Na een lange tijd veel hoogwater te hebben gezien door heel Nederland heen, begint het waterpeil eindelijk te dalen en worden de dijken weer zichtbaar. De schade die is veroorzaakt aan dijken wordt onderzocht, echter kan dit pas wanneer er geen hoogwater staat. Het gebruik van een ROV maakt eerder schadeonderzoek mogelijk, wat kan helpen bij het voorkomen van problemen. Hoe kunnen wij bij H2O Drones met onze ROV’s hier aan bijdragen?
Door de vele regen die de afgelopen weken is gevallen, is het waterpeil in Nederland enorm gestegen. Mede door het hoogwater uit de rivieren uit Duitsland, storm Pia en regen die is gevallen, is de Nederlandse grond zo verzadigd geraakt dat het geen water meer kan opnemen. De aarde werkt als een soort spons. Het kan veel water opnemen, maar zodra het vol zit, neemt het geen extra water meer op. Wanneer er geen water meer wordt opgenomen, stijgt het waterpeil met elke extra druppel.
Dijkschade
Als gevolg van het hoogwater is er veel afval en puin via het water meegenomen. Dit kan ergens achter blijven haken en zo schade aanrichten. Eventuele dijkverzwakkingen die dieren mogelijk aanrichten tijdens het graven worden onderzocht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer mollen een stukje hoger gaan graven dan ze normaal doen. Dit doen mollen wanneer dijken helemaal verzadigd zijn, wat er weer voor zorgt dat de onderste gangen zijn vollopen met water. Nu het hoogwater weer daalt, kunnen er afschuivingen van de dijken worden veroorzaakt wat kan resulteren in het naar beneden zakken van stukken dijk.
Onderzoeken hoogwaterschade
Gezien het waterpeil weer daalt, kunnen inspecteurs nu onderzoek doen naar de aangerichte schade. Onderzoek wordt normaliter door de Unie van Waterschappen gedaan. Dit doen zij door de hoogte en breedte van de dijk te meten, te controleren hoe de bodem eraan toe is, de hoogte van het grondwater te checken en stukken grond te meten en daarin te boren. De schade die is aangericht door dieren onderzoeken zij nu met een warmtedetector. Hiermee kunnen ze zien waar in de dijk dieren als laatst hebben gegraven. Het onderzoeken kan door middel van de methode die nu wordt gebruikt, niet worden gedaan wanneer er sprake is van hoogwater. Omdat de onderzoeken plaatsvinden op het land: het controleren van de bodem, het meten van de breedte en hoogte et cetera, kunnen de onderzoeken pas plaatsvinden wanneer het waterpeil weer lager is.
Om de schade al te kunnen onderzoeken tijdens het hoogwater, is een goede optie om hierbij onderwaterdrones te gebruiken. Deze kunnen namelijk al worden ingezet tijdens het hoogwater, want deze drones doen goed hun werk onder water. Je kan hiermee alles onder water zien, want deze onderwaterdrones beschikken over een lowlight 4K-camera en sonar. Sonar ontdekt iedere haarscheur en verzakking op veertig meter afstand, ongeacht de waterkwaliteit.
Waarom een onderwaterdrone?
Het gebruik van een onderwaterdrone kan zorgen voor meer duidelijkheid en precisie tijdens het onderzoek. Dankzij de doorontwikkelde technologie die speciaal ontworpen is voor onderwaterinspecties, is schadeonderzoek al mogelijk terwijl Nederland nog steeds last heeft van hoogwater. De drone neemt beelden op en zendt deze live uit, waardoor iedereen kan meekijken. Het meekijken zorgt voor veel duidelijkheid, want meerdere mensen kunnen tegelijkertijd meekijken bij een inspectie en zo kunnen inspecteurs meteen beslissingen nemen. Een onderwaterdrone zou dus enorm kunnen helpen bij het opsporen van gevaren en eventuele problemen kunnen voorkomen. De ROV geeft een scherp beeld van hoe alles er onderwater uit ziet. Het is de beste optie voor een accuraat en snel onderzoek.
Bekijk hieronder hoe een ROV onderwater te werk gaat:
Nieuwsgierig naar ons? Check onze socials of neem contact met ons op!