Een sifon inspecteren met een ROV is mogelijk en zelfs een aanrader op het gebied van veiligheid en efficiëntie. Ook Rijkswaterstaat raadt aan te inspecteren met ROV’s in plaats van bijvoorbeeld een duiker. Een sifon op een traditionele manier inspecteren is in vergelijking met onze methode onhandig en kost veel tijd en geld. Onze ROV’s zijn namelijk gebouwd voor het inspecteren van dit soort leidingen.
Als wij het hebben over een sifon, dan bedoelen wij niet de sifon die onder de wastafel in de badkamer te vinden is. Nee, wij bedoelen leidingen die beken en watergangen verbinden onder een kanaal of watergang door. Neem bijvoorbeeld een bestaande beek die wordt doorsneden door de aanleg van een nieuw kanaal. Beide wateren hebben echter een verschillend waterpeil wat uiteraard in stand moet blijven. In dit geval wordt de beek onder het kanaal door geleid middels een leiding. Vaak is dit een betonnen of een stalen leiding met doorsnedes tot wel 300 centimeter.
Deze leidingen zijn vaak oud. Het kanalenstelsel in Nederland werd al tijdens de industriële revolutie aangelegd. Dan hebben we het over het tweede deel van de negentiende eeuw. Dat is nogal een poosje geleden.
Formeel hebben veel van deze leidingen dan ook het einde van hun levensduur bereikt. Om nu vast te stellen of de buis nog langer mee kan, moet er een betrouwbare bouwkundig opname plaatsvinden. Dit kon tot voor kort alleen door middel van beroepsduikers. Een onnodig gevaarlijke klus, nu ROV’s van ons niveau zijn ontwikkeld. Rijkswaterstaat gebruikt nu niet voor niets ROV’s in plaats van duikers voor dit soort klussen.
Waarom gebruiken wij sifons in de praktijk?
Sifons worden gebruikt om een waterweg in stand te houden. Een veel voorkomende reden is een obstructie, waardoor de waterweg niet meer goed kan doorstromen. Dan moet deze worden omgelegd. Dat gebeurt regelmatig onderlangs de bestaande waterweg, waardoor een beekje wel kan blijven stromen tussen weilanden, ook al zit daar een snelweg tussen.
Vooral rond het jaar 1900 zijn veel sifons aangelegd in Nederland. Destijds werden grote kanalen met de hand uitgegraven. Een kanaal voor de scheepsvaart had een grotere prioriteit dan een beekje, dus logisch dat deze in een rechte weg er doorheen zou mogen. Maar het beekje had nog steeds invloed op de omgeving. Als het zou aansluiten in het grote kanaal, stroomt het water van het beekje over en blijft het niet losstaan van het grote, nieuwe kanaal.
De oplossing om het beekje toch volledig intact te laten, maar de grotere prioriteit (het kanaal) voorrang te geven is, dus een sifon!
Wat zijn de laatste ontwikkelingen in sifons?
Voor onderhoud zijn sifons nooit de grootste prioriteit geweest. Bruggen en dijken hebben een grotere impact op het land, dus uiteraard krijgen die voorrang. Sifons worden wel regelmatig doorgespoten om slib en bezinksel uit de buis te spuiten. Op die manier kan ervoor gezorgd worden dat een sifon altijd voldoende doorstroming heeft.
De staat van dienst kan eigenlijk nooit bepaald worden. Velen zijn meer dan zeventig jaar niet gecontroleerd of geïnspecteerd, dus het is niet duidelijk of het veilig genoeg kan zijn om hier een duiker in te sturen. Los daarvan is het voor een duiker ook niet fijn om in een buis te duiken die op en af loopt, met weinig bewegingsruimte. Dit betekent dus dat vele sifons nooit op degelijkheid zijn geïnspecteerd, terwijl dit tegenwoordig wél kan.
Wat kan er misgaan bij een sifon?
- In de sifon zal zich op den duur zand en slib gaan afzetten in de loop der jaren kan dit een heel dikke en harde afzetting worden, wat uiteindelijk zal leiden tot belemmering in de doorstroming met alle gevolgen van dien.
- De sifon kan lek raken. Denk daarbij aan verbindingen die in de loop der jaren verplaatsen en verzakken.
- Door veroudering en slijtage kan een Sifon uiteindelijk bezwijken. Dit leidt in veel gevallen tot mogelijke rampscenario met verstrekkende gevolgen voor de waterhuishouding binnen een gebied/regio. Problemen die verholpen of voorkomen waren met regelmatige inspecties.
Een sifon inspecteren met een ROV.
Het is bij de inspectie van een Sifon of onderleiders heel belangrijk dat de gehele leiding gezien kan worden. Daarmee bedoelen we de bodem, de bovenzijde en de zijkanten. Als er slib in de sifon aanwezig is, wordt gemeten hoe dik deze laag is. Dit kan tot op de millimeter nauwkeurig worden vastgesteld. Het zicht onderwater in een sifon is vaak erg slecht. Met een 4K-camera, waarmee onze ROV’s zijn uitgerust, kun je dan wel details in beeld brengen. Maar voor een optimaal inspectieresultaat gebruiken wij sonar. Dit is en blijf de beste manier om met weinig zicht te inspecteren, omdat ieder geringste detail zichtbaar is op sonar.
Daarnaast is het van groot belang dat de camera en de sonar kunnen draaien ten opzichte van de buis om alle hoeken en wanden te kunnen inspecteren. Daarom is de Revolution ROV vanwege de zogenaamde ‘revolving head’ met een bereik rondom van 260 graden verreweg het beste middel om in te zetten. Als de sonarbeelden eenmaal gemaakt zijn, is het belangrijk deze om te zetten in een visualisatie waarbij de gehele leiding op schaal in kaart wordt gebracht. Op basis van deze beelden is een perfecte analyse van de leiding mogelijk. Dat doen wij door middel van sonaroptimalisatie. Alle sonarbeelden worden verwerkt tot een complete afbeelding van de geïnspecteerde leiding.
Wilt u meer weten over inspecties van een sifon of andere watergebonden assets? Neem dan hier contact met een van onze ervaren werknemers op!
Of blijf op de hoogte door ons te volgen op onze sociale mediakanalen: