FAQ – veel gestelde vragen over de ROVs beantwoord!

06-04-2021

Als bedrijf in een nieuwe markt krijgen wij regelmatig veel vragen over onze producten en wat er met deze producten mogelijk is. Veel vragen komen met elkaar overeen, en de meest gestelde vragen zetten wij nu op papier, zodat deze voor iedereen altijd na te lezen zijn.

Hier staan de meest gestelde vragen in categorieën opgesteld op een rijtje!

Wat kan een ROV?

 

Hoe diep kan de ROV?  

De DTG3 ROV is geschikt voor een diepte van 200m (656′) en de REVOLUTION is geschikt voor een diepte van 305m (1.000′). Elk systeem dat wij verkopen wordt in onze druktanks getest tot de diepte waarvoor het geschikt is. 

 

Hoe lang gaan de batterijen mee? Is er een Direct Power optie? 

Deep Trekker ROV’s en controllers gaan tot 8 uur mee zonder opgeladen te worden. De oplaadtijd voor de DTG3 en de Bridge controller is slechts 90 minuten, maar de batterijen kunnen in slechts 45 minuten tot 80% worden opgeladen. De controllers kunnen tijdens het gebruik worden aangesloten op een stopcontact om de bedrijfstijd met enkele uren te verlengen. 

 

De REVOLUTION-batterijen zijn in 3 uur weer opgeladen. REVOLUTION batterijen zijn verwisselbaar zodat u een reserve-set opgeladen kunt hebben om u tijdens de hele missie operationeel te houden. Wij bieden ook een bovengrondse stroommodule aan als u de REVOLUTION continu wilt gebruiken en hem van stroom wilt voorzien via een 110-240 VAC stroombron aan de oppervlakte. 

 

Wat voor camera zit er in de drone? 

Onze ROV’s hebben een full colour 4k-HD camera. De beelden zijn altijd in deze kwaliteit af te lezen!

 

Kan ik de controller op een grotere monitor aansluiten terwijl ik een duik maak? 

De handcontroller van de ROV is uitgerust met een 7-inch LCD-scherm. Het hoge resolutie en heldere display biedt een draagbare maar hoge kwaliteit kijkervaring voor één operator. Er zijn echter momenten dat u een grotere monitor wenst om videobeelden weer te geven aan een groep kijkers. De handcontroller is uitgerust met een HDMI-uitgang, evenals Ethernet-, SD- en USB-poorten. Dit biedt u de flexibiliteit om verbinding te maken met andere apparaten. Als alternatief neemt de ROV video en foto’s op een SD-kaart op. De SD-kaart kan gemakkelijk worden verwijderd en vervolgens op andere apparaten worden aangesloten om ze te bekijken. 

 

Kan ik de ROV aan de kabel optillen en laten zakken? 

De kabel heeft een trekkracht van ongeveer 90 kilo, dus het is geen probleem om de ROV aan de datakabel op te tillen. U kunt de ROV aan het handvat of de kabbel laten zakken en omhoog laten gaan; en voorwerpen met de grijparm ophalen door het handvat omhoog te trekken. 

 

Hoeveel  (gewicht) kan ik met een grijper optillen? 

Het grijpen en optillen van objecten onder water is een veel voorkomende toepassing voor Deep Trekker ROV’s. Er zijn een paar verschillende manieren waarop onze klanten onze voertuigen gebruiken om objecten op te tillen. De eerste is om het voorwerp vast te pakken en op te trekken aan het handvat. De trekkracht van de datakabel is 150 kg (300lbs), dat is je limiet voor gewicht wanneer je je optrekt aan de kabel. Wanneer je een voorwerp vastgrijpt en ermee zwemt met de ROV, hangt de beperking af van de afmetingen van het voorwerp. De DTG3 kan tot ongeveer 1 kilo optillen en de REVOLUTION tot ongeveer 4 kilo. De laatste gebruikelijke methode om voorwerpen te bergen is door een karabijnhaak in de grijper te houden en het voorwerp aan een lijn te haken of vast te binden, waarbij de lijn wordt gebruikt om het voorwerp te bergen. De methode wordt meestal gedicteerd door het voorwerp dat men wil recupereren. Dan kunt u uitgaan van de trekkracht van de kabel als uitgangspunt voor maximaal gewicht.

