De ervaringen van Spie Nederland met H2O Drones

04-05-2022

Een van de meest voorkomende inspecties voor onze drones, is het inspecteren van waterinfrastructuur. Dan spreken we over sluizen, damwanden, brugpijlers, en alles dat zich onderwater bevindt. Deze inspecties worden – vaak in opdracht van Rijkswaterstaat of Nederlandse gemeenten – door verschillende bedrijven gedaan, waaronder Spie Nederland. We gingen mee met Arjen Geelhoed, uitvoerder bij Spie Nederland, en Mario Bergman, eerste servicemonteur én dronepiloot bij Spie Nederland, naar een inspectie van de Middensluis in IJmuiden. Daar spraken we over de samenwerking tussen H2O Drones en Spie.

 

Spie is een wereldwijde multitechnische dienstverlener en partner van H2O Drones. Ook zij maken gebruik van onze drone, de DTG3 van Deep Trekker. “De drone gebruiken we voornamelijk bij het inspecteren van sluizen en sluisdeuren”, zegt Geelhoed. Bergman gebruikt de DTG3 van Deep Trekker nu al een tijdje bij inspecties. “Hij is volledig geïntegreerd in het werkproces. Wekelijks gebruiken we hem bij inspecties en vaak ook een paar dagen achter elkaar. Zeker als het grote inspecties zijn.”

 

H2O Drones en Spie in samenwerking
Nu werken zowel H2O Drones als Spie gedeeltelijk in dezelfde sector, maar goed bekend waren we nog niet met elkaar. Uiteraard kenden wij Spie, maar andersom nog niet. Dankzij een gemeenschappelijke partner kwamen we met elkaar in contact. “Ik ben gaan zoeken op het internet naar onderwaterdrones die wij zouden kunnen inzetten”, vertelt Geelhoed. “Ik zag dat RPS al gebruik maakten van onderwaterdrones en na een telefoontje hoorde ik dat zij heel erg tevreden waren over de drones en service. Toen leerde ik welk bedrijf  achter de drones zat: H2O Drones. Al snel had ik contact met Karst Beens, directeur van H2O Drones. Na wat gesprekken begonnen we met een enthousiaste samenwerking.”

Geelhoed laat weten dat ze voorheen ook al werkte met een onderwaterdrone, maar dat de kwaliteit van de drone, de service van het bedrijf en de communicatie niet waren waar ze naar opzoek was. “Ik zal er maar niet teveel over zeggen, maar het was niet aan ons besteed. Onderdelen en onderhoud duurde veel te lang; het ging allemaal maar moeizaam”, zegt hij. “Bij jullie is dat het tegenovergestelde. De service is heel snel en betrouwbaar. Stel, onze drone is kapot en we hebben geen tijd om deze te repareren, dan kunnen we een vervangend model van jullie krijgen. Die zekerheid is heel prettig en geruststellend, zeker als je een druk schema of een belangrijke inspectie op de planning hebt. Of we kunnen vragen of jullie de inspectie voor ons kunnen doen. Allemaal geen probleem.”

 

“Met de DTG3 kunnen we alles heel snel uitvoeren, zonder de benodigde extra veiligheidschecks.”
– Uitvoerder Arjen Geelhoed van Spie Nederland

 

De DTG3
De DTG3 is een relatief kleine en wendbare onderwaterdrone van Deep Trekker. H2O Drones is de officieel gecertificeerde retailer van alle Deep Trekker producten in Nederland. Uitgerust met een 4K-lowlightcamera, is duidelijk en scherp beeld een garantie. Perfect voor helder en diep water, zoals dat bij sluizen. Het werk op zich met de drone biedt ook een belangrijk pluspunt. “Met de DTG3 kunnen we alles heel snel uitvoeren, zonder de benodigde extra veiligheidschecks. Daardoor kunnen we onze deadlines halen makkelijker halen. Boetes zijn namelijk al snel binnen als een project te lang duurt. Ook is de drone snel in te zetten, zodat we direct kunnen handelen bij bijvoorbeeld een storingsmelding.”

Net zoals bij alle andere drones en crawlers van Deep Trekker, is de DTG3 vanaf de kant te besturen via een controller. “Je kunt met de camera op en neer bewegen en met de drone horizontaal en verticaal bewegen. Dat geeft veel mogelijkheden, maar kan wat verwarrend zijn in het begin.” Geelhoed benadrukt dat het vooral een voordeel is. “Het nauwkeurig afdalen en weer naar de oppervlakte varen, is heel prettig voor dit soort inspecties. De besturing moet je dan even onder de knie krijgen, maar er zit een hand-out bij de drone en we kregen hierin training in van H2O Drones. Zodra je de besturing onder de knie hebt, werkt het echt perfect. Het kleine formaat van de drone maakt de inspecties ook makkelijk. Simpel en efficiënt.”

 

“Dit lost simpelweg ons probleem op met inspecties”
– Dronepiloot Mario Bergman bij Spie Nederland

 

Toekomst
Spie gebruikt de onderwaterdrones van H2O Drones nu al een tijdje, maar zijn er al plannen voor de toekomst?
“We zijn voorlopig tevreden met dit model. Het voldoet aan alles wat we nodig hebben. Maar als een opdrachtgever zoals Rijkswaterstaat zegt dat ze meer willen zien van inspecties met bijvoorbeeld sonar of andere objecten die moeilijk zichtbaar zijn, dan zal uitbreiden naar een tweede drone hoogstwaarschijnlijk zijn”, zegt Geelhoed.

Volgens Mario Bergman, dronepiloot bij Spie Nederland, is hetgeen wat nu nog mist het lateraal langs een muur bewegen met de DTG3. “Dit maakt het inspecteren van een volledige muur wat minder efficiënt. Het is wel mogelijk met andere drones van H2O Drones, dus wie weet of we een tweede drone aanschaffen.”

 

Tevreden?
“Ja, we zijn super blij met de drone” , zegt Bergman. “Dit lost simpelweg ons probleem op met inspecties. En mocht er een probleem zijn met de drone, die we overigens nog niet hebben gehad, weten we dat we snel geholpen worden door een serviceverlener in Nederland. Dit scheelt veel ten opzichte van leveranciers in het buitenland.”


Heeft u vragen over onze samenwerking met Spie? Of over ons werk met de drones in het algemeen? Neem dan hier contact met ons op.

Of volg ons op Social Media, om altijd op de hoogte te blijven!

Overige nieuwsberichten