ROV’s zijn dé onderwaterspeurders voor drugssmokkel

09-01-2024

In de afgelopen jaren neemt drugssmokkel via de Rotterdamse haven toe. Criminelen verstoppen honderden kilo’s cocaïne op en onder schepen om zo in het achterland hun handelswaren te verkopen. Het is fysiek makkelijk om in containers te kijken of onderzoek te doen op een schip, maar onderwater gaat dat niet zo makkelijk. Remotely Operated Vehichles (ROV’s) zouden deze klus toch makkelijk kunnen klaren.

De Rotterdamse haven is vrijwel de meest voorkomende plek waar drugsfabrikanten hun goederen naar toe sturen om het zo in de rest van Europa te verspreiden. Om drugssmokkel via de haven tegen te gaan, heeft de douane het Hit And Run Cargo (HARC) team opgezet. Sinds 2016 publiceert het team jaaroverzichten. In het eerste gepubliceerde verslag onderschepte het team 13.000 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven. Vijf jaar later (2021) werd 70.000 kilo cocaïne onderschept. In vijf jaar tijd werd dus een toename geregistreerd van 538 procent(!) aan onderschepte cocaïne.

Hoge risico’s onderwater
Duikers gaan onderwater om de onderkant van een schip te onderzoeken naar verstopte drugsladingen. In Amsterdam hebben duikers daar begin vorig jaar 128 kilo cocaïne gevonden. Het schip dat afkomstig was uit Brazilië had met netten aan het schip de verboden vracht gebonden. Tijdens een reguliere controle van de douane werd de coke ontdekt door de duikers.

Toch gaat zo’n controle niet zonder gevaar. H2O Drones heeft daarom het Duiken 2.0 ontwikkeld. Dat houdt in dat een duiker alleen te water gaat als het echt niet anders kan en onderwater begeleid wordt door een ROV, die eerder de onderwaterverkenning heeft gedaan op gevaren. Zou beperken we ieder mogelijk risico dat de duiker kan lopen. Maar is een ROV dan niet veel meer geschikt voor het opsporen van smokkelwaar onderwater?

Gemaakt voor het werk
Een duiker heeft amper zicht onderwater en doet veel op de tast. Zeker als het gaat om Nederlandse wateren waar je onderwater net gemiddeld vijftig centimeter voor je uit kunt kijken. ROV’s zijn daarentegen uitgerust met sonar. Hierdoor kunnen ze tot wel veertig meter haarscherp onderwater zien. Dan is een verborgen drugslading zo ontdekt. De grote pluskant is dat een mens nu geen gevaar meer loopt. Een ander voordeel is de snelle inzetbaarheid en onafhankelijkheid die de ROV biedt.

ROV’s kunnen in een paar minuten ingezet worden en zijn makkelijk te besturen en te verplaatsen. Ook kan het vaarverkeer als een ROV te water is gewoon verder gaan. Dat scheelt een hoop tijd, energie en kosten. Deze onderwaterrobots zijn speciaal gemaakt voor dit soort werk en het ongeëvenaarde voordeel zit hem vooral in de sonar.

Hieronder is een video te zien hoe wij  de onderkant van een schip inspecteren met 4K-videobeelden en sonar:


ROV’s bieden de juiste oplossing

In de strijd tegen drugssmokkel kunnen onderwaterrobots goed helpen. Het werk van de duiker wordt overgenomen door ROV’s en zorgt voor een veiligere werkwijze onderwater. Ook zullen er accuratere en snellere resultaten uitkomen, omdat sonar direct inzicht geeft onderwater ongeacht de waterkwaliteit en de inzet van een ROV zo voor elkaar is. Dit resulteert in het makkelijker en veiliger opsporen van verborgen drugsladingen.


Nieuwsgierig naar ons? Check onze socials of neem contact met ons op!

Overige nieuwsberichten