Weet jij hoe je asset erbij ligt? 

31-07-2023

Meestal als wij worden ingezet om een onderwaterasset te inspecteren, is een van onze eerste vragen: wat was de laatste keer dat dit waterbouwwerk is geïnspecteerd? Die vraag zorgt vaak voor meer vragen dan een antwoord. Dus hoe voorkom je onvoorziene schade en misschien wel een veiligheidsrisico? 

De verrassing die wij onderwater ontdekken, is negen van de tien keer schade door nalatigheid. Regelmatig inspecteren beperkt deze verrassingen. Een keer in de zoveel tijd de asset onderzoeken of er schade of risico’s zijn, kan op de lange termijn kosten en problemen schelen. Maar met de oude manier van inspecteren, kost dit hoe dan ook veel geld en tijd. 

Kies voor een ROV
Een onderwaterinspectie uitvoeren met een ROV kan vaker, sneller, nauwkeurige én goedkoper! Dankzij het technologisch hoogstandje wat onze onderwaterdrones zijn, kunnen we ieder risico direct analyseren en opsporen. Sonar is daarbij onze grootste helper, net zoals de laserscaler en diktemeter. In een korte tijd kunnen we erachter komen of de asset toe is aan onderhoud of zelfs een gevaar vormt voor de veiligheid. 

Kleine haarscheurtjes in het beton zijn soms het begin van een hoop ellende. Zeker als het een constructie is die onderwater staat, is de kans op het verder scheuren zeer groot. Met sonar kunnen we in het meest troebele water alles zien, waaronder deze haarscheurtjes. Hier kun je zien hoe wij nu precies onderwater zien.

We kunnen veel voorbeelden geven waarbij een structuur zo beschadigd was, dat direct na de inspectie, onderhoud moest worden uitgevoerd. Het is vaak niet de vraag of je asset schade oploopt, maar wanneer. En daarbij kunnen wij helpen.  

Nulmeting en monitoring
Na een inspectie kan direct een nulmeting worden gedaan: we weten wat de status van de asset is. Alles wat te weten valt over de asset is nu duidelijk in kaart gebracht door middel van een rapportage, ondersteund door verschillende soorten data. De volgende logische stap is dan het in de gaten houden van de asset door regelmatig te inspecteren, oftewel: monitoring. 

Door middel van onze dataset die wij hebben opgebouwd door de jaren heen, kunnen we voorspellen waar en wanneer schade ontstaat. Dit kunnen we in de gaten houden en aan de bel trekken wanneer het moment daar is voor een volgende inspectie. Hiermee waarborgen we de integriteit van de onderwaterasset met uiterst hoge accuraatheid. We nemen het werk uit handen van de opdrachtgever en we verschijnen als een perfecte service op het juiste moment. De kosten, tijd en energie optimaliseren hiermee en alle vormen van verspilling worden opgelost. 

In de video hieronder is te zien wat een lang niet geïnspecteerde onderwaterstructuur voor verrassingen kan bieden. 

 

Overige nieuwsberichten