Klimaatonderzoek met onderwaterdrones en robots!

24-11-2020

Homa Kheyrollah Pour en Wilfrid Laurier, twee pioniers op het gebied van klimaatonderzoek hebben onderzoek gedaan op de Northwest Territories van Canada. Bij dit onderzoek stond de opwarming van de aarde met behulp van de DTG3 centraal. Dit deden ze met hun team, de Remote Sensing of Environmental Change Research Group (ReSEC Lab) .

Met de expeditie naar Délı̨nę, binnen het International Biosphere Reserve in de Northwest Territories van Canada. Zij gingen op pad om informatie te verzamelen over de effecten van de klimaatverandering op het ijs van het Noordpoolmeer. De opwarming van de aarde is vooral relevant voor Noord-Canada, aangezien de rapporten hebben gesuggereerd dat Noord-Canada minstens 2 keer zo snel opwarmt als de rest van de wereld. Wat hier gebeurd heeft ook gevolgen voor Nederland! Dit blijkt ook uit gegevens van het KNMI!

zee-ijs minimum Arctic t/m 2019(Afbeelding afkomstig van het KNMI* gemaakt door NASA)

Wilfrid Laurier heeft een langdurig onderzoek partnerschap met de regering van de Noordwestelijke gebieden via hun centrum voor koude regio’s en waterwetenschap. Met behulp van de DTG3 hebben Kheyrollah Pour en haar team de fenologie (terugkerende verschijnselen) en de dikte van het ijs in het Noordpoolgebied willen begrijpen en de wisselwerking tussen de variabiliteit van de toestand van het ijs en de eigenschappen van het water in het meer en de productiviteit willen bestuderen.

 

 

DIEPGAAND ONDERZOEK

De DTG3, die door het ReSEC-team de bijnaam Dory kreeg, werd op tal van manieren gebruikt om het gebied te onderzoeken. Kheyrollah Pour merkte op dat het onderzoek naar de ijslagen de onderzoekers een waardevol inzicht geeft in hoe het ijs is gevormd en hoe het ijs in de loop der tijd is gegroeid op een groot meer zoals de ‘Great Bear Lake’.

 

 

“Wanneer er geen of weinig sneeuw op het ijs ligt, groeit het ijs vanaf de bodem van de ijskap. De onderwater drone stelde ons in staat om daadwerkelijk onder het ijs te kijken om de topografie en het ijswater-interface gemakkelijk te kunnen zien”, aldus Kheyrollah Pour. Met behulp van de 4k-camera op de DTG3 (Dory) kon het team het ijs van onderaf bekijken om waardevolle inzichten te verzamelen.

Kheyrollah Pour legde uit dat naarmate de duur van de seizoensgebonden ijsbedekking van het meer in heel Canada afneemt, de duur van het open water seizoen zal toenemen, wat tal van gevolgen heeft voor het milieu en het ecosysteem van het meer. Door het monitoren van de winter-ijskapcondities en de kwaliteit van het water onder de ijslaag kan het ReSEC-team meer te weten komen over deze veranderingen die in de toekomst zullen plaatsvinden.

Met behulp van de Dory de onderwaterdrone heeft het ReSEC-team ook belangrijke water- en sedimentmonsters genomen. “Zonder de ROV konden we geen watermonsters onder het ijs verzamelen op verschillende dieptes tot 45 meter”, deelde Kheyrollah Pour. Met de temperatuursensor op de ROV konden de onderzoekers gegevens verzamelen over veranderende watertemperaturen op tal van diepten en locaties. Omdat het land sneller warmte verliest dan water, zei Kheyrollah Pour, dat het verkrijgen van deze temperaturen van cruciaal belang was voor haar onderzoek.

Het kijken naar algenbloei leverde ook belangrijke informatie op voor het ReSEC-team. “We gebruikten de Deep Trekker drone voor het bemonsteren van verschillende dieptes en om sedimentmonsters van de bodem te nemen,” zei Kheyrollah Pour. Het nemen van monsters uit verschillende diepten en locaties gaf het team een compleet beeld van de omgeving.

 

INTERACTIE MET DE LOKALE GEMEENSCHAP

Het gebruik van de DTG3 bood ook een geweldige mogelijkheid om te leren in de plaatselijke gemeenschap. “Het was zo interessant voor de gemeenschap,” riep Kheyrollah Pour uit. “Ze beschouwen het Grote Berenmeer als een persoon.” De lokale gemeenschap helpt het ReSEC-team.

Kheyrollah Pour legde uit dat “wij twee leden van de gemeenschap bij ons hadden, ze waren geïnteresseerd en nieuwsgierig naar het onderzoek! Ze vonden het heerlijk om de bodem van het meer te zien en we konden hen het leven van de vissen en planktons onder het ijs laten zien”.

Door het gebruik van een drone die 100% hygiënisch schoongemaakt kan worden zijn er ook geen negatieve effecten op de biodiversiteit en waterkwaliteit van het Grote Berenmeer. Dit is nog een voordeel van het gebruik van een onderwaterdrone!

 

GEBRUIK VAN DE DTG3

Kheyrollah Pour merkte op dat de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de DTG3 cruciaal was voor hun onderzoek. Het onderzoek ging volgens haar verassend soepel. Ondanks de Arctische omstandigheden duurde de DTG3-batterij de hele dag, waardoor het team het beste uit hun tijd in het noorden kon halen. “We waren onder de indruk van hoe lang het duurde in zulke koude omstandigheden,” zei Kheyrollah Pour.

Het team maakte gebruik van het zwembad van Wilfrid Laurier om te oefenen voordat hun missie plaatsvond. Door de voorafgaande training kon het team vertrouwen hebben in hun loodscapaciteiten voordat ze het voertuig onder het ijs bedienden. Ook was het goed dat ze zo de besturing van de onderwaterdrone helemaal meester waren voordat ze naar zware omstandigheden overstapten.

 

Deep Trekker bedankt Kheyrollah Pour en haar team oprecht voor hun tijd. Je kan meer te weten komen over hun onderzoek in hun Laurier spotlight en op de hoogte blijven van het ReSEC Lab op hun website.


Voor meer informatie over het klimaat, onderzoek hiervan of de werking van onderwaterdrones (ROV’s) kunt u altijd bij ons (of Deep Trekker zelf) terecht!

Op de contactpagina vindt u alle gegevens om met ons in contact te komen via de mail of een gesprek via de telefoon. Ook kunt u gewoon een bericht achterlaten op Facebook of LinkedIn.

 

 

Overige nieuwsberichten