Schoonmaken voor het begin van een inspectie!

27-04-2021

Inspecteren onderwater gebeurt vaak in omstandigheden waar het water niet 100% schoon is. Hierdoor is het zicht minder en zijn de resultaten van een inspectie vaak ook minder goed. Naast dat het water zelf vies is, zijn vaak ook de assets onder de waterlinie niet schoon. Dit is lang niet altijd een probleem, maar het kan leiden tot incomplete rapportages. Daarom bieden wij een extra optie aan: vooraf schoonmaken van de assets die geïnspecteerd moeten worden!

Waarom moeten assets onderwater schoongemaakt worden?

Naast de bovenstaande argumenten, zijn er nog een aantal andere zaken die een rol spelen bij onderwaterinspecties. Zo kan vuil van de bodem losraken en het zicht van de camera belemmeren. Daarnaast kan een vuile bodem of wand niet goed geïnspecteerd worden op mogelijke scheuren als deze door een dikke laag vuil niet te zien zijn!

Het is voor ons natuurlijk van belang dat het water schoon genoeg is voor een inspectie. In vies water met veel los zwerfaval of plantenresten kunnen de motoren van de drone vastlopen. Wanneer dit gebeurt, moet de drone teruggehaald worden om het vastgelopen materiaal te verwijderen. Dit kost uiteraard wat tijd en het hindert de (optimale) resultaten!

Wat kunnen wij met onze ROV’s schoonmaken?

H2O Drones kan verschillende assets onder water voor u schoonmaken! In diverse situaties is ook verschillend schoonmaakwerk nodig.

In bijvoorbeeld een brugduiker kunt u denken aan:

  • Het ‘stofzuigen’ van de bodem;
  • Met spotcleaning delen van de wand schoonspuiten;
  • De brugduiker zelf doorspuiten om drijvend afval te verwijderen.

Deze punten zijn uiteraard niet alleen voor een brugduiker mogelijk, maar kunnen in diverse settingen gebruikt worden:

  • Stijgerpalen + kadewanden schoonmaken om de staat te bepalen!
  • Drinkwatertanks schoonmaken van mogelijk slib om het water schoon te houden;
  • Pré-dive inspectie: het opruimen van mogelijk gevaarlijke objecten voor een duik.

Hoe doen wij dit?

Het ‘stofzuigen’ van de bodem doen wij echt met een soort onderwaterstofzuiger!

Met deze stofzuiger kan snel veel slib verwijderd worden! Hierbij wordt al het slib en zand onder de zuigkop naar boven gezogen en kan daar geloosd worden.

 

Spotcleaningdoen wij met onze Cavi-blaster! De Cavi-Blaster kan met hoge druk aangroei en vuil verwijderen van muren, palen en wanden. Hierdoor kan op een kleine ruimte bijvoorbeeld de staat van een houten paal bekeken worden of kan een diktemeting uitgevoerd worden.

Voordelen op korte- en lange termijn

Op korte termijn heeft u natuurlijk een schone leiding én een volledige rapportage! Juist deze volledige rapportage kan van groot belang zijn voor de langere termijn, waarop onderhouds- of vervangingsplannen gebaseerd kunnen worden. Uiteraard geeft een schone leiding ook meer rust; zo weet u altijd wat zich precies afspeelt onder de waterlinie en kunt u weer jaren vooruit!


Wilt u meer weten over de voordelen van het schoonmaken van assets onderwater? Neem dan nu contact met ons op of volg ons op Facebook, LinkedIn of YouTube!

Overige nieuwsberichten