Door noodweer in Zuid-Frankrijk zijn vijf mensen om het leven gekomen. Anderen zijn nog vermist. Wanneer er sprake is van noodweer met overstromingen, worden er Search & Rescue teams ingezet om te zoeken naar vermiste personen. Echter gaat dit niet zonder gevaar. Het inzetten van een ROV kan het gevaar verminderen en ondersteuning bieden.
De oorzaak van de zware regen en wind was het lage druksysteem Monica, dat afgelopen weekend in Spanje al talrijke problemen veroorzaakte. De flinke overstromingen zijn het gevolg van stortbuien die gelijk stonden aan een maand regen, maar dan binnen 24 uur. Weerinstituut Météo France had van tevoren code geel en code oranje afgegeven en inwoners gevraagd om voorzichtig te zijn.
De personen om wie het gaat bevonden zich allemaal in auto’s die werden meegesleurd door de overstromingen. Er zijn tientallen hulpverleners bezig met het zoeken naar de vermiste personen. Er worden ook helikopters, boten, honden en drones ingezet. ROV’s kunnen worden ingezet om het zoeken efficiënter en minder tijdrovend te maken.
Search & Rescue teams Wanneer er mensen als vermist zijn opgegeven, wordt er een zoek- & reddingsteam team ingezet. Dit team gaat het gebied van de overstroming goed doorzoeken om de slachtoffers te vinden. In Nederland wordt een gebied opgedeeld in rasters, waarna elk raster wordt doorzocht door een duiker. Deze methode wordt gebruikt voor een structuur in het zoeken en er zeker van te zijn dat elk gebied wordt doorzocht. Het opdelen van een gebied in rasters kost echter veel tijd. Nadat de vermiste persoon is gevonden, wordt deze naar de oppervlakte of kant gebracht, afhankelijk van het risico voor duiker en slachtoffer.
Inzet van een ROV Onderwaterdrones kunnen deze zoekteams en duikers nooit in zijn geheel vervangen. Wat een ROV wel biedt, is de mogelijkheid om de missie te verbeteren als het aankomt op tijd en efficiëntie. Een onderwaterdrone is vele malen sneller inzetbaar dan een heel team duikers. Het gebruik van een drone maakt ook de indeling in rasters overbodig. Wanneer de ROV is uitgerust met een GPS-systeem wordt er bijgehouden welke delen al zijn doorzocht, en welke niet. Een ROV heeft een veel beter zicht onderwater dan een normale duiker. Doordat deze onderwaterdrone is voorzien van een sonar, kan deze tot wel 40 meter vooruitkijken. Veel efficiënter dus!
Naast het feit dat het werken met een ROV sneller en efficiënter is, zorgt het ook voor een veiligere omgeving voor het zoekteam. Voordat een duiker te water gaat, kan de ROV het gebied eerst doorzoeken voor eventuele gevaren. Zonder dit te doen weet de duiker niet wat hem te wachten staat in het water. Hij kan dan vast komen te zitten, of verstrikt raken. Met het inzetten van een ROV maak je de missie een stuk veiliger voor zowel duiker, als slachtoffer.
Zie hieronder hoe een ROV kan bijdragen aan het redden van levens:
Nieuwsgierig naar ons? Check onze socials of neem contact met ons op!