Ghost Diving en H2O Drones werken al een lange tijd samen. Wat opvallend is, is dat Ghost Diving veel verschilt van de andere partners; ze hebben niets te maken met waterinfrastructuur of search and rescue. Wat doet Ghost Diving nu wel? Ze maken de zee schoon! En dat doen ze zij aan zij met de ROV DTG3.
De DTG3 is destijds cadeau gedaan aan Ghost Diving door de leverancier van H2O Drones, Deep Trekker. Twee jaar geleden vierde Deep Trekker zijn tienjarig jubileum en kozen ze ervoor om een drone te schenken aan Ghost Diving vanwege het nobele werk dat zij uitvoeren: onverteerbare visnetten en vistuig uit de zee vissen.
[awl-slider id=7663]
“Meer suggesties dan feiten”
Volgens Pascal van Erp, voorzitter van Ghost Diving, is vervuiling door vistuig een groot en nog steeds groeiend probleem. Op de bodem van de Noordzee liggen een heleboel scheepswrakken met vervuilende vistuigen. “Echt ongelooflijk veel. Zo rond de tienduizend.” In de jaren vijftig is er veel gevist op de Noordzee en door verschillende fouten is daardoor de bodem bevuilt met vistuig. Het slaat bijvoorbeeld overboord of wordt achtergelaten. En dat gebeurt overal in de wereld nog steeds. “Het ligt daar zo vol met tuig, dat het bijna niet te beschrijven valt. Het probleem daarvan is het materiaal van vistuig. Er zijn wel wat onderzoeken die de duurzaamheid van vistuig beschrijven, maar het duurt zo lang voordat het afbreekt, dat die onderzoeken meer suggesties zijn dan feiten. Daaruit zijn wij ontstaan.”
Escalatie voor een goed doel
Van Erp vertelt dat hij al lange tijd actief is als duiker. Sinds 2007/2009 haalt hij al vistuig uit de zee, samen met zijn duikersteam. Daaruit ontstond Ghost Diving. “Destijds deden we dat met een groepje bevriende duikers, maar dat is een tikje geëscaleerd, omdat er steeds meer mensen bij kwamen. Toen hebben we ons omgevormd tot een stichting en we blijven groeien. We zijn nu met zo’n vijftig duikers en een kernteam.”
H2O Drones werd bij de schenking van de drone betrokken. Omdat zij in Nederland zijn gevestigd en Ghost Diving voornamelijk opereert in de Noordzee en Middellandse zee, werd H2O Drones gevraagd het onderhoud en de service te voorzien voor Ghost Diving. Sindsdien werken H2O Drones en Ghost Diving samen voor een schonere zee. Een korte tijd geleden kwam H2O Drones nog te hulp, omdat een kabel was doorgesneden door een bootschroef. Deze werd toen snel vervangen, zodat de werkzaamheden in een mum van tijd konden worden hervat.
Veiligheid voorop
De drones en service van H2O Drones zijn volgens Ghost Diving ideaal voor de continuïteit van het werk. Op sommige plekken in de Noordzee is het soms te gevaarlijk om te duiken of mogen duikers helemaal niet duiken. Een drone is dan ideaal om de onderwateromgeving te inspecteren. “De duikers lopen onderwater vaak gevaar, omdat water onvoorspelbaar is.” Een drone kan de duikers in de gaten houden of zelfs het werk van de duiker deels doen, als de omstandigheden te riskant zijn om te gaan duiken. “Het scheelt ook veel geld en een hoop tijd, omdat we bijvoorbeeld niet een heel team onderwater hoeven te sturen. Een drone kan op die manier alles bekijken en de veiligheid waarborgen. Ook in troebel water, want ze zijn uitgerust met sonar.”
Hulp en service
“We hadden iemand nodig die veel expertise heeft en verstand van de waterwereld en dat heeft H2O Drones dubbel en dwars bewezen”, vertelt Van Erp. Hij benadrukt dat kennis over de drones en de onderwaterwereld zeer belangrijk is voor hun stichting. “De hulp is heel waardevol voor ons die wij krijgen van H2O Drones. Ze bieden de juiste support en hebben de juiste kennis. Als we het in onze omgeving gebruiken, krijgen we heel veel positieve reacties en merken we de nieuwsgierigheid naar de onderwaterdrones.”
Partners in crime
H2O Drones en Ghost Diving hebben al velen malen samengewerkt. “Dat waren zeer geslaagde dagen”, zegt Van Erp. “Het was super handig dat ze mee waren, want wij wisten niets van de drone. Na zo’n dagje waren wij ervan overtuigd dat H2O Drones onze partner in crime moest worden.”
Do you want to know more about our co operations and field of interest? Contact us here.
Or follow us on social media
– YouTube