Tuig in de zee: Ghost Diving en H2O Drones ruimen het samen op
H2O Drones is sinds kort een trotse sponsor van het goede doel Ghost Diving. Dit is een stichting die zich inzet voor het schoonmaken van de zee. Ze vissen vistuigen uit het water in onder andere de Noordzee, maar ook over de hele wereld.
Voorzitter Pascal van Erp, zit al lange tijd in het vak. “We zijn eigenlijk een groepje bevriende duikers die sinds 2007/2009 actief zijn in de Noordzee om bijvoorbeeld vistuig uit het water te vissen. Dat is een tikje geëscaleerd, omdat er steeds meer mensen bij kwamen. Toen hebben we ons omgevormd tot een stichting en we blijven groeien. We zijn nu met zo’n vijftig duikers en een kernteam.”
Gigantische vervuiling in de Noordzee
Van Erp vertelt dat hun doel niet iets is waar je omheen kan. Op de bodem van de Noordzee liggen namelijk een heleboel scheepswrakken met vervuilende vistuigen. “Echt ongelooflijk veel. Zo rond de tienduizend.” In de jaren vijftig is er veel gevist op de Noordzee en door verschillende fouten is daardoor de bodem bevuilt met vistuig. Het slaat bijvoorbeeld overboord of wordt achtergelaten. “Het ligt daar zo vol met tuig, dat het bijna niet te beschrijven valt. Het probleem daarvan is het materiaal van vistuig. Er zijn wel wat onderzoeken die de duurzaamheid van vistuig beschrijven, maar het duurt zo lang voordat het afbreekt, dat die onderzoeken meer suggesties zijn dan feiten. Daaruit zijn wij ontstaan.”
Vooral in de Noordzee en in de Mediterrane zee is Ghost Diving actief. “Als we ver weg moeten voor een operatie, dan maken we daar ook direct een project van een week van. Bijvoorbeeld toen we in Italië een net van een viskwekerij moesten bergen. We moesten dit gigantische net van drie ton van 35 meter halen. Dit is uiteindelijk gelukt met zes duikers.”
Agressieve vissers
Het probleem is zo groot, dus doet de stichting er alles aan om het te bestrijden. Soms worden ze wel tegengewerkt door visserijen. “Ze willen niet dat het uitkomt dat het zo bevuilend is. Soms komt er zelf enige agressie bij kijken als we aan het werk zijn. De vissers willen gewoon werken kosten wat het kost. In België wilden mensen niet met ons samenwerken, omdat ze bedreigingen kregen van visserijen als ze het wel deden.”
Ghost Diving werkt ook samen met milieuorganisaties zoals Greenpeace. Van Europa tot Zuid-Afrika hebben ze geholpen met klussen. “Druk hebben we het wel, helaas. Ik ben net terug uit Egypte en vertrek binnenkort weer naar Griekenland. Zodra er wordt gevist, verliest een boot vistuig. Als je nagaat hoeveel er in de wereld wordt gevist, kun je nagaan hoeveel vervuiling er ontstaat door dit tuig.”
Nieuwe teamgenoot: onderwaterdrone
Een tijd geleden is Ghost Diving benaderd door Deep Trekker om een onderwaterdrone te gebruiken. “Ze stuurden een drone naar ons op waar we een tijdje kort mee hebben gewerkt.” Karst Beens, directeur van H2O Drones, zag dit voorbijkomen en kreeg interesse in de stichting. “Hij belde ons toen later op dat hij een sponsorschap wilde aangaan.” H2O Drones zit in Nederland en niet in Canada, zoals Deep Trekker. Voor Van Erp is dit een groot voordeel voor de samenwerking. “Dat scheelt voor ons in de communicatie en locatie. We hadden iemand nodig die veel expertise heeft en verstand van de waterwereld en dat heeft Karst dubbel en dwars bewezen. Hij is al een paar keer mee gegaan met ons, samen met de drone. Dat waren zeer geslaagde dagen. Het was super handig dat hij mee was, want wij wisten niets van de drone. Na zo’n dagje waren wij ervan overtuigd dat H2O Drones onze partner in crime moest worden.”
H2O Drones verzekert vooruitgang
Van Erp benadrukt dat kennis over de drones en de onderwaterwereld zeer belangrijk is voor hun stichting. “De hulp is heel waardevol voor ons die wij krijgen van H2O Drones. Ze bieden de juiste support en hebben de juiste kennis. Als we het in onze omgeving gebruiken, krijgen we heel veel positieve reacties en merken we de nieuwsgierigheid naar de onderwaterdrones.”
De drones zijn volgens Ghost Diving ideaal voor de continuïteit van het werk. Op sommige plekken in de Noordzee is het soms te gevaarlijk om te duiken of mogen duikers helemaal niet duiken. Een drone is dan ideaal om de onderwateromgeving te inspecteren. “De duikers lopen onderwater vaak gevaar, omdat water onvoorspelbaar is.” Een drone kan de duikers in de gaten houden of zelfs het werk van de duiker deels doen, als de omstandigheden te riskant zijn om te gaan duiken. “Het scheelt ook veel geld en een hoop tijd, omdat we bijvoorbeeld niet een heel team onderwater hoeven te sturen. Een drone kan op die manier alles bekijken en de veiligheid waarborgen. Ook in troebel water, want ze zijn uitgerust met sonar.”