Droog inspecteren met deze regenval: vergeet het maar

18-06-2024

De afgelopen maanden heeft Nederland te maken gehad met ongekend veel regenval. Het is voornamelijk te zien aan plassen in weilanden en bermen, waar de grond compleet verzadigd is. Daar hebben niet alleen de boeren last van. Een van de uitdagingen die deze weersomstandigheden met zich meebrengen, is de inspectie van leidingen, duikers en andere waterinfrastructuur. Waar normaal gesproken droog inspecteren mogelijk is, staat er nu constant water in deze structuren, waardoor traditionele inspectiemethoden niet meer toepasbaar zijn.

Daar komen Remotely Operated Vehichles (ROV) om de hoek kijken. Deze onderwaterdrones zijn speciaal ontworpen om te opereren in omgevingen waar menselijke toegang beperkt of onmogelijk is, zoals een met watergevulde constructie. Maar waarom zijn ROV’s nu precies de beste optie voor inspecties tijdens extreme regenval?

Gemaakt voor alle inspecties
Een van de grootste voordelen van ROV’s is sonar. Sonar, wat staat voor Sound Navigation and Ranging, maakt gebruik van geluidsgolven om een gedetailleerd beeld te krijgen van de onderwateromgeving. Dit is perfect voor de troebele wateren in Nederland. Sonar kan de exacte locatie en de staat van structuren zoals leidingen en duikers in kaart brengen, zelfs als deze volledig onderwater staan. En staat een asset droog, dan kan ook gewoon worden geïnspecteerd met een van onze crawlers, zoals de A2oo Pipe Trekker.

Daarnaast zijn ROV’s uitgerust met diverse meetinstrumenten die gegevens kunnen verzamelen over de conditie van onderwaterstructuren. Denk hierbij aan 4K-camera’s en sensoren die gegevens kunnen verzamelen over druk, temperatuur, en chemische samenstellingen. Deze gegevens zijn essentieel voor het beoordelen van de integriteit van de infrastructuur en het plannen van onderhoud of reparaties. Ook slib ontkomt niet aan deze robots. Met ROV’s kun je de slibdikte meten in een duiker of leiding.

In deze video laten we zien hoe in een halfvolle duiker ook prima kunnen inspecteren én waarom consequent inspecteren van groot belang is:

Veilig én snel
Het gebruik van ROV’s is niet alleen veilig, maar ook zeer efficiënt. Een ROV kan snel ingezet worden zonder dat er uitgebreide voorbereidingen nodig zijn. Dit betekent dat inspecties aantoonbaar sneller kunnen worden uitgevoerd. Bovendien verhoogt het gebruik van ROV’s de veiligheid van inspectiepersoneel, omdat zij niet fysiek aanwezig hoeven te zijn in potentieel gevaarlijke omgevingen. Plus sta je droog vanaf de waterkant of vanuit een werkbus, terwijl de ROV al het werk voor je doet. Je hoeft ‘m alleen de juiste richting op te sturen.

Wees voorbereid: gebruik een ROV
De vele regenval brengt uitdagingen met zich mee voor de inspectie van waterinfrastructuur. Traditionele drooginspecties zijn vaak niet meer mogelijk, waardoor alternatieve oplossingen moeten worden bedacht. ROV’s bieden de perfecte oplossing met sonar, meetapparatuur en snelle, veilige inzetbaarheid. Deze onderwaterdrones maken het mogelijk om gedetailleerde en betrouwbare inspecties uit te voeren, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden, en helpen daarmee om onze waterinfrastructuur in topconditie te houden.


Nieuwsgierig naar ons? Check onze socials of neem contact met ons op!

Overige nieuwsberichten