ROV’s en windmolens: noodzakelijke partners

28-11-2023

Windmolens in zee zijn niet meer weg te denken uit het Hollandse landschap. Helaas tasten de elementen deze witte reuzen continu aan. Corrosie en andere soorten schade zijn reële dreigingen voor de windtubines. Zowel boven- als onderwater moet de status hiervan gemonitord worden. Daar kunnen Remotely Operated Vehichles (ROV’s) bij helpen. Deze high-tech robots bieden inzicht, data en veiligheid. Hieronder leggen we uit hoe dat in zijn werking gaat.

Als ROV-specialist weten we alles van onze ROV’s af, maar ook over de inzetbaarheid. Dat geldt ook voor offshore windparken. We hebben in deze sector al meerdere keren succesvol inspecties uitgevoerd. Dankzij de data die een onderwaterinspectie met een ROV voorziet, kunnen nauwkeurige onderhoudsstrategieën worden ontwikkeld om de structurele integriteit van de windmolen zo efficiënt mogelijk te bewaken.

Wat wij waarnemen
Zeker nu de meeste windmolens al een tijdje in de zee staan, is het van belang dat ze op tijd en regelmatig worden geïnspecteerd. Uitgerust met een 4K-camera, felle lampen, sonar en een diktemeter kan een ROV direct inzicht geven wat er zich onder de waterlijn afspeelt. Tijdens een onderwaterinspectie kunnen ook alle andere onderdelen van een windturbine worden bekeken.

De kabels die zich onderwater bevinden, de kabelingangen en het ecologische aspect van de windmolen. De monopiles van windmolens zijn namelijk gevuld met leven, zoals krabben, kwallen, zeesterren en koraal. De kabels en kabelingangen maken een belangrijk deel uit van de constructie en voorzieningen van de windmolen. Een visuele inspectie hiervan geeft zekerheid en vermindert risico’s.

 

 

Wat wij aanbieden
Wij verkopen ROV’s, maar zijn ook in te huren. Onze ROV-pilots zijn getraind voor offshore inspecties en zijn onder andere gecertificeerd volgens de Global Wind Organisation. We zijn voor meerdere dagen achter elkaar in te zetten om een windturbine van top tot teen te inspecteren. ROV’s kunnen namelijk ook de onderdelen van windturbine die zich bovenwater bevinden inspecteren. Een levensgevaarlijke klus voor mensen, maar voor een robot een risicoloze onderneming. Dankzij de uitzonderlijke ontwerpen van onze ROV kunnen wij plekken bereiken van een windturbine die niemand anders kan bereiken, zoals de binnenkant van de wieken. Meer hierover is te lezen in deze blog.

Als het gaat om de verkoop, helpen we graag bij het maken van de juiste keuze. Samen met de klant zoeken we de beste opties uit om de ROV te vormen naar de juiste omstandigheden. Ook bieden we een cursus aan voor het gebruiken en besturen van de drone, zodat beheerders alle ins en outs van de ROV weten. Uiteraard staan we voor onze klanten altijd klaar. Dat houdt niet alleen vragen in, maar ook service in de vorm van reparatie. Een overzicht van ons aanbod is hier te vinden.

Een ROV is de beste optie om onderwaterassets compleet in beeld te krijgen. Deze robots zijn speciaal ontwikkeld om dit soort inspecties uit te voeren in de meest barre omstandigheden. Het levert niet alleen mooie plaatjes op, maar draagt actief en nauwkeurig bij aan het onderhoud van onderwaterstructuren. Hiermee voorkomt het niet alleen hoge rekeningen, maar ook onnodige veiligheidsrisico’s.


Nieuwsgierig naar ons? Check onze socials of neem contact met ons op!

Overige nieuwsberichten