Offshore windparken: dit is waarom ROV’s de oplossing zijn

09-07-2024

Nu de wereld een verschuiving maakt naar duurzame energie is het aantal offshore windmolenparken op zee explosief gestegen. Deze offshore windparken zorgen voor een hogere energieopbrengst door de constante wind aan zee en besparen ruimte op het land. Maar het brengt ook een uitdaging met zich mee: onderhoud en inspectie moet ook op zee worden uitgevoerd. Dus wat kunnen deze ROV’s allemaal voor missies uitvoeren bij windmolens?

Inspecteren en onderhoud bij windmolens is gevaarlijk werk voor de mens, maar het moet wel gebeuren. ROV’s zijn hier de helpende hand. Hun inzet haalt het levensgevaarlijke aspect uit deze klussen. Het zijn onbemande onderwatervoertuigen die op afstand worden bestuurd. Ze zijn uitgerust met camera’s, sensoren en gereedschappen die ervoor zorgen dat bijna iedere klus geklaard kan worden. Hieronder leggen we uit wat ROV’s voor windmolens kunnen betekenen.

Krijg inzicht in assets, gedreven door technologie
Een van de vooraanstaande toepassingen van ROV’s bij offshore windmolens is het inspecteren van onderdelen zowel boven- als onderwater. Hier lees je hoe onze crawlers de bladen van een windturbine kunnen inspecteren. Regelmatige inspecties zijn cruciaal om de integriteit van de onderwaterstructuren van windturbines te behouden. ROV’s kunnen visuele inspecties uitvoeren van funderingen, kabels en andere onderzeese infrastructuren. Onze ROV’s maken gebruik van 4K-lowlight camera’s die haarscherp beeld maken. Hiermee kunnen scheuren, corrosie, en andere potentiële problemen in kaart worden gebracht, voordat deze ernstige schade kunnen veroorzaken.

Bekijk hieronder wat wij nu onderwater zien bij een windmoleninspectie:

Offshore water is een stuk helderder dan inshore wateren, maar ook daar kan het zicht beperkt zijn. De ROV’s zijn uitgerust met verschillende sterke lampen die de donkere onderwaterwereld zo in het licht kunnen zetten. Mocht dat niet kunnen, dan kunnen deze onderwaterrobots terugvallen op sonar. Sonar maakt gebruik van geluidsfrequenties en is dus niet afhankelijk van licht of het sedimentgehalte in water. Hieronder is een sluisvloer te zien die is vastgelegd met sonaroptimalisatie. Dit gebruiken wij na een inspectie te hebben uitgevoerd met sonar. Tijdens deze inspectie konden we op onze 4K-camera nét tien centimeter voor ons zien. Met sonar is dat overduidelijk geen probleem.

Een sluisvloer, vastgelegd met sonar.

Uitrusten voor onderzoek, onderhoud en reparatie
Naast inspecties kunnen ROV’s ook onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uitvoeren. Dankzij hun geavanceerde manipulatorarmen kunnen ze verschillende gereedschappen hanteren om kleine reparaties uit te voeren. Dit kan variëren van het verwijderen van vuil en aangroei op structuren tot het vervangen van kleine onderdelen. Het gebruik van ROV’s voor deze taken vermindert de noodzaak voor duikers, wat zowel tijd als kosten bespaart en vooral de veiligheid verhoogt. Daarnaast kan een ROV worden uitgerust met verschillende meetapparatuur, zoals een laserscaler om afstanden tussen twee objecten te meten. Zo onderzoek je bijvoorbeeld verzakkingen. Of je kan gebruikmaken van een staaldiktemeter. Op deze manier kan corrosie of slijtage worden gemeten.

De installatie en het beheer van onderzeese kabels is een andere kritische taak waarbij ROV’s worden ingezet. Deze kabels verbinden de windturbines met elkaar en met het stroomnetwerk op het vasteland. ROV’s kunnen worden gebruikt om kabels nauwkeurig te plaatsen en te begraven om ze te beschermen tegen beschadiging. Bovendien kunnen ze inspecties uitvoeren om ervoor te zorgen dat de kabels in goede staat blijven en snel ingrijpen als er problemen worden gedetecteerd.

Het leven onderwater
Windmolens vormen voor veel maritiem leven een woonplaats. Koraal, anemonen, krabben en vissen gebruiken het om zich te verschuilen of om te leven. Dit leven moet worden gekoesterd en gewaarborgd. Daar kunnen ROV’s ook bij helpen. Uitgerust met speciale sensoren om de impact van de windmolens op het zeeleven te onderzoeken, kan een ROV bijdragen aan maritiem onderozek. Dit omvat het monitoren van waterkwaliteit, bodemgesteldheid en de aanwezigheid van mariene organismen. Deze gegevens zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de offshore windparken milieuvriendelijk zijn en om eventuele negatieve effecten te verlichten.

ROV’s en windmolens: de een niet zonder de ander
De inzet van ROV’s bij offshore windmolens is onmisbaar geworden door de vele voordelen die ze bieden op het gebied van inspectie, onderhoud, kabelbeheer, milieuonderzoek en meer. Deze geavanceerde onderwatervoertuigen dragen niet alleen bij aan de efficiëntie en veiligheid van offshore windparken, maar ook aan de duurzaamheid van onze energievoorziening. ROV’s blijven zicht ontwikkelen, net zoals windmolens en andere duurzame energieopwekkers. Deze robots maken het werk makkelijker, sneller en veiliger. De twee gaan hand in hand en vormen de toekomst voor de offshore-industrie.


Nieuwsgierig naar ons? Check onze socials of neem contact met ons op!

Overige nieuwsberichten