Voorkom stremming sluizen!
Sluizen zijn essentiële assets die zorgen voor een vlotte doorstroming en bereikbaarheid van de Nederlandse vaarwegen. Het is van groot belang dat sluizen goed functioneren om geen hinder op de vaarweg te krijgen. Inspecteren is dus van belang om de vaarwegen zoveel mogelijk open te houden!
Het belang van inspecties van onderwaterdrones bij sluizen:
Preventief inspecteren is altijd een van onze belangrijkste uitgangspunten. Door een inspectie uit te voeren voordat een probleem optreedt, kunt u veel geld en tijd besparen. Zoals al eerder gezegd zijn sluizen van groot belang in de waterwegen, maar wat kan er met een sluis misgaan waardoor deze (tijdelijk) niet gebruikt kan worden?
Er kunnen veel bodemvreemde materialen in de sluis terecht komen:
- Materialen die van een schip vallen;
- Materialen die in het water worden gegooid;
- Materialen die uit bestaande bodembescherming loskomen.
Veelal is de bodem van een sluis opgevuld met ingelegde stenen in een betonnen vloer. Door schroefstralen van passerende schepen laten af en toe stenen los. Een losse steen op zich is geen probleem, zolang deze niet in één van de sponningen van de sluisdeuren raakt. Mochten er bodemvreemde materialen in de sponning van de sluisdeur terechtkomen, dan kan de sluisdeur niet of niet volledig meer sluiten. Dit zal resulteren in een storing met vaak een stremming van de sluis tot gevolg.
Scheepsvaart wordt gestremd en er ontstaat grote economische schade!
Preventief vs. correctief inspecteren:
Met onze ROV’s – die voorzien zijn van een Forward Looking Sonar – is de gebruiker in staat preventief op te sporen en eventueel te verwijderen. Met de Sonar wordt in korte tijd de gehele vloer van de sluiskolk gescand op bodemvreemde materialen. Direct nadat een object is gelokaliseerd gaan wij deze met onze onderwaterdrone nader bekijken en analyseren wij hoe dit object kan worden verwijderd. Vaak kan het object ook met de onderwaterdrone met hulpmiddelen worden geborgen zonder hinder voor de scheepvaart.
Als verwijderen met een van onze drones niet mogelijk is, kan de opdrachtgever er voor kiezen de materialen op een andere wijze, bijvoorbeeld met behulp van een kraanschip of duikers te verwijderen.
Bovendien kunnen de onderwaterdrones met sonar ingezet worden voor periodieke toestandsopnames om bijvoorbeeld de wanden in de sluis te inspecteren, maar ook de van de remmingen en leidingwerken. In de sluiskolk kunnen wij ook drenkelingenladders controleren en voeren wij damwandinspecties in de voorhavens uit!
Het liefst werk je dus preventief in plaats van correctief. Voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen! Maar wat als dit niet meer mogelijk is?
Als het al te laat is om preventief te inspecteren omdat er problemen zijn opgetreden, kunnen wij u nog steeds helpen! Wij kunnen de omvang van problemen in kaart brengen, rapportage uitbrengen en helpen met schaderapporten. Door meer dan 30 jaar expertise in de waterbouw en assets onderwater kunnen wij u eventueel van advies voorzien.
Wat zijn dan de voordelen van een drone bij inspecties in een sluis?
Door het gebruik van een sonar kan onderwater altijd geïnspecteerd worden, ook in troebel water. Daarnaast zijn (afwijkende/ bodemvreemde) objecten sneller op te sporen dan met een camera of een paar ogen. De data kan live meegekeken worden of in een later stadium opnieuw bekeken en geanalyseerd worden via slimme programma’s. Zo kunt u met meerdere mensen naar beelden kijken en tot een gezamenlijke conclusie komen.
Voor de veiligheid is het gebruik van een drone ook een groot voordeel. Geen inzet van mensen onder water waar dat niet strikt noodzakelijk is! Geen hinder op vaarweg vanwege de inzet van een duikteam. Wanneer u een drone in bezit heeft, kunt u op elk gewenst moment van de dag inspecteren met een drone. Scheepsvaart heeft hier geen last van en de drone heeft ook geen oproepbasis waardoor u langer moet wachten. Dit maakt periodiek inspecteren heel gemakkelijk!
Wilt u meer weten over het inspecteren van sluizen? Wilt u zelf een drone aanschaffen of ons advies als experts? Neem dan contact met ons op! Blijf altijd op de hoogte van onze ontwikkelingen door ons te volgen op een van onze sociale media kanalen: Linkedin, Facebook en YouTube!