Diktemetingen van stalen objecten: hoe werkt dit?

01-02-2022

Wat is een diktemeter?

Een diktemeter is een apparaat dat wordt gebruikt om snel en gemakkelijk de dikte van staal te meten, bijvoorbeeld scheepsrompen en stalen damwanden. Het apparaat wordt in verschillende branches gebruikt, zoals de industrie, waterbouw en infrastructuur, maar wordt het meest gebruikt om ervoor te zorgen dat de staaldikte voldoet aan de industriële normen en voorschriften. Hij meet niet alleen de dikte en de dichtheid van het staal, maar wordt ook gebruikt als een extra kwaliteitsborgingsinstrument in industrieën, zoals de waterbouw, om de uniformiteit van het staal te meten en verborgen beschadigingen of onvolkomenheden te helpen opsporen.

 

Uitleg proces diktemeting

Met de toevoeging van de Cygnus ROV-diktemeter aan onze ROV’s kunnen inspecteurs makkelijk een duidelijk verslag afleveren van wat er zich onder het scheepsoppervlak afspeelt. De Cygnus diktemeter is simpel te monteren aan de ROV, doordat de kabel de meter direct verbindt aan de laptop. Wanneer de ROV in het water ligt, zwemt de piloot de drone direct naar de plek van inspectie. Om nauwkeurig de plek van de inspectie te noteren, druk je voorzichtig met de neus van de diktemeter tegen het inspectieoppervlak aan.

De diktemeter zendt dan verschillende ultrasonische golven uit en gebruikt die vibraties om de dikte van het materiaal nauwkeurig  te bepalen. De meter is heel nauwkeurig: op 1 tiende van een millimeter. Een tweede operator houdt de laptop goed in de gaten en legt alle data vast met een klik. Er kunnen ook notities gemaakt worden indien nodig. Het is nog nooit zo makkelijke geweest om veilig en snel inspecties uit te kunnen voeren.

De Cygnus ROV-diktemeter meet de metaaldikte en identificeert snel de locaties van corrosie zonder de beschermende coatings te verwijderen. Door het uitzenden van een echo meet de meter de dichtheid van het metaal door de timing van de vertraging wanneer de galm terugkeert. Om een waarneembare indruk te krijgen, zendt de Cygnus-diktemeter meerdere echo’s uit.

 

 

 

 

De eerste echo bepaalt de dikte van de beschermende coating. Door de tijdvertraging van de beschermende coating voor de volgende twee echo’s te negeren, documenteert het Cygnus-systeem automatisch de bevindingen. Met deze rapporten kunnen inspecteurs de integriteit van het schip nauwkeurig bepalen en een goede beslissing nemen over een onderhoudsschema.

Caviblaster

CaviBlasting is een unieke en innovatieve methode om aangroei op een kosteneffectieve en veilige manier te verwijderen. De technologische basis van de blaster is de fysica van hydrodynamische cavitatie. Het systeem genereert op gecontroleerde wijze hoogenergetische cavitatie. Simpel gezegd: door een combinatie van water en kleine bellenimplosies wordt er met veel kracht op een object gespoten, waardoor aangroei wordt verwijderd.

Je kan kettingen, propellers, rompen, wanden en zo’n beetje alles onderwater ermee reinigen. Dit is een veilig en kostenbesparend alternatief voor het gebruik van duikers voor het reinigen van een constructie of het uit het water halen van de constructie of het vaartuig voor reiniging.

Op de Revolution ROV is een mogelijkheid om ook tegen stroming en de kleine correcties van de caviblaster te vechten. Dit kan met de DVL. Op deze manier kunt u het beste werken aan spotcleaning om metalen objecten vrij te maken van aangroei. Dit verzekert de meest effectieve staaldiktemeting.


Voor meer mogelijkheden over staaldiktemeting, of andere mogelijkheden van onderwaterdrones kunt u hier contact met ons opnemen.

Of volg ons op een van onze sociale media-kanalen

Overige nieuwsberichten