Negen van de tien keer als wij in Nederland inspecties uitvoeren, is het water ver van helder. Dat zorgt voor minder spectaculaire beelden van onze ROV’s met de 4K camera. Hier en daar is er een uitzondering, maar vaak vallen we voor nauwkeurigheid terug op sonar. In het buitenland zit dat vaak anders…
Aan het begin van ons bestaan waren alle Remotely Operated Vehichles (ROV’s) waarmee wij inspecteerden, uitgerust met een HD-camera. Ondersteund met LED-verlichting, konden we op iedere plek zowel hoge kwaliteit als hoge zichtbaarheid leveren, mits de waterkwaliteit het toeliet. Vaak wanneer licht in troebel water wordt gebruikt, reflecteren de deeltjes in het water het licht, waardoor zicht alsnog beperkt blijft. Onze LED-verlichting minimaliseert dat, maar soms kunnen we door de waterkwaliteit alsnog niets zien. Maar dan inspecteren we met sonar. Deze manier van inspecteren is voor ons gebruikelijk, maar we laten ook graag zien wat mogelijk is bij helder water.
Innovatie staat centraal
Onze manier van onderwater inspecteren is een vernieuwing in de sector. Wij hebben daarom innovatie als een van onze hoogstaande kernwaarden. Samen met onze leverancier Deep Trekker kienen we iedere mogelijkheid tot grensverleggende ideeën en projecten uit. Een van deze vernieuwingen bij de ROV’s is het zicht onderwater.
Het belangrijkste onderdeel van de onderwaterdrones zijn de camera’s. Het optimaliseren van die functie moet dan ook meegroeien met de techniek van het moment. Sinds een tijdje zijn onze ROV’s daarom uitgerust met Ultra High Definition Camera’s, oftewel 4K-camera’s. De haarscherpe beeldkwaliteit levert nu een nog preciezer resultaat op tijdens inspecties.
Niet alleen is de kwaliteit van het beeld van belang, maar ook de live waarneming. In combinatie met de kabel die verbonden is aan de drone, kunnen we altijd live-beeld in 30 FPS bekijken. Geen storingen, haperingen of pixels terwijl je inspecteert met de ROV. Betrouwbaarheid op kwaliteit en beeld wordt dan simpelweg een gewoonte.
Subliem substituut
Nu het beeld in de praktijk. In 2022 werd ons gevraagd een kijkje te nemen in de Königssee in Duitsland. Dit gigantische meer, wat tevens ook het diepste meer in Duitsland is, bezorgde niet alleen bovenwater prachtige plaatjes, maar ook onderwater. De vraag aan ons was simpel: wat bevindt zich op de bodem?
De vraag om ergens naar opzoek te gaan, zonder te weten wat, is herkenbaar voor ons. Een meer van zo’n 190 meter diep kan allerlei dingen op de bodem verbergen. Uit onze ervaring bleken dit niet verloren schatten te zijn, maar eerder leidingen of kabels die nog niet eerder in kaart zijn gebracht of waar überhaupt kennis van is. Dat is voor onze opdrachtgever bijna waardevoller dan een gezonken schat.
Een ROV laten afdalen in zo’n diep waterlichaam is voor veel opdrachtgevers de enige optie om de bodem te kunnen inspecteren. Een mens de sprong in het diepe laten nemen, brengt te hoge risico’s met zich mee. Een onderwaterdrone is dan een prima alternatief. Zeker als deze haarscherp beeld voorziet.
In de video hieronder vind je een compilatie van onze onderwatermissie in de Königssee.
Heb je vragen ? Of over ons werk met onderwaterdrones in het algemeen? Neem dan hier contact met ons op.
Of volg ons op Social Media, om altijd op de hoogte te blijven!