Een ROV ofwel onderwaterdrone heeft veel sterke punten ten opzichte van traditionele inspectiemethoden. De belangrijkste punten staan hieronder voor u op een rijtje:
- Kostenbesparend
- Veiligheid
- Bereik en zicht onderwater
- Data + dataverwerking
Verder in dit blog leest u precies waarom een onderwaterdrone zo goed is in het verzamelen van data en het verwerken hiervan.
Datagedreven werken is van groots belang, en zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden.
Het verzamelen van data met een ROV
Dataverzameling met een onderwaterdrone is heel gemakkelijk! Zodra de drone is opgestart en in het water ligt bent u al begonnen met het verzamelen van data. Alle beelden die u maakt worden automatisch opgeslagen op een SD-kaart. Dit gaat over zowel de camera, als de sonarbeelden.
Ook alle extra metingen die u op de controller kunt zien, worden meegenomen en opgeslagen. Zo kunt u zien op welke hoogte en hoek de drone zich onderwater bevindt, naar welke kant de drone kijkt (via een kompas) en in hoeverre de camera naar boven of beneden staat afgesteld.
Op deze manier kunt u altijd alles precies zien. Door alle gegevens bij elkaar te combineren krijgt u een totaalplaatje aan data, wat u later kunt gebruiken bij analyses en eventuele vervolgstappen.
De verzamelde data opslaan en bekijken
Wanneer uw inspectie klaar is, kunt u de SD-kaart uit de controller verwijderen en in een computer of laptop stoppen. Wanneer u de beelden hier meteen vanaf haalt bent u alvast klaar voor een volgende inspectie!
Zodra de beelden op uw computer staan heeft u een grote hoeveelheid ruwe data, ofwel alle beelden die u gemaakt heeft staan er zo in.
Met de gehele ruwe data kunt u natuurlijk veel laten zien, maar een inspectie draait vaak om een paar hoogtepunten die in schaderapporten terugkomen. Zo kunt u makkelijk in programma’s de beelden bewerken, knippen en plakken en ervoor zorgen dat alle hoogtepunten van de inspectie terug te vinden zijn.
Dataverwerking
Alle data die op de computer staat is dus vrij te bewerken. Door alle gegevens en metingen die gemaakt zijn kunt u een precieze analyse maken van een mogelijk probleem, en de omvang hiervan. De camerabeelden geven een duidelijk beeld wat er zich afspeelt bij de asset onderwater.
Ook de sonarbeelden zijn voor u vrij te bewerken. Zo kunt u de afspeelsnelheid vergroten, inzoomen op een mogelijke afwijking en de beelden stopzetten om deze goed te bekijken.
Zo zien de sonarbeelden er vaak uit in een analyse:
Met al deze mogelijkheden is een schaderapport of een rapportage opstellen makkelijk, en heeft u veel zekerheid doordat alles volledig op cijfers en metingen gebaseerd is.
Wilt u niet een rapportage maken omdat de sonarbeelden moeilijk zijn af te lezen? Dat kunnen wij ook voor u doen! De gemaakte beelden analyseren en verwerken in een rapportage doen wij al jaren!
Vervolgplannen en periodieke inspecties
Na de beeldanalyses heeft u een (mogelijk) schaderapport op kunnen stellen, en kan een vervolgplan gemaakt worden.
Als herstelwerkzaamheden nodig zijn kunnen deze uitgevoerd worden!
Misschien wel het belangrijkste van alle metingen en precieze data die u verkregen heeft:
Het is perfect mogelijk om periodiek te inspecteren. U weet precies op welke hoogte, diepte en hoek de schade zich tijdens de vorige inspectie bevond. Deze kunt u met dezelfde inspectie een tijd later weer inspecteren. Zo kunt u de beelden naast elkaar leggen en accuraat bepalen wat de verschillen zijn, en wanneer actie echt nodig is!
Conclusie:
Met een ROV kunt u precieze data verkrijgen. Deze kunt u analyseren en verwerken, rapportages opstellen en vanaf hier periodiek inspecteren. Met de data die u verworven heeft is alles een stuk preciezer, waarbij u altijd kunt terugvallen op cijfers en data!
Wilt u een demonstratie om te zien hoe data verkregen wordt, en waarvoor dit later gebruikt kan worden? Neem dan contact met ons op!
Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen kunt u onze sociale media kanalen volgen: