Het aantal windmolens aan de Nederlandse kust stijgt enorm. Sinds 2022 is het aantal windturbines met wel 40 procent gestegen. Hoe meer windmolens, hoe meer inspecties er moeten plaatsvinden. Regelmatige inspecties zijn nodig voor goed onderhoud, maar kunnen voor de mens gevaarlijk zijn. Voor een ROV is dit echter een ander verhaal.
Nederland is momenteel recordhouder in de EU voor meeste windenergie op zee. Dit is lang zo gek nog niet, gezien het doel in 2030 is om 75 procent van onze stroom geleverd te laten worden door middel van windmolens. Windenergie is goedkoop, stoot geen CO2 uit en je bent niet afhankelijk van andere landen voor de levering.
Inspectiegevaar
Het inspecteren van een windmolen is niet zomaar iets. Het is een gevaarlijk klusje, wat in voorgaande jaren al voor veel ongevallen heeft gezorgd. De traditionele manier van inspecteren is door iemand de toren te laten beklimmen. Dit moet bij zowel de buiten- als binnenkant gebeuren. Het gevaarlijke hieraan is dat de molens wel tachtig meter hoog zijn, de bladdiameters een tot drie meter en de uitgangen minimaal. Een van de ongelukken was het onvergetelijke incident in 2013 toen twee monteurs omkwamen bij een brand in de turbine.
De kosten van een handmatige inspectie kunnen ook flink oplopen. Er werken veel specialisten mee en de gemiddelde turbine neemt drie tot zes uur in beslag, zonder de voorbereidingstijd mee te tellen. Doe dit voor windparken met meerdere windmolens erin en meerdere keren per jaar, dan raak je veel geld en tijd kwijt, terwijl het ook anders kan.
Gebruik van drones
Een alternatief is om drones in te zetten om het gevaarlijke werk te doen, in plaats van werknemers. Een drone kan vanuit de lucht namelijk, zonder enige veiligheidsrisico’s, uitgebreid onderzoek doen. Bovendien kan deze manier van inspecteren worden uitgevoerd in maar 12 procent van de tijd die de traditionele inspectie nodig heeft. Een nadeel aan vliegende drones is dat de turbinehubs en bladen een uitdaging kunnen vormen voor de navigatie. Harde wind kan de drone ook wegstoten uit zijn plaats.
Pipe crawlers
Pipe crawlers zijn ROV’s die niet kunnen zwemmen, maar wel onderwater rijden. Deze robots hebben metalen wielen waardoor ze aan de oppervlakte van de windturbine vast blijven plakken. Ze zijn dus ideaal voor het inspecteren van de bladen van de windmolen. Ze kunnen van boven naar beneden door de turbine rijden en ondertussen alle beelden opnemen. De crawler kan ook bij de nauwere stukken in het blad komen, waar een mens dit niet had gekund. Hierdoor kunnen de bladen dus zonder gevaar, volledig worden geïnspecteerd.
Gebruik van een ROV
Het is van belang dat de windmolens die, wellicht al een tijd in de zee staan, op tijd en met regelmaat worden geïnspecteerd. Een ROV kan door middel van de 4K-camera, sonar, felle lampen en diktemeter goed inzicht geven in wat er zich onder water afspeelt. Ook de andere onderdelen die zich onderwater bevinden, zoals de kabels, kabelingangen en monopiles kunnen wij inspecteren. Deze stukken zijn namelijk gevuld met allerlei soorten leven onderwater. Denk hierbij aan krabben, kwallen, zeesterren en koraal. Kijk hieronder wat wij allemaal zien bij een windmolen onderwater.
Het gebruik van een ROV om de windmolens onder water goed te inspecteren, geeft zekerheid en vermindert risico’s. De hoeveelheid windmolenparken neemt enorm toe, waardoor ook de vraag naar inspecties enorm zal gaan stijgen. Om dit zo veilig en precies mogelijk te doen, is het gebruik van een ROV de oplossing. Deze onderwaterdrones zijn er namelijk voor gemaakt om alles compleet in beeld te krijgen en te inspecteren, in de meest lastige omstandigheden. Nu kunnen inspecties dus met regelmaat, zonder veiligheidsrisico’s plaatsvinden om bij te dragen aan het onderhoud van onderwaterstructuren.
Nieuwsgierig naar ons? Check onze socials of neem contact met ons op!