Tweede Kamerverkiezingen 2023: is er aandacht voor waterbeheer?

20-11-2023

Toenemende droogte, stortbuien en een verslechterde waterkwaliteit. In de jaren die volgen, staat het waterbeheer in Nederland voor grote uitdagingen. Nu met de aankomende Tweede Kamerverkiezingen wordt ook daaraan aandacht besteed. Dus wat hebben de politieke partijen van Nederland voor plannen als het gaat om water? En wat draagt H2O Drones bij aan duurzaamheid?

De groene partijen, zoals GroenLinks-Partij van de Arbeid (GL-PvdA) en de Partij voor de Dieren (PvdD) hebben bewuste en duurzame plannen voor het waterbeheer. Niet bepaald verrassend, maar ze zijn zeker niet de enige die op deze manier het waterbeheer willen inrichten. Sommige partijen, die niet bij voorstek groen zijn, willen zelfs meer doen op het gebied van duurzaamheid in waterbeheer dan deze twee partijen. Andere partijen zijn een stuk terughoudender als het gaat om waterbeheer en zien de ernst er niet van in.

Hieronder een kort overzicht van de duurzaamheid van de plannen voor waterbeheer per politieke partij:

Bron: Water Natuurlijk, Waterrad 2023

Traditioneel vs. innovatie
Het merendeel van de politieke partijen houdt zich niet echt bezig met duurzaam waterbeheer. Terwijl water en duurzaamheid een veel gebruikt begrip is in de politiek. Sommige partijen, zoals ChristenUnie, willen gebruik maken van innovatie binnen waterbeheer. Dat kan al een hoop oplossen als het gaat om waterverspilling. De Boeren Burger Beweging heeft als idee om oude watergangen in werking te zetten. Ook dat kan, maar hoe weet je of deze niet te erg verouderd zijn en een risico vormen? Dat is te onderzoeken met een onderwaterdrone. Op die manier kunnen onze ROV’s daar een rol in spelen.

Bij waterverspilling maken wij ook een verschil. De normale manier van een duiker inspecteren, is afdammen en leegpompen. Dat kost veel energie en zorgt voor uitstoot. Ook wordt er water verspild. Bij het gebruik van een onderwaterdrone is dat allemaal niet nodig. De drone gaat te water en voert het inspectiewerk feilloos uit; ze zijn tenslotte gebouwd en ontworpen om dit werk uit te voeren. Hetzelfde geldt voor een drinkwaterkelder. Deze grote betonnen reservoirs zijn gevuld met miljoenen liters water en moeten eens in de zoveel tijd worden geïnspecteerd. Je raadt het al: de tanks worden voor een traditionele inspectie leeggepompt. Hetzelfde en soms het betere resultaat behaal je met een ROV. En deze manier van werken is het meest duurzame wat op het moment bestaat. Als we met een onderwaterdrone een drinkwaterkelder betreden, is deze gedesinfecteerd en nergens anders voor gebruikt dan drinkwater.

Duurzaamheid is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee
Los van het besparen van water en uitstoot, bespaar je op deze manier ook veel geld. Bij een traditionele inspectie komt heel veel materieel en personeel bij kijken. Bij een inspectie uitgevoerd met een ROV heb je een pilot en ROV nodig. Dat drukt een hele hoop kosten. Met een onderwaterdrone bespaar je op de lange termijn veel geld. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid dat wij komen inspecteren in plaats van het aanschaffen van een ROV. Met de heersende problemen van droogte in warmere perioden zijn duurzamere manieren van inspecteren bijna een must. En ook in deze periode met veel regen zijn ROV’s belangrijk. Het regelmatig inspecteren van de werken die ons beschermen tegen het hoge water en de waterstanden reguleren, moet voor de veiligheid. Risico’s nemen is niet meer nodig; inspecteer met een onderwaterdrone.

We hebben veel drinkwaterbedrijven, waterschappen, provincies en gemeenten als klant. Zij zien ROV’s als een nieuwere en betere manier van inspecteren. Benieuwd hoe nu het beeld is van een drinkwaterreservoir? Bekijk de video hieronder!


Wil je meer weten over ROV’s of wil je jouw sector ook verduurzamen met onderwaterdrones? Neem dan hier contact met ons op.

Of volg ons op een van onze sociale media kanalen:

Overige nieuwsberichten