 

 

Kan ik er mijn eigen accessoires aan toevoegen, zoals een neutraal drijvende camera? 

Ja, zolang het accessoire binnen 40 gram van het neutrale drijfvermogen is, zal het geen invloed hebben op het vermogen van de ROV om door de wateren te manoeuvreren. Als een voorwerp zwaarder is zal het drijfvermogen aangepast moeten worden voor een neutraal drijvende drone.

 

Hoe werkt een ROV?

 

Waar is de ROV van gemaakt? 

De onderwaterdrone is gemaakt van diverse verschillende materialen, dit zijn de meestvoorkomende:

  • Aluminium
  • Carbonfiber
  • Ijzer

 

Hoe gaat de ROV op en neer? 

Wat is het gepatenteerde Pitching System? Er is een reden waarom onze ROV’s bolvormig zijn, we gebruiken een intern halfcirkelvormig frame om de batterijen en elektronica voor de ROV op te plaatsen, die verbonden is met de buitenste schil. Wanneer de ROV in het water is, houdt de zwaartekracht het interne halfcirkelvormige gewogen frame vast, activeren we een servomotor, en kan de buitenste schil met onze hoofdstuwmotoren een volledige 180 graden draaien. Dit is wat ons gepatenteerd pitching systeem doet, en het biedt ongeëvenaarde manoeuvreerbaarheid om de ROV in kleine ruimtes te loodsen. De camera is onafhankelijk gemonteerd, zodat u in staat bent 270 graden te draaien, ongeacht de richting waarin de ROV gaat. 

 

Hoe wordt hij aangedreven?

 

Wij hebben een volledig draagbaar systeem ontworpen door lithium-ionbatterijen in de ROV en de controller te plaatsen. Door dit interne systeem hoeft u geen stroomvoorziening mee te nemen!

 

Neemt de ROV video op? Kan ik grotere monitoren aansluiten? Wat is de kwaliteit van de video? Kan ik de beelden live streamen? 

Deep Trekker ROV’s nemen high definition video’s en 8 megapixel foto’s op een SD-kaart die aan boord van de handheld controller is. De controller heeft ook HDMI, Ethernet en USB-uitgangen die kunnen worden gebruikt om de video weer te geven op grotere monitoren, op laptops en om de beelden te livestreamen. De beelden kunnen live worden gestreamd via op internet aangesloten apparaten met behulp van uitzendsoftware (veel opties beschikbaar!). 

 

 Welke sensoren zitten op de drone?

 Naast integratie van mogelijke foutmeldingen zit het volgende in de standaard uitrusting van een van onze ROV’s:

  • Koers (kompas)
  • Diepte
  • Watertemperatuur
  • Pitch (hoek van de drone; verticaal)
  • Roll (hoek van de drone; horizontaal)
  • Camerahoek
  • Batterijniveau

 

 

Wat zijn de beste omstandigheden om met een onderwaterdrone te inspecteren?

 

 

Hoe doet de ROV het in troebel / vuil / donker water? 

De ROV camera’s zien net zo goed als een menselijk oog onder water. Als het water extreem troebel is, zult u op andere middelen moeten vertrouwen om te navigeren en de inspectie uit te voeren. Sensoren voor koers en diepte kunnen u vertellen in welke richting u zich door het water beweegt, wat nuttig is om een bepaald doel te bereiken, maar deze sensoren vertellen u niet uw positie. Akoestische technologie zoals USBL Positioning kan u vertellen waar u zich onder water bevindt, maar de gebruiker zal niet in staat zijn te visualiseren wat zich onder water bevindt. Het beste hulpmiddel voor operaties in troebel water zijn sonars. Wij raden ten zeerste aan om een sonar uit te rusten met een ROV wanneer u in troebel water werkt, om dit probleem effectief aan te pakken. 

