Een verhaal uit de praktijk van Leo van Houwelingen, Prevent Survey BV

09-11-2021

Prevent Survey en H2O Drones zijn al lange tijd goede partners. Maar hoe kwam deze samenwerking tot stand? Dat lees je in dit interview met Leo van Houwelingen, schade-expert en mede-eigenaar van Prevent Survey BV.

Om te beginnen kruisen de markten van Prevent Survey en H2O Drones. Prevent Survey houdt zich onder andere bezig met schadebeoordelingen van scheepscasco’s, machines en werktuigen van binnenvaartschepen, offshore schepen, inrichting zoals havenkades, sluizen en bruggen.
Dat is waar H2O Drones en Prevent Survey elkaar vaktechnisch ontmoeten. H2O Drones is gespecialiseerd in onderwaterinspecties door middel van onderwaterdrones van veel van deze objecten.

“We waren opzoek naar een verbreding van ons werk, namelijk onderwaterinspecties zonder dat we zelf te water moeten”, zegt Leo van Houwelingen. “Na wat onderzoek op het internet kwamen we vrijwel direct bij H2O Drones terecht.” Volgens Van Houwelingen komen onderwaterinspecties in hun wereld bijna niet voor. “Doen we het toch, dan gebeurt het met duikers”, licht hij toe. “Als we dat dan deden, kostte dat veel geld. Het probleem in Nederlandse wateren is niet alleen het zicht dat vaak slecht is, maar ook de stromingen.” Van Houwelingen vertelt dat duikers werden verplaatst door de stroming, waardoor het lastig werd om te bepalen waar zij nu precies zaten en wat ze aan het inspecteren waren. “Ze gingen bakboord onderwater en kwamen stuurboord weer bovenwater. In onze branche werkte dat dus niet altijd even goed.”

Na wat telefoontjes ontstond er goed contact tussen H2O Drones en Prevent Survey. “We hebben toen een onderwaterdrone aangeschaft en hebben samen met de directeur Karst Beens een dopplersysteem ontworpen”, vertelt Van Houwelingen. Daarmee kan je bepalen waar de drone zich onderwater bevindt. “Met die positie wisten we welk deel van het schip wordt geïnspecteerd en konden we nauwkeurig te werk gaan.”

Voorheen was de werkwijze van Prevent Survey een stuk anders, zonder onderwaterdrones. Van Houwelingen: “Eerst moesten we vaak een schip uit het water halen om goed de onderkant te inspecteren. Dat neemt heel wat tijd in beslag en is ook nog eens behoorlijk duur. We dachten dat we dat beter en sneller zouden konden, maar hoe?”

“Dat doen we dus nu met onderwaterdrones met goed succes”, gaat Van Houwelingen verder. “Ook als een schip onderwater schade heeft, is dat heel snel te zien met de drones dankzij sonar. Dan heb je ook geen last van de waterkwaliteit. Het verbreedt ook onze markt, wat zeer waardevol is. We willen ons graag onderscheiden en zo topkwaliteit werk leveren.”

Van Houwelingen vertelt dat zicht heel belangrijk is in het water. De onderwaterdrones van H2O Drones zijn daarom ook uitgerust met sonar. “Zonder sonar kun je met veel troep in het water net een meter zien. Sonar heeft geen last van die rotzooi, dus daardoor kun je heel veel zien.” Van Houwelingen vertelt dat H2O Drones ze erg geholpen heeft om dit onder de knie te krijgen. “De samenwerking was altijd betrouwbaar en prettig.”

De besturing van de onderwaterdrone heeft H2O Drones ook uitgelegd, zegt Van Houwelingen. “Het is heel goed te doen. Het is bijna een soort spelletje. Zo moet je er natuurlijk niet mee omgaan, maar het maakt de besturing ervan wel een stuk makkelijker.”

Van Houwelingen zegt erg tevreden te zijn over de samenwerking en service van H2O Drones. “H2O Drones staat altijd voor ons klaar. Zo was het al in het begin. We hadden wat problemen met de batterijen, maar dat werd met veel aandacht en geduld opgelost. Daar waren we meer dan tevreden over: Het is een betrouwbare partner van ons.”


Wilt u ook klant worden van H2O Drones, of heeft u vragen over een mogelijke samenwerking in de toekomst? Neem dan contact met ons op!

Of volg ons via een van onze sociale media kanalen:

Overige nieuwsberichten