Rijkswaterstaat gooit het roer om: inspecteren met onderwaterdrones in plaats van duikers

06-07-2023

ARNHEM – Rijkswaterstaat heeft besloten de manier van onderwater inspecteren drastisch te veranderen, vanwege dodelijke ongelukken onderwater. De nieuwe methode heeft als uitgangspunt veiligheid: er wordt niet fysiek gedoken, tenzij… Onderwaterdrones worden nu ingezet om het werk van de duiker over te nemen of te begeleiden. H2O Drones helpt daarbij.

‘Duiken is een risicovolle activiteit met strikte veiligheidseisen. Deze strikte veiligheidseisen hebben in het verleden niet kunnen voorkomen dat er binnen en buiten Rijkswaterstaat dodelijke ongevallen bij duikwerkzaamheden waren te betreuren.’ Dat schrijft Rijkswaterstaat in hun nieuwe kader Veilig werken onderwater. De nieuwe manier moet ervoor zorgen dat het inspecteren onderwater zo risicoloos mogelijk is.

Het beste alternatief
Rijkswaterstaat kwam daardoor al snel bij de optie om onderwaterinspecties voortaan uit te voeren met Remotely Operated Vehicles (ROV’s). Deze onderwaterdrones zijn speciaal ontworpen voor onderwaterinspecties, maar dan staat de persoon veilig en droog op de kant. Uitgerust met camera’s, grijparmen, sonar en nog veel meer kunnen deze ROV’s voor iedere situatie onderwater worden ingezet. Onderwaterdronespecialist H2O Drones bespreekt met Rijkswaterstaat mogelijkheden dit proces om het zo goed mogelijk te ontwikkelen. Volgens Rijkswaterstaat is dit het beste alternatief op het gebied van onderwaterinspecties wat nu technisch mogelijk is.

Deze oplossing filmt 4K-beelden van objecten onderwater en heeft de mogelijkheid sonar te gebruiken. Als het zicht onderwater laag is, wat vaak het geval is in Nederland, kan een onderwaterdrone zonder moeite alsnog vele meters voor zich uit kijken, dankzij sonar. Waar het zicht van een duiker of camera vaak maar beperkt is tot een meter, kan sonar in dezelfde situatie meer dan veertig meter voor zich uit kijken en iedere scheur, deuk of object detecteren.

Duiker en drone
Nu Rijkswaterstaat fysiek duiken niet meer toestaat, tenzij het niet anders kan, dan kan een ROV de onderwaterrisico’s verlagen naar nihil. Een onderwaterdrone kan voordat de duiker te water gaat, de omgeving verkennen op mogelijke gevaren. Scherpe objecten, stroming of klemzittingsgevaar kunnen snel in beeld worden gebracht en de duiker veiligstellen.

Meestal door de sonarsoftware van de drone, wordt een object sneller gelokaliseerd dan door een duiker. Bij een search & rescue-missie kan deze doeltreffendheid levens redden. H2O Drones heeft Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond vorig jaar hiermee geholpen. Zij zijn nu een van de eerste brandweerkorpsen die samen met een drone deze missies uitvoert. Het voornaamste resultaat uit zich in hogere efficiëntie en optimale veiligheid voor de duiker. De ROV lokaliseert het slachtoffer en de duiker hoeft enkel de veilige route van de drone te volgen via de kabel om de missie te laten slagen.

Veilig en doeltreffend
Rijkswaterstaat ziet deze verandering als noodzakelijk. In het verleden hebben duikmissies mensenlevens gekost en dat moet volgens het agentschap in de toekomst worden voorkomen. Veiligheid staat voorop en deze kan alleen door onderwaterdrones worden gewaarborgd. H2O Drones staat Rijkswaterstaat bij om een vakkundige oplossing te ontwikkelen, zodat inspecties niet alleen doeltreffend zijn, maar ook veilig.

Overige nieuwsberichten