 

 

Hoeveel licht is er op de ROV? 

Alle Deep Trekker ROV’s zijn uitgerust met schaduwloze, dimbare LED schijnwerpers. Deze lichten zijn zeer efficiënt om de impact op de levensduur van de batterij te minimaliseren wanneer ze ingeschakeld zijn. Wij bieden extra verlichtingsopties voor donkere, ingesloten missies waar het zonlicht niet kan komen of voor tijdens nachtelijke operaties. De DTG3 wordt standaard geleverd met 1000 lumen aan licht en de mogelijkheid om tot 5400 lumen te hebben. De REVOLUTION wordt standaard geleverd met 8400 lumen aan licht en kan worden uitgerust met maximaal 11.800 lumen. 

 

 Wat is het onderhoud?

 

Gewoon de ROV afspoelen met schoon water als deze in zout water is geweest, en de batterijen opgeladen houden. Aangezien er geen dynamische afdichtingen zijn die moeten worden ingevet of onderdelen die regelmatig moeten worden vervangen, is er heel weinig onderhoud. Mocht de drone smerig zijn raden wij altijd aan deze goed af te spoelen, en de kabel ook! Dit kan met water, en eventueel met zeep of chloor.

 

Hoe goed doet de ROV het in stroming? 

Dit is een veel gestelde vraag, maar het antwoord is niet zo eenvoudig als een getal of een specificatie. Het antwoord hangt af van de toepassing. In het algemeen kunnen ROV-inspecties en -onderzoeken worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: zwemmen naar één punt of een grondige evaluatie van een heel gebied. Wanneer een ROV naar één punt zwemt, kan hij meer stroming opvangen omdat het niet uitmaakt welke vluchtroute hij neemt om daar te komen – zolang hij het doel maar bereikt. Er zijn hulpmiddelen om u te helpen begeleiden, zoals USBL Positioneringssystemen, Imaging Sonars of zelfs Koers- en Dieptesensoren. De DTG3 ROV kan tot 2 knopen stroming trotseren om een doel te bereiken, terwijl de Revolution tot 3 knopen stroming kan trotseren. 

 

Bij het uitvoeren van een grondig onderzoek heeft de DTG3 actieve gierstabilisatie, automatische koersbepaling en automatische dieptebepaling die hem helpen zijn koers te behouden en op een stabiel pad te blijven, maar zonder de extra motoren die op de Revolution zitten, kunt u het best onderzoeken met de DTG3 bij slap tij, in stromingen van 0,5 knoop tot 1 knoop. Met de propellers in 6 verschillende richtingen en een groter vermogen is de Revolution in staat de stroming in elke richting te trotseren en grondige evaluaties uit te voeren in stromingen tot 2 knopen. 

 

Het is belangrijk op te merken dat de hoeveelheid uitgeworpen touwen een invloed heeft op het vermogen van de ROV om de stroming te bestrijden. Hoe meer touw er wordt uitgerold, hoe groter het wateroppervlak dat de ROV kan meeslepen. Deep Trekker’s batterij aangedreven ROV’s gebruiken dunnere diameter (5mm) touwen dan voertuigen die van bovenaf worden aangedreven – dit is gunstig omdat het weerstandseffect exponentieel toeneemt met dikkere touwen. De DTG3 is het meest doeltreffend wanneer hij minder dan 300 meter kabel heeft uitgerold. Bij meer dan 300 meter is het de beste optie om te werken in lagere stromingen. De Revolution is zeer geschikt wanneer de drone zelfs tot 800 m is uitgeworpen.


Heeft u vragen die hier niet behandeld zijn? Of wilt u een gesprek met een van onze experts? Neem dan hier contact op, of volg ons op onze sociale media: Facebook LinkedIn!

Overige nieuwsberichten