ROV of drone: wat is het verschil?

05-12-2023

De Remotely Operated Vehichles (ROV’s) die wij gebruiken en verkopen, noemen wij ook regelmatig ‘drones’ of ‘onderwaterdrones’. Drone is een verzamelnaam voor onbemande vliegende voertuigen, dus eigenlijk in ons geval niet correct. Er is een duidelijk verschil tussen een drone en een ROV, alleen wat dan precies? Dat lees je in deze blog, waar we het verschil en de voor- en nadelen bespreken van ROV’s en drones.

Vaak krijgen we op beurzen of van klanten de vraag wat nu een ROV precies is. Is het niet gewoon een ‘onderwaterdrone’? Nee, een ROV is echt iets anders. De naam ‘Remotely Operated Vehichles’ suggereert een breder begrip, maar het gaat ons expliciet om robots die onderwater werken en onbemand zijn. De naam wijst op een algemener begrip, maar dat is niet het geval. Dat heeft te maken met waar de robot opereert en hoe de verbinding tot stand komt.

Revolutie
ROV’s en drones lijken op papier veel op elkaar, maar werken op een heel andere manier. De afgelopen tien jaar zijn deze technologische sectors namelijk gigantisch gegroeid en is er een groot en verschillend aanbod aan ROV’s en drones bijgekomen. Een ware revolutie in de onderwaterwereld. En niet alleen op commercieel gebied. Ook de wetenschap en defensie maakt tegenwoordig gebruik van deze onderwaterrobots. Wel in een heel ander segment.

Deze ROV’s worden voornamelijk gebruikt voor grote bergingen bij defensie. Ook de commerciële sector maakt gebruik van deze onderwaterrobots. Maar als het gaat om het opsporen en uitschakelen van onderzeeërs en mijnen komen de grote jongens aan bod. Dit zijn vaak ook ‘one of a kind’ onderwaterrobots. Ze worden speciaal gebouwd voor deze operaties en meestal niet meer dan een keer geproduceerd.

Universiteiten en onderzoekscentra gebruiken ook ROV’s voor diepzeeonderzoek. Dit zijn flinke robots, want ze moeten de druk onderwater kunnen weerstaan. Een voorbeeld hiervan is de Hercules van het Ocean Exploration Trust (OET) en het Nautilus Exploration Program. Zij verkennen oceanen en doen ontdekkingen op het gebied van geologie, biologie, maritieme geschiedenis, archeologie en chemie. Deze gigantische ROV Hercules weegt meer dan een auto (400 kilo) en is 1,8 meter breed en 2,5 meter hoog. De lengte is 3,7 meter lang. De Hercules kan tot wel 6.000 meter diep duiken.

De Hercules
De ROV Hercules vlak voor een missie

 

De vraag naar ROV’s blijft groeien. De robots nemen steeds meer werk over van duikers in verband met de risico’s verbonden aan het gevaarlijke werk van onderwaterwerkzaamheden. Ook kunnen ROV’s een stuk dieper duiken, dus worden ze bijvoorbeeld ingezet bij oliewinning op de zeebodem. Daar zijn onze ROV’s te klein voor. We kunnen tot zo’n 300 meter diep duiken en focussen daarom op inspecties, bergingen en reparaties. Ook ondersteunen we duikers bij hun werk.

Het verschil
Onderwaterrobots en drones lijken op elkaar op papier, maar hebben toch veel verschillen. Het meest opvallende verschil is de kabel. Een ROV is verbonden met een kabel (tether) voor de verbinding in tegenstelling tot een drone, die draadloos door de lucht vliegt. De reden hiervoor is dat het vrijwel onmogelijk is om een draadloze verbinding tot stand te krijgen onderwater. Signalen komen niet diep genoeg door het water heen en onderwater het contact met je ROV te verliezen, is ver van prettig. Daarom zitten ROV’s aan een tether vast. Dat is een stuk handiger als de ROV vast komt te zitten of uitvalt, je ‘m altijd aan de kabel kan terughalen. De vaste verbinding zorgt ook voor minder storingen en scherper beeld.

Ook is het batterijleven van een ROV veel langer dan van een drone. Sommige onderwaterrobots uit ons assortiment kunnen zo’n vier uur mee als je hem intensief gebruikt. Een drone kan vaak maar maximaal een halfuur vliegen.

Dus wat verkopen wij?
Onze robots noemen we dus ROV’s of onderwaterrobots. Toch zul je ons erop betrappen dat we het woord onderwaterdrone gebruiken. Dit doen we omdat iedereen weet wat een drone is en een ROV vaak uitleg vereist. In combinatie met ‘onderwater’ weet je direct wat je je moet voorstellen bij onze producten. Het is dus puur voor het gemak.


Nieuwsgierig naar ons? Check onze socials of neem contact met ons op!

Overige nieuwsberichten