Hoe inspecteer je met een ROV een sifon?

30-11-2021

    Een sifon inspecteren met een ROV, dat kan. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar kan dat ook bij een sifon waar al 100 jaar niks aan is gedaan?
    Graag laten wij zien waar drones toe in staat zijn als die goed gebruikt worden, en laten wij zien dat ook dit soort lastige assets die niet traditioneel geïnspecteerd kunnen worden toch echt in beeld gebracht kunnen worden.

    Wat zijn sifons?

    Als wij het hebben over een sifon, dan bedoelen wij niet de sifon die onder uw wastafel in de badkamer te vinden is. Nee, wij doelen op grote sifons die kleine waterwegen met elkaar verbinden, onder andere objecten door.

    Om een beeld te scheppen hebben wij hier een vergelijking voor:
    Waar een aquaduct gebruikt wordt om water te verbinden via bruggen, dus boven de grond langs, worden sifons ingezet om het water onder de grond door te verbinden.

    Waarom gebruiken wij sifons in de praktijk?

    Sifons worden dus gebruikt om een waterweg in stand te houden. Vaak is er een obstructie waardoor de waterweg niet meer goed zou kunnen doorstromen, en moet deze dus omgelegd worden. Dit kan vaak onder objecten door, waardoor bijvoorbeeld een beekje wel kan blijven stromen tussen weilanden, ook al zit daar een snelweg tussen.

    Vooral rond 1900 zijn er veel sifons aangelegd. Dit had als oorzaak dat er veel grote kanalen werden uitgegraven (alles met de hand uiteraard). Een groot kanaal voor de scheepsvaart had een grotere prioriteit dan een beekje, dus logisch dat deze in een rechte weg er doorheen zou mogen. Echter had het beekje nog steeds invloed op de omgeving, en als deze aan zou sluiten in het grote kanaal stroomt het water van het beekje over, en blijft het niet los staan van het grote, nieuwe kanaal.

    De oplossing om het beekje toch volledig intact te laten, maar de grotere prioriteit (het kanaal) voorrang te geven is dus een sifon!

    Wat zijn de laatste ontwikkelingen in sifons?

    Voor onderhoud zijn sifons nooit de grootste prioriteit geweest. Bruggen en dijken hebben een grotere impact op het land, dus uiteraard krijgen die voorrang.

    Sifons worden wel regelmatig doorgespoten, om slib en bezinksel uit de buis te spuiten. Op die manier kan ervoor gezorgd worden dat een sifon altijd voldoende doorstroming heeft.

    De staat van dienst kan eigenlijk nooit bepaald worden. Velen zijn meer dan 70 jaar niet gecontroleerd of geïnspecteerd, dus het is niet duidelijk of het veilig genoeg kan zijn om hier een duiker in te sturen. Los daarvan is het voor een duiker ook niet fijn om in een buis te duiken die op en af loopt, met weinig bewegingsruimte. Dit betekent dus dat vele sifons nooit op degelijkheid zijn geïnspecteerd, terwijl dit tegenwoordig wél kan…

    Een sifon inspecteren met een ROV:

    Onderstaand is een mogelijk stappenplan hoe wij een dergelijke inspectie met een ROV voor ons zien:

    Beginnend met een ROV in de buis laten zakken en ‘gewoon’ een rondje varen als dat mogelijk is. Zo kan worden vastgesteld hoeveel doorstroming er in de buis is, en dus ook of deze schoongemaakt/ doorgespoten moet worden.
    Als de buis schoon genoeg is kan van de bovenzijde en de zijwanden een rapport gemaakt worden door middel van sonarbeelden, om de kwaliteit van de sifon vast te stellen.

    Wanneer de sifon te weinig doorstroming heeft en toch schoongemaakt moet worden kan dat ook. In dat geval zal de leiding doorgespoten worden, om alsnog een succesvolle inspectie met een ROV te houden.

    Als de buis gereinigd is kan met de onderwaterdrone ten eerste kijken of het goed gereinigd is, dit is namelijk nog nooit in beeld gebracht.
    Hierna kan de rest van de buis (die als het goed is schoon is) volledig geïnspecteerd worden. De kwaliteit van nagenoeg de volledige buis kan zo in kaart gebracht worden.

    Wat kan er misgaan bij een sifon?

    Een sifon kan van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals bijvoorbeeld metaal of beton. In het geval dat er iets mis kan gaan, bijvoorbeeld een lekkage of instorting, is dit vaak bij een aansluiting. Deze worden dus altijd gecontroleerd op degelijkheid. Hier kan bijvoorbeeld een scheur inzitten, of een rubbertje tussen de aansluiting kan niet meer goed zitten.

    Sifons lopen dus onder constructies of andere waterwegen door, en kunnen bijvoorbeeld een verzakking veroorzaken mag dit misgaan. Dit onder bijvoorbeeld een snelweg is… niet handig.

    Kleine problemen kunnen wel grote gevolgen hebben, daarom kan er altijd maar beter preventief naar gekeken worden, om er zeker van te zijn dat er niks mis kan gaan. Met de technologie van tegenwoordig kunnen sifons eindelijk wel geïnspecteerd worden, na jaren van ontbreken van de juiste inzetmogelijkheden. Nu kunt u dus een inspectie hiervoor inboeken, om de staat van dienst in kaart te laten brengen, en grote problemen te voorkomen.


    Wilt u meer weten over inspecties van een sifon, of andere watergebonden assets? Neem dan hier contact met een van onze ervaren werknemers op!

    Of blijf op de hoogte door ons te volgen op een van onze sociale mediakanalen:

    Overige nieuwsberichten