Het Nederlandse vaarwaternetwerk is net zo goed als dat het druk is: heel erg. Dat is te danken aan de doelmatige doorstroom waar Nederlandse waterwegen om bekend staan. De hoofdrolspeler in dit gelikte proces zijn de poortwachters: sluizen. De grootste nachtmerrie van iedere sluiswachter is dan ook een onverwachte stremming van het vaarwaternetwerk door een object in de vaargeul of plotselinge storing. Om dat te voorkomen, wil je H2O Drones onder de sneltoets.
Op een drukke vaarweg kan heel veel misgaan. Onbekende objecten op de bodem waardoor het waterverkeer moet worden stilgelegd, een versleten onderdeel dat het open- en sluitproces van de sluis blokkeert of een losse steen in de vloer van de sluis die in een sponning van de sluisdeur terechtkomt. Al deze (en meer) voorbeelden hebben een duidelijke overeenkomst: ze hadden voorkomen kunnen worden.
Preventief inspecteren is een must als je vervelende verrassingen wilt vermijden. Een (live) inzicht krijgen van de status van de sluis helpt daarbij enorm. Zo kunnen mogelijke problemen direct worden onderzocht en wordt stremming van het vaarverkeer met bijna honderd procent uitgesloten. Een probleem voorkomen is altijd beter dan oplossen. Daarin zijn wij gespecialiseerd.
Innovatie voor precisie
Het regelmatig inspecteren van de essentiële onderdelen van een sluis is normaliter een monnikenwerk. Dan wordt er al snel gekeken naar een oplossing waarmee onderwater kan worden geïnspecteerd. Duikers liggen dan voor de hand. Maar dan moet het vaarverkeer gestremd worden. Het zou zeer onverantwoordelijk zijn om een duiker tussen varende schepen te laten inspecteren. Maar bij een ROV is het niet nodig om alles tot een halt te roepen; de drone vaart zo overal tussendoor en zal geen gevaar of hinder vormen voor het vaarverkeer.
Een ander en serieuzer probleem: duiker heeft slecht tot bijna geen zicht in de meeste wateren in Nederland. Daar staan Nederlandse wateren bekend om, troebel zicht. Vaak zie je met het blote oog net dertig centimeter voor je uit. Zelfs wij ervaren dat met onze hightech 4K-lowlight camera’s. Hoe behaal je nauwkeurigheid bij een inspectie waar visualisatie van hoofdbelang is? Niets zien, is geen resultaat.
Daarom werken wij met sonar. Onze ROV’s zijn met dit staaltje techniek uitgerust, waardoor we tot wel veertig meter ver haarscherp zicht hebben onderwater. Sonar maakt gebruik van geluid om onderwater te navigeren en andere voorwerpen te detecteren. Een drijvend draadje op twintig meter zien wij direct. Een mogelijk risico voor een sluis zien we daarmee meteen. Dankzij sonar kan schade aan een sluis tot in de hoogste nauwkeurigheid in beeld worden gebracht.
Zo inspecteren wij alle losse onderdelen van een sluis, zoals deuren, aanslagen, taatsen en taatskappen. Ook meten we objecten in met een laserscaler, onderzoeken we drempels, trappen, omloopriolen en bolders. Dit met de allerhoogste technische precisie die mogelijk is in dit tijdperk; onze ROV’s zijn gebouwd en geïnnoveerd voor dit werk. Deze video legt precies uit hoe onze sonar werkt.
Killercombi: duiker en drone
Toch kan een ROV niet alles wat een duiker kan. Een duiker kan bijvoorbeeld lassen en grote objecten uit het water halen. Dan wint de duiker van de onderwaterdrone, maar alsnog raden wij bij de inzet van een duiker ook een ROV aan. Zoals eerder benoemd, kun je je ogen bijna niet vertrouwen in Nederlandse wateren, tenzij je sonar hebt. Dat maakt onderwater werken zeer gevaarlijk.
Rijkswaterstaat hanteert niet voor niets de regel: ‘niet fysiek duiken, tenzij…’ Als het echt niet anders kan, wordt een duiker ingezet. Een extra paar ogen onderwater is dan wenselijk, zeker als deze beschikken over sonar. We kunnen daarmee de duiker in de gaten houden en voor de duik een risicoanalyse maken, zodat het risico op een levensgevaarlijke situatie drastisch verlaagd kan worden.
Samen vormen de duiker en onderwaterdrone (ROV) een ongeëvenaard duo. ROV’s kunnen voor bijna alles worden ingezet en data verzamelen op hoge nauwkeurigheid, zonder dat een mensenleven op het spel staat. Moet een duiker te water, omdat het niet anders kan, kan de onderwaterdrone de duiker alsnog in de gaten houden en assisteren waar nodig.
Onze missie
Op die manier kan het vaarverkeer van Nederland geoptimaliseerd worden. Door preventief en veilig te inspecteren naar mogelijke risico’s op de lange en korte termijn. Het monitoren van sluizen levert ontelbaar veel voordelen op. H2O Drones biedt een inzichtelijke rapportage met alle bewijsstukken uit de verzamelde data. Zo maken we de onderwaterinspectiewereld niet alleen beter, maar ook veiliger.
Wil je meer weten over het inspecteren van sluizen? Of simpelweg geïnteresseerd geraakt in onze ROV’s of ons bedrijf? Neem dan contact met ons op! Blijf altijd op de hoogte van onze ontwikkelingen door ons te volgen op een van onze sociale media kanalen: LinkedIn, Facebook en YouTube.