Drones in extreme omstandigheden!

24-06-2020

Het zicht in onze binnenwateren is helaas niet altijd even goed.

Drones hebben in extreme omstandigheden nog steeds een duidelijk zicht. Dit komt doordat de camera en sonar samenwerken. Maar wat bedoelen we met extreme situaties? Extreme omstandigheden voor drones hebben vooral te maken met de waterkwaliteit, bijvoorbeeld de troebelheid van het water. Deze troebelheid kan ontstaan ​​doordat baggerspecie in beweging wordt gebracht door passerende schepen. Het zicht onder water kan onder gunstige omstandigheden tot zo’n 4 meter bedragen, maar bij vallen is dit slechts enkele centimeters!

De camera’s in onze onderwaterdrone zien net zo veel als het menselijk oog en de beelden worden live getoond op de schermen die wij tijdens onze inspecties inzetten.  Met de camera van de onderwaterdrone zijn wij in staat de objecten onder water tot op enkele centimeters te benaderen. Daarmee kun je dan altijd ene object in beeld brengen en details waarnemen.

Om nu een totaalbeeld te vormen en zicht onder water te creëren om de meest extreme omstandigheden zetten wij een zogenaamde ‘Forward Looking Imaging Sonar’ in.

Met deze sonar hebben we goed beeld onder water in kunnen we zelfs tot 60 meter vooruit kijken. De sonar is niet alleen een super hulpmiddel om objecten tot in het kleinste detail in beeld te brengen, het is ook een prima hulpmiddel om oriëntatie te verkrijgen tijdens de werkzaamheden op open water wanneer de onderwaterdrones niet is uitgerust met een GPS plaatsbepaling systeem.

De sonar werkt op het best als deze kan worden bewogen zoals je dat bijvoorbeeld zou doen met een  zaklamp in het donker. Je beweegt je lichtbundel daar waar je zicht wilt. Het is juist daarom dat de sonar op de Deeptrekker onderwaterdrones het beste zijn recht komt.  De Deeptrekker onderwaterdrones beschikken over een unieke draaibare kop waarmee de camera en sonar over een verticale as 260 graden kan worden gedraaid.  Daarmee kunnen wij juist die draaiende beweging  maken die het gebruik van de sonar zo zinvol maakt.

Een kijkje nemen onder water was nog nooit zo eenvoudig !

Wil je meer informatie over ons werk met de drones, bezoek ons ​​dan op LinkedIn of Facebook! Voor specifieke vragen kunt u ook direct contact met ons opnemen.

Overige nieuwsberichten