, dat de meeste ervan overtuigd waren om dit te delen met andere veiligheidsregio’s.”

Tekst gaat verder onder de slideshow

[awl-slider id=7366]

 

Toekomst
We zijn ontzettend blij dat de brandweer van Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond ook de voordelen van onze drones zagen en de keuze hebben gemaakt om hun team te versterken met onze Deep Trekker ROV REVOLUTION onderwaterdrone. Zij kozen voor de standaard uitgeruste uitvoering, die meer dan genoeg is om de veiligheid en efficiëntie van hun missies te verbeteren.

Wij zullen ze zoveel we kunnen ondersteunen in het veiliger maken van hun missies. Om onze kennis en vaardigheden te delen met de brandweerlieden, geven we tien brandweerlieden een cursus over hoe je onze drones (het meest efficiënt) kunt gebruiken.

Graag bedanken we de brandweer van Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond nogmaals voor de kans om te laten zien wat onze drones kunnen en wat voor een aanwinst ze zijn bij Search & Rescue-missies. We wensen ze veel succes met verdere missies!


Benieuwd of onze drones u ook kunnen helpen in het werkveld?

Neem hier contact met ons op of bekijk onze sociale media!

Facebook

YouTube

LinkedIn

 

Overige nieuwsberichten